Danas počinje PETROVDANSKI POST: Evo šta morate znati! - Volim Podgoricu

Danas počinje PETROVDANSKI POST: Evo šta morate znati!

Pravoslavni vjernici danas započinju Petrovski post koji se završava dan prije Petrovdana. Početak Petrovskog posta zavisi od toga kad je Vaskrs, a iz tog razloga ove godine traje dvije nedjelje.

Osnova svakog posta u hrišćanstvu, a samim tim i Petrovskog, sastoji se u suzdržavanju od mrsne hrane, loših djela i misli. Međutim, vjeroučitelji naglašavaju da mnogi pravoslavni vjernici pogrešno shvataju smisao posta u kome ne treba umirivati svoje tijelo već i strasti.

Hrišćansko učenje navodi da je u postu najbitnije odreći se gordosti, koja se smatra jednim od najvećih grijehova i korijenom zla. Post je najbitniji u duhovnom smislu, a sam čin tjelesnog posta i po knjizi patrijarha Pavla “Molitve i molbe” nije presudan.

– Tjelesni post je uzdržavanje od hrane, ali duhovni post je bitniji. On služi da se ono što je negativno iz duše iščupa i na tom mjestu posadi nešto dobro – napisao je patrijarh Pavle.

Srpska pravoslavna crkva je čak i propisala da ne treba da poste trudnice, djeca do 14 godina, starci i svi oni kojima je ljekar zbog zdravstvenog stanja prepisao da se hrane mesom ili drugim namirnicama koje nisu posne.

Vjernici ponekad post prekrše i nesvjesno (na primjer: čokoladne bananice sadrže želatin koji sadrži životinjske kosti), ali ni to nije razlog za sjekiraciju jer je, kao što je već rečeno, post prvenstveno stanje duhovne svijesti.

Najbitnije je da u toku post  ne psujete, nemate loše i pogane misli, ne ponašate se nedostojno, ne budete gordi i egoistični, saslušate svakoga i pomognete svakome ko traži vašu pomoć.

 

Ono što svakako nikako ne smijete da radite tokom posta, bez obzira na to da li ste vjernik ili ne, jeste da nikome ne mislite zlo, ne budete ljubomorni i ne svađate se.

Uzdržite se od strasti, jer se (barem prema narodnoj tradiciji) vjeruje da oni, koji su tokom posta umjereni i blagonakloni, svojim ponašanjem obezbjeđuju prosperitet svoga doma.

(Izvor: telegraf.rs, foto: pixabay)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com