PODGORIČANI: Mihailo je objavio ODLIČAN roman, ali ima jednu INSTANT poruku, veoma važnu! - Volim Podgoricu

PODGORIČANI: Mihailo je objavio ODLIČAN roman, ali ima jednu INSTANT poruku, veoma važnu!

Mihailo Čabarkapa je doktor ekonomskih nauka, bio je na direktorskim pozicijama u “Pošti Crne Gore”, i predavao je na Univerizitetu “Hercegovina” u Mostaru. U penziji je već nekoliko godina i sada, bez žurbe, uživa u jutarnjim šetnjama Podgoricom i otkriva kafane gdje se kuva najbolja kafa i spremaju domaći specijaliteti.

Prije sedam godina objavio je knjigu iz ekonomije “Strane direktne investicije i razvoj zemalja u tranziciji”, a prije dvije godine roman “Brižanovi”.

-Prije sedam godina sam objavio knjigu iz ekonomije koja kritički govori o neoliberalizmu, ali izgleda da to nije bilo pravo vrijeme za takvo štivo. Danas se i u Crnoj Gori krikuje ovaj ekonomski pravac, a ja imam još oko 200 primjeraka knjige i želio bih da ih poklonim studentima ekonomije, profesorima, ekonomistima, odnosno svima koje ta tematika interesuje.

Svoj prvi roman “Brižanovi” sam pisao oko tri godine, smješten je u vrijeme početka kraja Otomanske imperije, u pograničnom dijelu carstva, i prati sudbinu crnogorske porodice koja bježi od krvne osvete, njihovu životnu dramu u kojoj se prepliću strah, sukobi, tragedije, ljubavi…

Rastužuje me što mladi danas veoma malo čitaju, što imaju urušen sistem vrijednosti, a jedan od razloga je upravo nedostatak obrazovanja. Univerzitetska diploma više nije ekvivalent znanja, kao što je to nekada bilo. Diploma se, u velikom broju slučajeva, dobija baz mnogo rada i truda, bez učenja, i tako dobijamo akademske građane koji ne znaju osnove pravopisa i nemaju elementarno opšte obrazovanje, a što je vrhunac ironije, nemaju ni praktična stručna znanja iz oblasti za koju su se školovali, što, opet, nije njihova krivica.

Kako su nam mladi okrenuti instant sadržajima, želio bih da im pošaljem jednu instant poruku: Čitajte, čitajte, čitajte!

brizanovi

(Mihailov roman “Brižanovi” možete pronaći u knjižari Karver)

(volimpodgoricu.me)

2 komentara

  1. I not to mention my buddies ended up viewing the best points from the website while immediately developed a horrible feeling I had not expressed respect to the site owner for those secrets. Those young boys had been for that reason excited to see all of them and have now absolutely been taking pleasure in those things. Many thanks for simply being considerably thoughtful and then for making a decision on some terrific topics most people are really needing to learn about. My very own honest regret for not expressing appreciation to you sooner.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com