DRAMATIČNO UPOZORENJE: Roditelji djeci gaće ne mjenjaju danima - Volim Podgoricu

DRAMATIČNO UPOZORENJE: Roditelji djeci gaće ne mjenjaju danima

Oni navode i da nije riječ o djeci siromašnih roditelja, već često o mališanima čije mame i tate dobro materijalno stoje!

Zaposleni u predškolskim ustanovama, kažu naši sagovornici, dobijaju se na razne načine kako bi roditelje natjerali da povedu računa o higijeni svojih mališana. Koriste tempere, čokolade i hranu da namjerno uprljaju djecu kako bi roditeljima skrenuli pažnju da je vrijeme da dijete presvuku i operu, ali ni to često ne urodi plodom.

Gotovo polovina dece se ne kupa i ne pere zube

Poslednje istraživanje o higijeni djece koje je uradio institut za javno zdravlje “Batut” pokazuje da se samo polovina djece tušira redovno, a da 40 odsto mališana ne opere zube bar jednom dnevno, što ugrožava njihovo zdravlje. Ljekari tvrde da su za to najodgovorniji roditelji.

Na ovo stravično zanemarivanje mališana prva je prije nekoliko mjeseci upozorila vaspitačica Ana Sarić. Podržali su je na društvenim mrežama mnogi vaspitači i vaspitačice.

On upozorava da bi zbog loše higijene djeca mogla da dobiju gliste, razne bakterije, kandidu, gljivice, ali i brojna opasna virusna oboljenja.

“Pojedini roditelji čak i kod ljekara dovode djecu koja nisu oprana i presvučena i po nekoliko dana. Vjerujem da je slika u vrtićima još gora, jer se vaspitačice sa takvim slučajevima sreću svaki dan. Roditelji bi trebalo da znaju da se djeca moraju presvlačiti svaki dan, i da im se svakodnevno mora menjati garderoba. Prljavština može izazvati brojne zdravstvene probleme”, upozorava Milićević i dodaje da su stomatolozi uočili da djeca danima ne peru zube, pa je pojava karijesa u najmlađim godinama uobičajena pojava.

“Djeca nose prljav veš, uši i noge im danima nisu oprani, a ispod noktiju je mnogo prljavštine. Jednom dječaku stalno smrde noge, a hulahopkice nosi i po nekoliko dana. Kada primjetim da dijete nije presvučeno danima, namjerno ga uprljam temperom kako bih dala znak roditeljima da je krajnje vrijeme da ga operu i presvuku”, kaže jedna vaspitačica.

(Alo)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com