KATNIĆ: Ruski nacionalisti pokušali da nasilno smijene vlast u Crnoj Gori - Volim Podgoricu

KATNIĆ: Ruski nacionalisti pokušali da nasilno smijene vlast u Crnoj Gori

Organizatori su, kako je kazao, nacionalisti iz Rusije, koji su bili u kontaktu sa pojedinim osobama koje su u Crnoj Gori uhapšene.

U tom pravcu, dva lica iz nacionalističkih struktura iz Rusije su pozvala određeno lice iako je okrivljeno u ovom krivičnom predmetu i iznijeli mu plan i od njega tražili da isti realizuje kroz angažovanje većeg broja ljudi koji bi učestvovali po tačno određenim pravilima i zadacima u izvršenju ovog terorističkog cilja – kazao je Katnić.

Cilj tih nacionalističkih struktura, prema riječima Katnića, bio je da se spriječi ulazak Crne Gore u NATO.

– Plan je da se Crna Gora zaustavi prema njenom evroatlanskom putu, posebno da se spriječi njen ulazak u NATO – rekao je Katnić.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je kazao i da Tužlastvo posjeduje dokaze da je u čitavu priču uključena jedna politička grupacija.

Posjedujemo dokaze da je u sve ovo na određeni naćin i u određenom obimu bila involvirana određena politička grupacija odnosno njeno rukovodstvo. Kazali smo da imamo dokaze da bi lice koje bi se našlo u sastavu rukovodstava ove političke grupacije po planu preduzelo komandu u trenutku kada bi političari i narodni teroristi trebalo da uđu u skupštnu – objasnio je Katnić na konferenciji za medije.

Specijalni državni tužilac je potvrdio navode koje je ekskluzivno objavio portal Pink M da su ruski državljani koji su organizatori ovih napada napustili Srbiju kada su shvatili da su njihove aktivnosti otkrivene:

Ta lica, kako sam obaviješten, se više ne nalaze na teritoriji Srbije. Oni su bili pod kontrolom BIE i da je BIA primjenjivala metode procedure itd..oni ih nisu mogli zadržati i lišiti slobode. Oni su sigurno ruski državljani i prema onome kako su djelovali oni spadaju u ove nacionaliste, a organizatori su ove kriminalne strukture – pojasnio je Katnić.

GRU ILUSTRACIJA3

Podsjetimo, riječ je o troje obavještajaca, pripadnika ruske vojne službe bezbjednosti, poznatije po skraćenici G.R.U. koji nisu ni protjerani iz Srbije niti izvedeni, već su napustili Beograd avionom Aeroflota za Moskvu, čim su se u medijima pojavili transkripti razgovora sa specijalnih kodiranih telefona, što je njima bio znak da su otkriveni i oni i njihova povezanost sa uhapšenim državljanima Srbije. Radi se o dva muškarca i jednoj ženi koji su tokom boravka u Beogradu održavali kontakte sa zaposlenima u ambasadi Rusije u Srbiji.

aeroflot1-768x487
Obavještajci GRU-a napustili Beograd avionom Aeroflota i otputovali za Moskvu

U saradnji sa Srbijom, na teritoriji te zemlje je prikupljen veliki broj dokaza, među kojima i čelična žica, policijska oprema, sredstva za vezivanje, bokseri koji služe za pojačanje udarca, metalne palice, motorole za komunikaciju, oprema za specijalne jedinice kako bi se zaštitili od napada, uniforme, kombinezoni, futrole za pištolje, dron, gas maske…

2
Dokazi pronađeni na teritoriji Srbije
4
Kriminalna struktura obezbijedila novac i sredstva teroristima koji su spremali napad na Crnu Goru
6
Katnić: U cilju daljeg prikupljanja dokaza, uslijediće i saradnja sa Rusijom

Katnić je objasnio da se radi o veoma složenoj organizaciji koja je planirala napad.

Ovo su veoma moćne organizacije, sa velikim brojem ljudi, sa ogromnim sredstvima koja imaju na raspolaganju i za to imamo dokaze. To je organizacija koja ova krivična djela radi prikriveno u najvećem stepenu tajnosti pa i dalje od toga, ako se i otkriju da ne mogu da se dokažu, dakle da eliminišu, odnosno unište sve dokaze. Kao što vidite, imajući u vidu ove materijalne dokaze mi još imamo dokaze o mjerama tajnog nadzora, imamo materijalne dokaze… I imamo krivične dokaze, iskaze okrivljenih i drugih lica, dakle imamo veliki broj dokaza – precizirao je on.

Pojašnjava da je plan bio da se nakon završetka izbora u, 23 časova, oko 500 pripadnika te kriminalne strukture infiltrira u narod kod Skupštine i da, u trenutku kada na binu dođe jedan političar, koji bi preuzeo komandovanje, političari, narod i teroristi nasilno uđu u Skupštinu, te se tamo zadrže najmanje 48h.

FBF15CA2-573F-4311-883D-30FEE07CFB7C_mw1024_mh1024_s
Katnić: Pravovremeno smo uhapsili određene pripadnike pomenute strukture, a ostale spriječili da sprovedu u djelo ostalo, foto: RFE

Kako ističe, postojao je i dodatni plan.

To je da se nakon svega, bez obzira koliko je građana okupljeno ispred Skupštine, izazovu neredi i nemiri za što je trebalo koristiti manje grupice ovih lica iz kriminalnih struktura koji su bili ubačeni u Crnu Goru. Pored toga, plan je bio da se za vrijeme mitinga ili određenih manifestacija određenih političkih struktura ubaci pet građana iz Crne Gore koje bi kamenicama napale ovu strukturu i prikazalo se kako to rade kriminalne strukture bliske vlasti u Crnoj Gori. Nakon toga, plan je bio i da lice polomi stakla i izazove štetu na prostorijama jedne političke grupacije, i to se prikaže kao aktivnost crnogorske vlasti, odnosno kriminalnih struktura koje oni kontrolišu – istakao je Katnić.

Nakon toga, kako je dodao, planirano je da se pronađu lica koja su dobri strijelci, vješti u lišavanju života sa daljine, te da se likvidira premijer Crne Gore, Milo Đukanović.

Kako je naveo, svjestan je da su pojedini mediji sve vrijeme pokušavali da ismiju situaciju, iako je život građana, nedvosmisleno, bio ugrožen.

 

Time su, ocjenjuje Katnić, pokazali da žale što plan terorista nije uspio.

I vrhovni državni tužilac Ivica Stanković još jednom je odbacio netačne informacije koje su tokom prethodnih dana prezentovane javnosti, te demantovao pisanje pojedinih medija da je pokušaj terorističkog napad isceniran događaj.

On se obratio javnosti zbog informacija koje su se pojavile, a koje, kako je ocijenio, nanose štetu postupku koji je još uvijek u toku.

Kako se u dijelu javnosti pojavljuju informacije da je riječ o isceniranom događaju odlučno demantujem takve tvrdnje i napominjem da za sve do sada preduzete radnje Tužilaštvo ima dokaze – rekao je Stanković.

Naglašava da ne spori pravo javnosti da kritikuje njihov rad, ali bi, kako je rekao, kritike trebalo da budu zasnovane na konkretnim činjenicama.

Tužilaštvo se u ovom slučaju ne stavlja ni na čiju stranu, ni kad su političari ni kad su mediji u pitanju. Nijedni ni drugi nas neće niti mogu uvući u međusobne rasprave. Mi smo na strani Ustava i zakonskih normi – poručio je Stanković.

 PinkM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com