Home / NOVOSTI / Uprkos svemu, politička situacija u CG stabilna

Uprkos svemu, politička situacija u CG stabilna

Osim sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i potpredsjednikom SAD Majkom Pensom, premijer Duško Makorvić sreo se i sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke, Miroslavom Lajčakom, saopšteno je iz Vlade.

Marković je u razgovoru sa Lajčakom naglasio da je, bez obzira na bojkot opozicije, konstantne pokušaje opstrukcije i kompromitacije institucija, politička situacija u Crnoj Gori stabilna.

„Na sastanku održanom na marginama Minhenske bezbjednosne konferencije zajednički je iskazana zabrinutost za dešavanja u regionu Zapadnog Balkana i ocijenjeno da je važno jačati saradnju i intenzivirati dijalog kako bi problemi bili rješavani na konstruktivan načinU tom kontekstu, naglašena je važna uloga Crne Gore kao faktora stabilnosti u regionu. Potpredsjednik Lajčak je kazao i da je Crna Gora dokazala da ima potencijal i sposobnost da kontroliše krizne situacije i da to nastavlja u kontinuitetu da pokazuje“, navodi se u saopštenju Vlade.

Dodaje se da je Marković zahvalio slovačkoj državi i narodu na kontinuiranoj podršci i istakao da je Crna Gora snažno na putu EU i NATO integracija, koje su garant za stabilnost u Crnoj Gori ali i na Zapadnom Balkanu, te samim tim i u Evropi.

Na sastanku sa potpredsjenikom Lajčakom, kako se navodi, ali i na kasnijim sastancima sa ministrom za Evropu i Sjevernu Ameriku u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Alenom Dankanom i predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom razgovarano je o napretku u procesu evropskih i evroatlantskih integracija. On im je zahvalio na kontinuiranoj podršci Crnoj Gori u njenim reformskim naporima na putu ka Evropi i Alijansi.

„Predsjednik Marković je naveo da je Crna Gora otvorila 26 pregovaračkih poglavlja, da su još dva poglavlja spremna za otvaranje ali i za ulazak u novu fazu – zatvaranje pregovaračkih poglavlja. U vezi sa integracijom u NATO, premijer je kazao da su Protokol o pristupanju Crne Gore ratifikivale 24 države članice te da očekujemo da to u narednih nekoliko mjeseci završe i preostale četiri“, saopšteno je iz Vlade.

Dankan je, kako se dodaje, obećao snažnu bilateralnu podršku i blisku saradnju sa Crnom Gorom na svim pitanjima, posebno u oblasti vladavine prava i bezbjednosti. Neće izostati ni podrška Slovenije u ukupnim reformskim procesima Crne Gore, kako je kazao predsjednik Pahor.

(CdM)

Check Also

Ko je muškarac koji je prišao Šaranoviću i rekao da ima nalog da ga ubije?

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

One comment

  1. Excellent web site. Plenty of helpful information here. I am sending it to several buddies ans also sharing in delicious. And obviously, thanks to your sweat!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *