Firmi “BB Solar” Blaža Đukanovića cvjeta posao: 13 projekata milionske vrijednosti - Volim Podgoricu

Firmi “BB Solar” Blaža Đukanovića cvjeta posao: 13 projekata milionske vrijednosti

Fir­ma BB So­lar, či­ji je je­dan od vla­sni­ka Bla­žo Đu­ka­no­vić, sin biv­šeg pre­mi­je­ra Mi­la Đu­ka­no­vi­ća, ob­ja­vi­la je da je an­ga­žo­va­na za 13 pro­je­ka­ta mi­li­on­ske vri­jed­no­sti ko­ji su re­a­li­zo­va­ni ili se re­a­li­zu­ju. Sa­mo se­dam od 13 na­ve­de­nih pro­je­ka­ta vri­jed­ni su oko 20,2 mi­li­o­na eura, a uglav­nom su po­slo­vi po­vje­re­ni od dr­ža­ve, te ih pla­ća­ju po­re­ski ob­ve­zni­ci. BB So­lar je uklju­čen u po­slo­ve pre­ko part­ne­ra, pri­je sve­ga kon­tro­verz­ne fir­me „Be­maks”, piše Dan.

Na svo­joj in­ter­net pre­zen­ta­ci­ji, BB So­lar je na­veo da po­sto­je pet go­di­na, ima­ju 26 za­po­sle­nih i 56 kli­je­na­ta.

Foto dan.co.me

BB So­lar je bio za­du­žen za is­po­ru­ku i po­la­ga­nje 4.500 me­ta­ra ka­bla 12/20kV, kao i ugra­đi­va­nje svih elek­tro-in­sta­la­ci­ja ja­ke i sla­be stru­je za po­stro­je­nje za pre­či­šća­va­nje ot­pad­nih vo­da Ti­vat–Ko­tor. To po­stro­je­nje, vri­jed­no­sti 10,25 mi­li­o­na eura, ra­dio je „Be­maks” na te­ri­to­ri­ji op­šti­ne Ti­vat. Po­stro­je­nje je otvo­re­no u ju­lu 2016, ka­pa­ci­te­ta je 72.000 ekvi­va­lent-sta­nov­ni­ka, a za 16 mje­se­ci od po­la­ga­nja ka­me­na te­melj­ca, iz­gra­di­le su ga nje­mač­ka kom­pa­ni­ja „WTE“ i njen lo­kal­ni po­di­zvo­đač „Be­maks“.Iz­grad­nja je fi­nan­si­ra­na kre­di­tom nje­mač­ke KfW ban­ke ko­ga će vra­ća­ti op­šti­na Ti­vat, od­no­sno Ko­tor.
BB So­lar je an­ga­žo­van bio i za de­mon­ta­žu sta­rih i mon­ta­žu no­vih li­ra, kao i po­sto­je­ćih svje­tilj­ki za jav­nu ra­svje­tu i po­sta­vlja­nje no­vih LED svje­tilj­ki za jav­nu ra­svje­tu u op­šti­ni Her­ceg No­vi. Pre­ma saj­tu Upra­ve za jav­ne na­bav­ke taj po­sao vri­je­dan 2,68 mi­li­o­na do­bi­la je fir­ma „He­Sa­Light A/S Ro­skil­de 4000” iz Dan­ske. Na saj­tu BB So­la­ra pi­še da ih je za ra­do­ve oko ra­svje­te an­ga­žo­va­la fir­ma „Ra­mel”. Po­sao je fi­nan­si­ra­la Op­šti­na Her­ceg No­vi.
Đu­ka­no­vi­će­va fir­ma an­ga­žo­va­na je i za na­bav­ku ma­te­ri­ja­la i opre­me i ra­do­va na elek­tro-in­sta­la­ci­ja­ma ja­ke i sla­be stru­je na zgra­di biv­šeg Ru­skog po­slan­stva u pre­sto­ni­ci Ce­ti­nje. BB So­la­ru je taj po­sao po­vje­ri­la fir­ma Teh­no-grad­nja, a za kom­plet­nu re­kon­struk­ci­ju objek­ta iz­dvo­je­no je oko 2,4 mi­li­o­na.


