Mojsijevo čudo postoji i u 21. vijeku - Volim Podgoricu

Mojsijevo čudo postoji i u 21. vijeku

Priča o Mojsiju je poznata širom svijeta. Međutim, razdvajanje vode u moru je prirodno čudo, koje se svake godine događa u Koreji.

Ostrvo Jindo u Južnoj Koreji je mjesto gdje se svake godine krajem februara i ponovno sredinom juna događa jedinstveni prirodni fenomen nazvan ”Mojsijevo čudo” u čiju se čast se održava i istoimeni festival.

Dva do tri puta godišnje zbog osjeke i povlačenja mora ostrva Jindo i Modo postaju povezani kopnenim putem dugim 2.8 kilometara i širokim oko 60 metara. More se razdvaja u vremenskom intervalu od samo jednog sata, kada opet nastupa plima.

Prema lokalnoj legendi stanovnike ostrva Jindo napali su tigrovi. Kako bi se zaštititli od tigrova, ljudi su pobjegli na obližnje ostrvo Modo. Međutim, starica pod imenom Pong ostala je na ostrvu. Svakodnevno se molila bogu mora da budu ponovno sa svojom porodicom. Jedne noći u snu, pojavio se bog mora i rekao joj je da može preći more.

Ovaj prirodni fenomen je bio nepoznat svijetu sve do 1975. kada ga je francuski zemljoposjednik Pjer Randi opisao u francuskim novinama.

(zanimljiveinformacije.net)

1 komentar

  1. Aw, this was a very nice post. In thought I wish to put in writing like this additionally ?taking time and actual effort to make an excellent article?but what can I say?I procrastinate alot and on no account appear to get one thing done.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com