Breksit može UBRZATI ulazak Crne Gore u EU - Volim Podgoricu

Breksit može UBRZATI ulazak Crne Gore u EU

Breksit bi mogao imati učinak jačanja kohezije u EU, jer se male nacionalne države ne mogu oduprijeti globalnim izazovima i izazivačima (Kina, Rusija, Turska, islamski ekstremizam) i u tom bi se kontekstu ulazak Crne Gore, Srbije i BiH u EU mogao ubrzati, smatra hrvatski ekonomski analitičar Damir Novotny.

On je za „Vijesti“ rekao da suprotno očekivanjima nekih euroskeptičnih političara da bi se EU mogla nakon Breksita raspasti, to se neće dogoditi.

„Evropski vodeći političari, pa čak i desno-populistički političari govore o potrebi jačanja kohezije preostalih 27 članova“, kazao je Novotny.

On je dodao da Hrvatska, kao članica EU, neće bitnije osjetiti posljedice Breksita, budući da je hrvatska ekonomija vezana za Njemačku, Italiju i Austriju, a izvoz u Britaniju je beznačajan.

Novotny je podsjetio da je već najava rezultata referenduma u Britaniji imala snažan uticaj na kurs britanske funte, koji je pao u odnosu na euro i dolar preko pet odsto, te pad vrijednosti dionica na londonskom i evropskim tržištima.

„Neke zemlje-članice EU i neke EU regije, poput njemačke pokrajine Bavarske, imaju vrlo razvijene ekonomske veze s Ujedinjenim Kraljevstvom. Pad vrijednostu funte će sigurno smanjiti uvoz robe iz kontinentalne Evrope i SAD na ovo tržište, budući da će ta roba postati skuplja“, naveo je Novotny.

Dodaje da je takođe moguće preseljenje finansijskih kompanija iz Londona u Frankfurt. Grad Frankfurt je već objavio da će takav scenario omogućiti stvaranje oko 10.000 radnih mjesta u tom gradu.

Prema njegovim riječima, trenutna reakcija finansijskih tržišta je zasigurno unijela određeno nepovjerenje u budućnost ulaganja u EU u cjelini. On smatra da je vrlo vjerovatno da će se u narednim danima stanje stabilizovati i normalizovati.

Novotny kaže da je veliko pitanje hoće li se rezultati referenduma radikalno sprovesti u kratkom roku.

„Premijer Kameron je najavio svoju ostavku tek krajem godine. U međuvremenu njegova vlada neće žuriti s raskidanjem ugovora s EU. Ujedinjeno Kraljevstvo je ionako imalo poseban status prema EU – nije bilo obavezno da pristupi eurozoni, nije do kraja prihvatilo sporazume iz Šengena o slobodnom kretanju ljudi, nije do kraja poštovalo sve direktive EU, itd“, naveo je Novotny.

Vjerovatno će, kako je rekao, britanski političari pokušati da dogovore nekakve kompromisne aranžmane koji će ostaviti utisak da je UK izašla iz formalnih veza s EU ali da će ekonomske veze ostati.

Jedan od scenarija je da britanski političari koji su zagovornici Breksita, povećaju pritisak na sklapanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa SAD.

„Vodeći političari EU su takođe oprezno najavili da bi se i sama EU morala više baviti glavnim pitanjima ili velikim istorijskim izazovima, kako to govori Angela Merkel, te rješavanju onih pitanja koja mogu donijeti poboljšanja života građana EU u kratkom roku. Mogući su dakle različiti kompromisni scenariji“, smatra

Novotny. ”Trenutna reakcija finansijskih tržišta je zasigurno unijela određeno nepovjerenje u budućnost ulaganja u EU u cjelini. Međutim, vrlo je vjerovatno da će se u narednim danima stanje  stabilizirati i normalizirati”.

Đukanović: Antievropske strukture dobile zamah

Odluka Velike Britanije da napusti Evropsku uniju dala je zamah antievropskim strukturama u Crnoj Gori, rekao je pemijer Milo Đukanović.

On je na otvaranju sjednice Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa DPS-a rekao da odluku Velike Britanije treba poštovati kao demokratsku odluku svake  države i naroda u Evropi da biraju svo put u budućnost. Dodao je da je Crna Gora tražila to pravo za sebe i da se podrazumijeva da se takve odluke poštuju.

“Na domaćoj sceni dala je zamah svim antievropskim strukturama koje intenzivno pokušavaju da ožive iluziju da u Crnoj Gori postoji alternativni put razvoja u odnos na put evropskog i evroaltnaskog razvja države i regiona”, rekao je Đukanović.

Privlačenje  investicija problem za region

Novotny je kazao da regija jugoistočne Evrope ima, međutim, i dalje problem na koji način privlačiti direktna strana ulaganja.

„Investitori u nekretninskom i turističkom sektoru nisu toliko osjetljivi na kratkoročne krize i recesije (Breksit će izizvati mini recesiju britanske ekonomije). Investitori u tradicionalnom industrijskom sektoru traže zemlje s niskom cijenom rada i brojnom radnom snagom, a zemlje u regiji to nisu. Vlade u regiji moraju vrlo ozbiljno razumjeti nove post-industrijske trendove, odnosno ulagače koji ulažu u tzv. ‘Industriju 4.0’ (robotizovanu industriju, zelene tehnologije) te kreativne djelatnosti za koje regija pruža velike mogućnosti“, poručio je Novotny.

Soroš: Breksit znači raspad Evropske unije

Investitor Džordž Soroš smatra da odluka Britanije da napusti EU čini „dezintegraciju Unije praktično nepovratnom“ i da će efekti referenduma vjerovatno nanijeti štetu Britaniji.

„Britaniji će na kraju biti, ili neće biti, relativno bolje nego drugim članicama zato što je izašla iz EU, ali će njena ekonomija i narod pretrpjeti znatnu štetu na kraći ili srednji rok,“ napisao je Soroš u komentaru na sajtu Project Syndicate.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com