MLADI BEZ VOLJE DA MIJENJAJU CRNU GORU: “Državni posao, siguran posao” - Volim Podgoricu

MLADI BEZ VOLJE DA MIJENJAJU CRNU GORU: “Državni posao, siguran posao”

Više od polovine mladih Crnogoraca, 51 odsto, voljeli bi da rade u državnoj upravi, dok su u najvećem procentu nezainteresovani za društveni i politički aktivizam.

To je pokazalo istraživanje Centra za građansko obrazovanje  “Mladi društveni dekor ili društveni kapital?”, koje su sproveli u saradnji sa Fondacijom Friedrich Ebert. Ono je pokazalo  da bi 22 odsto omladino voljelo da radi u privatnom sektoru, 19 odsto u međunarodnim organizacijama, a svega šest odsto u nevladinim organizacijama.

Organizacije koje se bave mladima i njihovom politikom smatraju da je razlog ovakvog razmišljanja tradicionalno vjerovanje da “državni posao, siguran posao”.

“Postoje brojni faktori koji utiču na ovakvo razmišljanje mladih. Jedan je svakako tradicija i snažno nasljeđe prošlih vremena kada je državni posao bio prestiž i značio garant stabilnosti na duži rok, a što su roditelji prenijeli na svoju djecu. Mladi su nerijetko vaspitavani i usmjeravani u tom duhu da je državni posao vječan i najprofitabilniji u odnosu na uloženu energiju, znanje i vrijeme. S druge strane u dobrom dijelu privatnog sektora imamo eksploataciju zapošljenih.”, saopštio je “Vijestima” koordinator programa u CGO Petar Đukanović.

On smatra da su mladi u Crnoj Gori oblikovani sredinom u kojoj žive, porodicom i izazovima sa kojima se ona susrijeće, obrazovnim sistemom koji je i sam prožet korupcijom i u kojem se znanje ne cijeni.

Slično razmišlja i direktorica Mladiinfo Montenegro Milica Žugić, koja smatra da ne možemo svi raditi u državnoj upravi i  dok je takva svijest mladih, ne možemo ni napredovati kao društvo.

“Većina mladih ima percepciju državnog sektora kao idealnog mjesta za rad, jer smatraju da se u suštini tamo ne radi ništa. Ispijanje kafa po cijeli dan, korišćenje službenih automobila, izmišljeni poslovi, dugi odmori. Tu je naravno i mišljenje da jednom kad dobijete posao u državnoj upravi, tamo i ostajete do penzije… Naša državna uprava ima i previše zaposlenih. Istina da treba podmladiti kadrove, ali nema toliko radnih mjesta da se zaposli 51 odsto mladih”, saopštila je Žugićeva “Vijestima”.

I Đukanović smatra da država ne može da napreduje ako mladi ljudi, koji su ključni nosioci promjena, inovativnosti i kreativnosti, nemaju razvijenu kulturu kritičkog promišljanja i preduzetnički duh.

(Vijesti)

2 komentara

  1. The the next time I just read a blog, I really hope that this doesnt disappoint me approximately brussels. Get real, Yes, it was my option to read, but I really thought youd have some thing intriguing to say. All I hear is usually a couple of whining about something that you could fix when you werent too busy searching for attention.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com