PODGORICA: Dani meksičke kulture u KIC-u - Volim Podgoricu

PODGORICA: Dani meksičke kulture u KIC-u

Izložbom pod nazivom „Smrt je dozvoljena: Hose Gvadalupe Posada“ biće otvorena manifestacija Dani meksičke kulture u Crnoj Gori u subotu, 29.oktobra, u izložbenom holu KIC-a „Budo Tomović“, u 19 sati.

Naziv izložbe koja se organizuje u susret Danu mrtvih potiče od priče Edmunda Valadesa koja je u skladu sa sadržajem izabranih djela u svakom od segmenata izložbe, u kojima će se vidjeti da nisu samo čuvene kalavere ovog autora ono što čini sklonost meksičke kulture ka kultu mrtvih. Jedan od ciljeva izložbe jeste da se omogući posmatranje izolovanih otisaka kao umjetničkih djela, a istovremeno i razumijevanje i uživanje u njima, budući da su pojedina predstavljena u originalnom kontekstu u kome su bila i objavljena.

Meksiko je zemlja kontrasta, zemlja kojoj multikulturalnost daje pečat i identitet u svijetu. Jedan od njegovih najznačajnijih predstavnika likovne umjetnosti, Hose Gvadalupe Posada, ujedno je i jedini meksički umjetnik čije je djelo uspjelo da se ureže u kolektivnu svijest kao simbol meksikanizma. Dovoljno je pomenuti samo jedno od njegovih djela, calavera katrina („kalavera“-lobanja), koje je najreprezentativniji primjer i ikona drevnog, svjetski priznatog meksičkog običaja – proslave Dana mrtvih.

Organizatori izložbe su Ambasada Meksika u Beogradu, NVU Crnogorska alternativna kultura i KIC „Budo Tomović“.

1 komentar

  1. Somebody necessarily lend a hand to make significantly posts I would state. This is the very first time I frequented your website page and to this point? I surprised with the analysis you made to make this particular put up amazing. Excellent activity!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com