Početna » NOVOSTI » Društvo » ME: Za podršku klasterima 100.000 eura

ME: Za podršku klasterima 100.000 eura

Ministarstvo ekonomije raspisaće do kraja ovog mjeseca poziv za učešće u Programu podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori. Raspoloživi budžet za podršku klasterima, kako je saopšteno, ove godine je duplo veći nego 2016. i iznosiće 100.000 eura.

“Povećanjem budžeta, i maksimalni iznos podrške po projektu će biti uvećan, i to sa dosadašnjih 10.000 na 15.000 eura. Nakon raspisivanja Javnog poziva, Ministarstvo ekonomije će organizovati info dane u nekoliko crnogorskih opština u sjevernom, južnom i centralnom regionu, kako bi u što većoj mjeri informisala privrednike o prednostima udruživanja u klastere, što im daje priliku da unaprijede svoje kapacitete u smislu obuka, razmjene iskustava, kadrovskih resursa, raznih vidova promocije i nabavku proizvodne opreme”, navodi se u saopštenju.

Ističu da Ministarstvo ekonomije već pet godina intenzivno radi na razvoju klastera.

“Kao rezultat te politike, danas u Crnoj Gori postoje 23 formalno registrovana klastera, među kojima su klasteri koji su samoinicijativno formirani, kao i klasteri koji su formirani uz podršku Ministarstva. U 2016. godini, Ministarstvo je subvencionisalo projekte šest klastera, od kojih su četiri iz oblasti drvoprerade, jedan klaster iz oblasti turizma i jedan klaster objedinjuje vinare i vinogradare. Predmeti podrške u okviru programa su prošle godine prošireni, tako da se, pored nabavke proizvodne opreme, subvencionišu troškovi ulaganja u nematerijalnu imovinu i operativni troškovi poslovanja”, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

(CdM)

Check Also

Osobe koje prebrzo jedu su gojaznije

Konzumirate li obrok sporo, manji su izgledi da ćete se udebljati ili da će se ...

Budžet Podgorice će biti ‘izborni’

Odbornici opozicije u gradskoj Skupštini ocijenili su da je budžet Glavnog grada za narednu godinu ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *