Igre na sreću organizovane u podrumima i kafanama - Volim Podgoricu

Igre na sreću organizovane u podrumima i kafanama

Uprava za inspekcijske poslove podnijela je tokom prošle godine tri krivične prijave zbog neovlašćenog priređivanja igara na sreću od strane fizičkih lica, pišu Dnevne novine.

U izvještaju Uprave koje je usvojila Vlada navodi se da su se igre na sreću organizovale u podrumima, ugostiteljskim objektima, pa čak i privremenim objektima, što je izričito zabranjeno zakonom. Na ovaj način potvrđene su višegodišnje sumnje da su u lokalima postavljeni terminali za klađenje što je omogućila Uprava za igre na sreću, uz ‘aminovanje’ Ministarstva finansija.

Kako je navedeno u Izvještaju o radu Uprave za inspekcijske poslove za 2016. inspekcijski nadzor se sprovodio u izuzetno otežanim uslovima, i to isključivo zbog činjenica da postojeći Zakon o igrama na sreću još nije izmijenjen.

Inspekcijska kontrola

Tokom inspekcijskih kontrola u 2016. godini utvrđeno je 69 nepravilnosti, koje su se uglavnom odnosile na rad bez odobrenja.

“U cilju otklanjanja nepravilnosti, u 33 slučaja izrečena je mjera ukazivanja i donijeto 36 rješenja kojima su izrečene mjere privremene zabrane obavljanja djelatnosti. U izvještajnom periodu podnijeta su 33 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, od kojih su nadležni organi riješili tri, dok je po zahtjevima iz 2014. godine riješeno ukupno 14 i izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 50.850 eura” ističe se u pomenutom izvještaju.

Neposredan efekat inspekcijskog nadzora u izvještajnom periodu ogleda se u tome što je više od 100 objekata iz sive zone uvedeno u regularne tokove.

“Kao vrlo ilustrativan podatak posrednog efekta inspekcijskog nadzora u ovoj oblasti predstavlja činjenica da je Uprava za igre na sreću u 2015. godini naplatila 12,35 odsto više koncesionih naknada u odnosu na 2014. godinu, u kojoj je takođe bilo ostvareno povećanje u odnosu na 2013. godinu u iznosu od 49,30 odsto”, kaže se u izvještaju.

Izmijeniti Zakon

Međutim, da Zakon o igrama na sreću treba hitno izmijeniti potvrđuje i izvještaj Uprave za inspekcijekse poslove.

“Inspekcijski nadzor se sprovodio u izuzetno otežanim uslovima, prije svega zbog neadekvatnog (prevaziđenog) pravnog okvira koji reguliše oblast igara na sreću. Nedonošenje novog zakona o igrama na sreću i odgovarajućih podzakonskih akata je limitirajući faktor za efikasniji rad Inspekcije. Takođe, nedostatak obuke za inspektore u ovoj oblasti i nemogućnost ozbiljnijeg praćenja savremenih kretanja u ovoj oblasti utiču na efikasnost inspekcijskog nadzora”, zaključuje se u izvještaju.

Hvalili se prihodima

Bivši direktor Uprave za igre na sreću Ilija Vukčević je o izvještaju za 2015. godinu naveo je da je država prihodovala od terminala, koji su pri tome nelegalno bili postavljeni u kafanama, više od 800.000 eura.

On je u izvještaju praktično istakao rast prihoda po tom osnovu iako terminali u zakonu nisu navedeni kao sistem igara na sreću. Zbog toga, nadležni organi su počeli istragu zakonitosti rada Uprave, a Ustavni sud je nedavno proglasio nevažećim pravilnik na osnovu kojeg su ti terminali uvedeni u sistem.

3 komentara

  1. I simply had to say thanks yet again. I do not know the things that I could possibly have achieved without the entire pointers provided by you on that theme. It was a terrifying case in my position, however , encountering a specialized strategy you handled it made me to cry over happiness. I am just thankful for this help and thus believe you know what a great job that you’re getting into training others by way of your web blog. I am sure you’ve never met any of us.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com