ĐORĐE ŠOKIRAO PROFESORE NA ODBRANI DIPLOMSKOG: Niko prije njega nije bio tako OBUČEN - Volim Podgoricu

ĐORĐE ŠOKIRAO PROFESORE NA ODBRANI DIPLOMSKOG: Niko prije njega nije bio tako OBUČEN

Ovim sam pokazao iskrenu pripadnost naciji i korijenima, poštovanje tradiciji i srpskoj kulturi koju pokušavaju da nam zatru – priča za “Blic” Đorđe Bogdanović (27), Užičanin, jedini student u Srbiji koji je odbranio diplomski rad – u narodnoj nošnji.

sa jelekom i koporanom pred profesore

Foto: privatna arhiva / RAS Srbijasa jelekom i koporanom pred profesore

Na završni ispiti na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini, gdje je branio temu “Škola kao faktor organizacije slobodnog vremena mladih”, Đorđe je došao odeven u koporan i jelek, na glavi je imao šajkaču a na nogama vunene čarape i pletene opanke.

 Stajling u visokoobrazovnoj ustanovi – nezapamćen, znanje “nagrađeno” čistom desetkom.

– S obrzirom da sam član KUD-a Sevojno i da držim do tradicije i kulturne baštine, koje se na žalost mnogi moji vršnjaci stide i prepuštaju drugim trendovima, ja sam riješio da fakultet završim u nošnji koju sam kao član folklorne sekcije nosio u Tunisu, Njemačkoj, Španiji, Bugarskoj, Italiji – kaže Đorđe.

Prije neki dan, priča, javio mu se jedan student iz Beograda, koji mu je čestitao i najavio da će se, kada dođe vrijeme da diplomira, povesti njegovim činom.

– Na fakultet me je prijavila, podnijela dokumentaciju, moja porodica, jer sam ja u to vrijeme bio na jednom folklornom festivalu u Rumuniji. Sebi i drugovima iz ansambla tada sam obećao da ću diplomirati u nošnji koju sam toga dana nosio – prepričava Užičanin.

djordje bogdanovic: ponosim se precima i korenima

Foto: privatna arhiva / RAS Srbijadjordje bogdanovic: ponosim se precima i korenima

Kada se pred profesorima pojavio tako obučen oni su tim njegovim potezom bili oduševljeni.

– Komisija pred kojom sam branio diplomski bila je oduševljena. I nošnjom i znanjem za koje sam dobio desetku. Sala je bila dupke puna, a popunili su je i profesori koji nisu bili uključeni u moj rad, čak i vannastavno osoblje nije htjelo da propusti taj trenutak – prepričava Đorđe Bogdanović.

U istoj nošnji, najavljuje on, pojaviće se u decembru na svečanoj dodjeli diploma.

– Neka ovo bude podsticaj diplomcima, svim mladima, da se ponose poreklom i onim što u stvari jesu. Sramota je stidjeti se opanka i šajkače – poručuje ovaj mladić.

3 komentara

  1. This is certainly my initial stop by and I really like what I’m seeing. Your weblog is so much fun to look over, quite compelling as well as informative. I’ll undoubtedly recommend it to my friends. Nevertheless, I did have some problem with the commenting. It kept giving me an problem whenever I clicked on publish comment. I hope, that can be fixed. Many thanks

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com