BB So­lar bio je uklju­čen i u iz­grad­nju dvi­je uli­ce u Za­go­ri­ču u Pod­go­ri­ci, gdje je ukup­na vri­jed­nost po­sla bi­la 148.000 eura. Glav­ni iz­vo­đač ra­do­va je bio Teh­no­put MNE. Sa kom­pa­ni­jom „To­ško­vić”, Đu­ka­no­vić je gra­dio uli­cu na Za­bje­lu u Pod­go­ri­ci, ko­ja je ko­šta­la oko 80.000 eura. BB So­lar je odr­ža­va­la elek­tro-ra­do­ve i pri­li­kom re­kon­struk­ci­je ma­gi­stral­nog pu­ta M-2 Pe­tro­vac – Pod­go­ri­ca, ras­kr­sni­ca sa obi­la­zni­com Go­lu­bov­ci. Glav­ni iz­vo­đač ra­do­va je bi­la fir­ma „Be­maks”, a po­sao je vri­je­dio 4,69 mi­li­o­na eura. Ovi po­slo­vi po­vje­re­ni su od dr­ža­ve.


Za po­je­di­ne po­slo­ve ne zna se tač­na vri­jed­nost. U pi­ta­nju su ra­do­vi za po­tre­be Elek­tro­pri­vre­de u Ba­ru, gdje je BB So­lar do­bio za­du­že­nje da iz­gra­di ka­blov­ski vod. Ta­ko­đe, od Elek­tro­pri­vre­de su u Plje­vlji­ma do­bi­li po­sao ko­ji se od­no­si na iz­grad­nju pod­zem­nog vo­da 0,4 Kv-„Na­se­lje Po­tr­li­ca“ po si­ste­mu „ključ u ru­ke“.
BB So­la­ru je fir­ma „To­ško­vić” po­vje­ri­la is­po­ru­ku i iz­vo­đe­nje svih elek­tro- in­sta­la­ci­ja ja­ke i sla­be stru­je na po­slov­nom objek­tu na Sta­rom aero­dro­mu u Pod­go­ri­ci. Isti po­sao ra­de za jed­no „fi­zič­ko li­ce” u Mo­mi­ši­ći­ma u glav­nom gra­du. Pri­vat­no li­ce ih je an­ga­žo­va­lo i za elek­tro-opre­ma­nje zgra­de u Ko­to­ru.
Fir­ma „In­te­gra­ted EE hol­dings” an­ga­žo­va­la je BB So­lar za ure­đe­nje elek­tro in­sta­la­ci­ja ja­ke i sla­be stru­je, BMS i EMP pri opre­ma­nju ho­te­la u la­me­li PC2 u „Atlas ka­pi­tal cen­tru” u Pod­go­ri­ci.
„Dan” je ra­ni­je ob­ja­vio da BB So­lar na­kon sa­mo pet go­di­na po­sto­ja­nja ostva­ru­je po­slov­ne pri­ho­de od pre­ko mi­li­on eura na go­di­šnjem ni­vou, za­hva­lju­ju­ći pr­ven­stve­no po­slo­vi­ma ko­je do­bi­ja od dr­žav­nih in­sti­tu­ci­ja. Fi­nan­sij­ski iz­vje­šta­ji BB So­la­ra, u ko­je je „Dan” imao uvid, po­ka­zu­ju da su po­slov­ni pri­ho­di Đu­ka­no­vi­će­ve fir­me u 2011. bi­li oko 20.000, da bi na kra­ju 2015. go­di­ne iz­no­si­li 1,1 mi­li­on. Pre­ma tom do­ku­men­tu, go­di­nu ra­ni­je Đu­ka­no­vi­će­va fir­ma pri­ho­dova­la je 1,5 mi­li­o­na eura.
Biv­ši pre­mi­jer Mi­lo Đu­ka­no­vić iz­ja­vio je u no­vem­bru 2015. go­di­ne, to­kom pre­mi­jer­skog sa­ta u Skup­šti­ni Cr­ne Go­re, da si­na ni­je ško­lo­vao za „po­sao ko­ji pla­ća dr­ža­va, ne­go za ne­što uno­sni­je”, ali je pri to­me pro­pu­stio da ka­že da su upra­vo vla­di­ne in­sti­tu­ci­je, ko­je je kon­tro­li­sao kao pre­mi­jer, glav­ni po­slov­ni part­ne­ri nje­go­vog si­na i da su nov­cem iz dr­žav­ne ka­se fi­nan­si­ra­ni mno­gi nje­go­vi po­slo­vi.
Pre­ma zva­nič­nim po­da­ci­ma iz Cen­tral­nog re­gi­stra pri­vred­nih dru­šta­va, BB So­lar su sre­di­nom 2011. go­di­ne osno­va­li mla­đi Đu­ka­no­vić i nje­gov po­slov­ni part­ner Ivan Bur­za­no­vić, ko­ji ima­ju po pe­de­set od­sto vla­sni­štva. Bur­za­no­vić je ime­no­van i za iz­vr­šnog di­rek­to­ra, a fir­ma je re­gi­stro­va­na za kon­sul­tant­ske uslu­ge.

