Specijalno tužilaštvo odbilo da objavi fotografije lica osmunjičenih za organizovanje “Državnog udara” - Volim Podgoricu

Specijalno tužilaštvo odbilo da objavi fotografije lica osmunjičenih za organizovanje “Državnog udara”

Spe­ci­jal­no tu­ži­la­štvo od­bi­lo je da ob­ja­vi fo­to­gra­fi­je ru­skih dr­ža­vlja­na Edu­a­r­da Ši­ro­ko­va i Vla­di­mi­ra Po­po­va, ko­ji se sum­nji­če da su or­ga­ni­za­to­ri na­vod­nog „dr­žav­nog uda­ra” u Cr­noj Go­ri, ko­ji je pla­ni­ran za 16. ok­to­bar. Re­dak­ci­ja „Da­na” je po­nu­di­la spe­ci­jal­nom tu­ži­o­cu Mi­li­vo­ju Kat­ni­ću da bes­plat­no ob­ja­vi­mo fo­to­gra­fi­je glav­no­o­sum­nji­če­nih za pri­pre­me te­ro­ri­stič­kih na­pa­da, ka­ko bi gra­đa­ni mo­gli da ih pri­ja­ve uko­li­ko ih pre­po­zna­ju. Me­đu­tim, spe­ci­jal­ni tu­ži­lac je od­bio na­šu po­nu­du uz obra­zlo­že­nje da mu po­moć „Da­na” ni­je po­treb­na.
– Glav­ni spe­ci­jal­ni tu­ži­lac Vam za­hva­lju­je na pred­lo­gu za po­moć ko­ja Spe­ci­jal­nom dr­žav­nom tu­ži­la­štvu od Va­šeg li­sta ni­je po­treb­na. Ono što je po­treb­no je­ste da ne od­ma­že­te, što ste či­ni­li u pret­hod­nom pe­ri­o­du – pi­še u od­go­vo­ru iz Spe­ci­jal­nog tu­ži­la­štva.
Re­dak­ci­ja „Da­na” je pri­je dva da­na po­sla­la pi­smo spe­ci­jal­nom tu­ži­o­cu Mi­li­vo­ju Kat­ni­ću, u ve­zi sa ob­ja­vlji­va­njem fo­to­gra­fi­ja glav­no­o­sum­nji­če­nih u po­me­nu­toj afe­ri.
– U ci­lju što bo­lje in­for­mi­sa­no­sti gra­đa­na, a i zbog cje­lo­kup­ne jav­no­sti, mo­li­mo Vas da nam pro­sli­je­di­te fo­to­gra­fi­je dvo­ji­ce ru­skih dr­ža­vlja­na, ko­ji su op­tu­že­ni za pla­ni­ra­nje te­ro­ri­stič­kih na­pa­da 16. ok­to­bra. Ob­ja­vlji­va­nje tih fo­to­gra­fi­ja je od op­šteg in­te­re­sa, ka­ko bi se jav­nost upo­zna­la ko su oso­be ko­je su pla­ni­ra­le da „Cr­nu Go­ru za­vi­ju u cr­no”. Te fo­to­gra­fi­je, ko­je ne mo­že­mo na­ći ni na saj­tu In­ter­po­la, ob­ja­vi­će­mo u pr­vom na­red­nom bro­ju na­šeg li­sta. Mo­li­mo Vas da nam pro­sli­je­di­te i kon­takt te­le­fon, za slu­čaj da ne­ko od gra­đa­na pre­po­zna oso­be sa sli­ke, da Vam bla­go­vre­me­no da in­for­ma­ci­ju ko­ja mo­že bi­ti od zna­ča­ja za nji­ho­vo pri­vo­đe­nje prav­di – pi­še u pi­smu upu­će­nom Spe­ci­jal­nom tu­ži­la­štvu.
U na­red­bi za spro­vo­đe­nje is­tra­ge od 5. no­vem­bra na­vo­di se da su ru­ski dr­ža­vlja­ni Edu­ard Ši­ro­kov i Vla­di­mir Po­pov, kao i srp­ski dr­ža­vlja­ni Alek­san­dar Sin­đe­lić, Bra­ti­slav Di­kić, Pre­drag Bo­gi­će­vić i Ne­ma­nja Ri­stić, po­či­ni­li kri­vič­no dje­lo te­ro­ri­zam u po­ku­ša­ju.
Ob­ja­šnja­va se da su se ru­ski dr­ža­vlja­ni, na­vod­no, 26. sep­tem­bra u Mo­skvi sa­sta­li sa osum­nji­če­nim srp­skim dr­ža­vlja­ni­nom Alek­san­drom Sin­đe­li­ćem, iz­lo­ži­li mu plan, za­du­ži­li ga da pro­na­đe što ve­ći broj oso­ba u Sr­bi­ji ko­je će se u Cr­noj Go­ri „sta­vi­ti pod kon­tro­lu biv­šeg ko­man­dan­ta srp­ske Žan­dar­me­ri­je Bra­ti­sla­va Di­ki­ća.
Tu­ži­la­štvo je u na­red­bi za spro­vo­đe­nje is­tra­ge ob­ja­sni­lo ulo­ge čla­no­va or­ga­ni­za­ci­je po ko­jem je Sin­đe­lić bio za­du­žen da vr­bu­je oso­be za član­stvo u toj or­ga­ni­za­ci­ji, pri­ma i pre­da­je no­vac iz­me­đu or­ga­ni­za­to­ra i osta­lih čla­no­va gru­pe, kao i da obez­bje­đu­je ku­po­vi­nu opre­me – oruž­ja, po­li­cij­skih uni­for­mi, štit­ni­ka, me­tal­nih pa­li­ca, pan­ci­ra, su­za­va­ca, gas-ma­ski, sred­sta­va za ko­mu­ni­ka­ci­ju. Sin­đe­li­ću su Ru­si za ku­po­vi­nu uni­for­mi i oruž­ja da­li naj­ma­nje 200.000 eura, a on je za ku­po­vi­nu oruž­ja za­du­žio Mir­ka Ve­li­mi­ro­vi­ća ko­ji je ka­sni­je oti­šao u Upra­vu po­li­ci­je i pri­ja­vio joj plan or­ga­ni­za­ci­je, nje­ne čla­no­ve i lo­ka­ci­je na ko­ji­ma se na­la­ze.
Sin­đe­lić je u me­đu­vre­me­nu do­bio sta­tus svje­do­ka sa­rad­ni­ka i pu­šten je na slo­bo­du, dok je Ve­li­mi­ro­vić uslov­no ka­žnjen, šest mje­se­ci na go­di­nu da­na.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com