PODGORICA: Opozicija formira Vladu u sjenci? - Volim Podgoricu

PODGORICA: Opozicija formira Vladu u sjenci?

Građanska opozicija i Demokratski front (DF) razmatraju mogućnost da formiranjem Vlade u sjenci negiraju legitimitet parlamentarne većine koju je Demokratska partija socijalista (DPS) formirala sa manjinskim strankama i Socijaldemokratama, saznaju “Vijesti”.

Takvu mogućnost je na jednom od sastanaka predložio predsjednik Socijaldemoratske partije (SDP) Ranko Krivokapić, sa čim su se predstavici opozicije načelno složili.

“Vlada u sjenci je ponuđena kao jedan od vidova opozicionog djelovanja tokom bojkota parlamenta. Razmatraju se razni vidovi otpora formiranju nove nelegitimne većine u parlamentu, i trenutno  su mnoge opcije na stolu”, kazao je “Vijestima” jedan od učesnika pregovora.

On je kazao da bi u slučaju formiranja  vlade u sjenci, predstavnici u njoj oponirali odlukama Vlade Duška Markovića i nudili svoja rješenja. Na taj način, kako tvrdi, opozicija bi pokazala da ima planove za rješavanje socio-ekonomske krize u državi.

Predstavnici opozicije bojkotuju parlament, tražeći da se prethodno do kraja istraže navodi o pokušaju državnog udara na izborni dan. Opozicija smatra da je navodima o državnom udaru ugrožena regularnost izbornih rezultata. Misija OEBS-a je preliminarno saopštila da su izbori u Crnoj Gori su bili konkurentni, izborne slobode poštovane, ali i da je bilo određenih neregularnosti.

Krivokapić je nedavno poručio da će građanska opozicija uskoro formulisati platformu  kojom će između ostalog tražiti da budu  ponovljeni parlamentarni izbori. On je tada pojasnio da će DPS-u ponuditi da izbori budu održani zajedno sa predsjedničkim, koji se očekuju do marta 2018. godine.

Lider SDP-a je tada rekao da neće učestvovati na eventualnim protestima koje bi organizovao dio opozicije predvođen Demokratskim frontom, navodeći da to nije dobro u ovom komentu.

“Sada je čitava opozicija van parlamenta i ima pravo po svim ustavnim standardima da traži ponavljanje izbora. I nema drugog izlaza iz ovakve duboke političke i ekonomsko-socijalne krize. Kad se dogovorimo o vremenu održavanja tih izbora, vratićemo se u parlament da bismo nastavili da radimo i smanjimo štetu DPS-a”, rekao je on.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com