NAUČNICI TVRDE: Sprječava rast ćelija raka, podstiče rast kose i smanjuje stres! - Volim Podgoricu

NAUČNICI TVRDE: Sprječava rast ćelija raka, podstiče rast kose i smanjuje stres!

Ruzmarin je zimzelena mediteranska biljka. Njegovo ime potiče od latinskog ros marinus, što znači “morska rosa”. Najčešće se upotrebljava kao začin u mediteranskim jelima ili u obliku eteričnog ulja.

Naročitu pažnju zaslužuje ne samo zbog svog aromatičnog mirisa te intenzivnog oporog okusa nego i zbog brojnih zdravstvenih dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje. Mnogi ga smatraju najzdravijim mediteranskim začinom.

Predstavljamo vam 8 dobrobiti ove čudesne biljke.

1. Suzbija patogene mikroorganizme

Zbog učestalih zaraza izazvanih patogenim mikroorganizmima koji nastaju u hrani, treba pripaziti na to kako se namirnice čuvaju i pripremaju, naročito tokom ljetnjih mjeseci. Dodatnu zaštitu od bakterija pružiće ruzmarin, koji ima antimikrobno djelovanje i suzbija širenje patogenih mikroorganizma u hrani.

2. Smanjuje rizik od raka dojke, raka debelog crijeva crijeva i kože

Poznato je da ruzmarin sprječava rast ćelija raka dojke i debelog crijeva. Najdjelotvorniji je u kombinaciji s kurkumom ili ako se uzima u obliku ekstrakta. Ljeti možete koristiti ulje ruzmarina koje pruža zaštitu od sunčevog zračenja i smanjuje rizik od raka kože.

3. Poboljšava pamćenje i rad mozga

Ruzmarin čuva zdravlje mozga i sprječava slabljenje njegovih funkcija. Ako ste primijetili da vam pamćenje postaje slabije, zasadite ruzmarin u tegli za cvijeće te ga stavite na mesto na kojem učite, čitate ili gdje često boravite. Čak i sam miris te plemenite biljke može unaprijediti vašu memoriju i rad mozga.

Brojna istraživanja su pokazala da su osobe koje su mirisale ruzmarin unaprijedile svoje pamćenje i moć koncentracije. Poznato je da su čak i učenici u antičkoj Grčkoj u kosu stavljali grančice ruzmarina kako bi bolje zapamtili gradivo.

4. Ublažava probavne tegobe i bolove

Ako stalno imate grčeve u crijevima, gasove ili sindrom iritabilnoga crijeva, čaj od svježih ili sušenih listića ruzmarina ublažiće vaše tegobe. Osim što blagotvorno djeluje kod probavnih tegoba, ruzmarin ublažava menstrualne grčeve i glavobolju te opušta mišiće.

Čaj od ruzmarina

U šoljicu vruće vode dodajte grančicu-dvije ruzmarina i ostavite nekoliko minuta. Potom procijedite i uživajte u ovom umirujućem napitku.

5. Smanjuje nivo stresa

Ruzmarin može biti i vaš saveznik u borbi protiv stresa. Poznato je, naime, da on smanjuje nivo kortizola – hormona koji se luči kad ste pod stresom. Doprinosi i osjećaju mira i opuštenosti.

Istraživanje je pokazalo da, naprimjer, medicinske sestre lakše podnose izuzetno stresne situacije na poslu nakon što neko vrijeme udišu miris ruzmarina.

6. Ublažava prehladu i grip

Zahvaljujući protivupalnom svojstvima i blagotvornom djelovanju na disajne organe, ulje ruzmarina smanjuje simptome upale grla, prehlade ili gripe. Ublažava i tegobe uzrokovane alergijom. Nakapajte par kapi ulja ruzmarina u aroma-lampicu i neka se njegov miris širi prostorijom u kojoj boravite. Ili, sipajte 2-3 kapi ulja ruzmarina u vrelu vodu, pokrijte glavu peškirom i inhalirajte njegov blagotvoran miris 15-20 minuta.

7. Podstiče rast kose

Ako imate alopeciju, odnosno gubite kosu na određenim područjima glave ili vam se kosa prorjeđuje, sprovedite masažu vlasišta uljem ruzmarina.

Prema istraživanju, kod osoba koje su sedam mjeseci masirale vlasište uljem ruzmarina ili mješavinom ulja ruzmarina, kedra ili majčine dušice, primijećeno je povećanje rasta kose i poboljšanje stanja vlasišta.

8. Štiti od prevremenog starenja i degenerativnih bolesti

Sigurno ste već mnogo puta čuli za slobodne radikale, koji su neprijatelji vašeg zdravlja jer uzrokuju prerano starenje i dovode do mnogih bolesti. Snažan borac protiv slobodnih radikala je upravo ruzmarin.

Ovaj začin je jedan od najjačih prirodnih antioksidanata, koji vas štiti od djelovanja slobodnih radikala te tako smanjuje rizik od srčanih bolesti, raka, prevremenog starenja i problema s vidom.

Naučnici tvrde da se redovnom upotrebom ruzmarina u ishrani može spriječiti širenje ćelija raka.

Kako koristiti ruzmarin?

Začinite ruzmarinom vaše omiljeno jelo, ili ga koristite u obliku eteričnog ulja. Svježi ruzmarin možete dodati u zapečen krompir iz rerne. Njegovom mirisu u kombinaciji sa maslinovim uljem niko neće moći da odoli.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com