Po­šte­nje, integritet, visoko obučeni kadrovi

Foto Dan

Na pre­zen­ta­ci­ji kom­pa­ni­je BB So­lar pi­še da se ona ba­vi svim al­ter­na­tiv­nim iz­vo­ri­ma ener­gi­je sa po­seb­nim ak­cen­tom na so­lar­nim si­ste­mi­ma. Ide­ja im je, ka­ko tvr­de, da pri­mje­nju­ju vi­so­ko efi­ka­sne si­ste­me sa pri­stu­pač­nim ci­je­na­ma i do­pri­ne­su raz­vo­ju ob­no­vlji­vih iz­vo­ra ener­gi­je.
– Za vr­lo krat­ko vri­je­me po­sta­li smo part­ne­ri vo­de­ćih svjet­skih kom­pa­ni­ja iz obla­sti al­ter­na­tiv­nih iz­vo­ra ener­gi­je, elek­tro i ma­šin­ske opre­me. Cilj nam je da pri­je sve­ga po­bolj­ša­mo fi­nan­sij­ske re­zul­ta­te po­slo­va­nja, una­pri­je­di­mo i po­ve­ća­mo kon­stan­tan rast kom­pa­ni­je. Po­red ak­tiv­no­sti usmje­re­nih na po­bolj­ša­nju re­zul­ta­ta fi­nan­sij­skog po­slo­va­nja pr­ven­stve­no te­ži­mo ka sma­nje­nju tro­ško­va i gu­bi­ta­ka. Naš cilj je da obez­bi­je­di­mo is­pla­ti­va, pro­fe­si­o­nal­na, ino­va­tiv­na rje­še­nja i pro­iz­vo­de ko­je pra­te vi­sok stan­dard i kva­li­tet uslu­ga. Mi že­li­mo da se zna za po­šte­nje, in­te­gri­tet i vi­so­ko ob­u­če­ne ka­dro­ve – ka­žu u BB So­la­ru.

Ku­pi­li još če­ti­ri po­slov­na pro­sto­ra
Me­di­ji su sep­tem­bru pro­šle go­di­ne ob­ja­vi­li da je fir­ma BB So­lar ku­pi­la još če­ti­ri po­slov­na pro­sto­ra ukup­ne po­vr­ši­ne 214 kva­dra­ta u zgra­di Kro­lin­ga u Pod­go­ri­ci. U zgra­di, u ko­joj nje­go­va tet­ka Ana Đu­ka­no­vić ima stan, fir­ma mla­đeg Đu­ka­no­vi­ća kra­jem pro­šle go­di­ne raz­mje­nom je do­šla u po­sjed po­slov­nog pro­sto­ra od 186 kva­dra­ta. Na če­ti­ri po­slov­na pro­sto­ra hi­po­te­ku je upi­sa­la Pr­va ban­ka zbog du­ga od 359.832 eura

Dvi­je fir­me, dva sta­na, po­slov­ni pro­stor…
Bla­žo Đu­ka­no­vić je su­vla­snik i fir­me BB Hi­dro. Vla­snik je po­slov­nog pro­sto­ra od 459 kva­dra­ta u Pod­go­ri­ci, ko­ji je do­bio od stri­ca Aca Đu­ka­no­vića, kao i dva sta­na na Ža­blja­ku od oko 200 kva­dra­ta. BB Hi­dro će da gra­di mi­ni-hi­dro­e­lek­tra­ne i pro­iz­vo­di ob­no­vlji­vu elek­trič­nu ener­gi­ju, ko­ju pla­ća­ju gra­đa­ni pre­ko ra­ču­na za stru­ju.

Izvor Dan

6 komentara

  1. Youre so cool! I dont suppose Ive read something like this before. So nice to seek out someone with some unique ideas on this subject. realy thank you for starting this up. this website is something that is needed on the web, someone with just a little originality. useful job for bringing something new to the web!

  2. I simply wanted to compose a quick remark to be able to thank you for those fantastic tactics you are showing here. My time intensive internet research has at the end been rewarded with useful insight to write about with my family. I ‘d tell you that most of us readers actually are really lucky to exist in a fabulous network with very many special people with useful ideas. I feel rather lucky to have used your entire website and look forward to so many more thrilling minutes reading here. Thanks a lot again for all the details.

  3. Hello! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no back up. Do you have any methods to prevent hackers?

  4. Hello, i think that i saw you visited my web site thus i came to “return the favor”.I am trying to find things to enhance my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  5. There are actually a number of particulars like that to take into consideration. That could be a great point to deliver up. I offer the ideas above as common inspiration but clearly there are questions just like the one you bring up where the most important factor can be working in sincere good faith. I don?t know if best practices have emerged round issues like that, but I am positive that your job is clearly identified as a fair game. Each boys and girls feel the influence of only a second’s pleasure, for the remainder of their lives.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com