Početna » NOVOSTI » Društvo » ME: Za podršku klasterima 100.000 eura

ME: Za podršku klasterima 100.000 eura

Ministarstvo ekonomije raspisaće do kraja ovog mjeseca poziv za učešće u Programu podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori. Raspoloživi budžet za podršku klasterima, kako je saopšteno, ove godine je duplo veći nego 2016. i iznosiće 100.000 eura.

“Povećanjem budžeta, i maksimalni iznos podrške po projektu će biti uvećan, i to sa dosadašnjih 10.000 na 15.000 eura. Nakon raspisivanja Javnog poziva, Ministarstvo ekonomije će organizovati info dane u nekoliko crnogorskih opština u sjevernom, južnom i centralnom regionu, kako bi u što većoj mjeri informisala privrednike o prednostima udruživanja u klastere, što im daje priliku da unaprijede svoje kapacitete u smislu obuka, razmjene iskustava, kadrovskih resursa, raznih vidova promocije i nabavku proizvodne opreme”, navodi se u saopštenju.

Ističu da Ministarstvo ekonomije već pet godina intenzivno radi na razvoju klastera.

“Kao rezultat te politike, danas u Crnoj Gori postoje 23 formalno registrovana klastera, među kojima su klasteri koji su samoinicijativno formirani, kao i klasteri koji su formirani uz podršku Ministarstva. U 2016. godini, Ministarstvo je subvencionisalo projekte šest klastera, od kojih su četiri iz oblasti drvoprerade, jedan klaster iz oblasti turizma i jedan klaster objedinjuje vinare i vinogradare. Predmeti podrške u okviru programa su prošle godine prošireni, tako da se, pored nabavke proizvodne opreme, subvencionišu troškovi ulaganja u nematerijalnu imovinu i operativni troškovi poslovanja”, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

(CdM)

Check Also

POČELO SNIMANJE: Stiže “novi” “Bolji život”!

Počelo snimanje serije „Istine i laži“ u režiji Mihaila Vukobratovića koji je režirao i “Bolji ...

PODGORICA: Ovi djelovi grada sjutra bez struje

Podgorica   -Zbog radova u trafostanici Sahat Kula, u utorak 25. jula , u terminu ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *