Početna » NOVOSTI » Ovo su poslovi za koje Njemci ne traže papire i dozvole

Ovo su poslovi za koje Njemci ne traže papire i dozvole

Većina kućnih pomoćnica u Njemačkoj radi na crno. Između 73 i 85 odsto domaćinstava čistačice ili vrtlare plaća na ruke.

To pokazuju rezultati studije Instituta za njemačku privredu (IW).

“Mnoge kućne pomoćnice ili vrtlari u Njemačkoj rade na crno. Samo 350.000 od 2,7 do tri miliona čistačica, bejbisiterki ili vrtlara, koliko se procjenjuje da ih ima u Njemačkoj, socijalno je osigurano”, piše u nedavno objavljenoj studiji Instituta za njemačku privredu (IW).

Na crno najviše rade penzioneri, mladi i studenti. Mali je broj onih koji priznaju da nije u redu što rade na crno. Stručnjak iz Instituta za njemačku privredu Dominik Enste kaže da su glavni razlog za rad na crno visoki izdaci i zakonske regulative.

“Mnogima je atraktivnije ako to sami mogu da urade ili da nekoga angažuju “ispod ruke””, kaže Enste.

Enste dodaje kako se tu pojačano radi i o dvostrukom moralu.

“Građani kritikuju političare da premalo rade protiv rada na crno ili nude dosta nesigurnih poslova, a smatraju normalnim što u sopstvenom domaćinstvu kućnim pomogačima ne plaćaju godišnji odmor ili bolovanje u slučaju bolesti”.

Njemačka “atraktivna” za rad na crno 

Inače, obim rada na crno u Njemačkoj se osmu godinu zaredom smanjuje. Na međunarodnoj listi Njemačka se nalazi u sredini. Međutim kada se uporedi s Sjedinjenim Američkim Državama ili Švajcarskom, onda je Njemačka očigledno dosta atraktivnija za rad na crno.

Stručnjaci smatraju da je razlog tome veliki broj zakonskih regulativa među koje spada i minimalac i zaštita od otkaza.

Dojče vele, HR

Stručnjaci iz Instituta za nemačku privredu navode da se velik obim rada na crno u domaćinstvima može posmatrati kao jedna vrsta izjednačavanja poreske pravde.

“Dok pojedini bogataši svoju imovinu prenose u Luksemburg kako bi uštedeli na plaćanju poreza, ´mali ljudi´ to pokušavaju radom na crno”

Check Also

Sjutra je Sveti Jovan Krstitelj: Ako želite da saznate budućnost, u ponoć izvedite ovaj ritual

Postoji vjerovanje da se u noći između Bogojavljenja i svetog Jovana Krstitelja otvaraju nebesa i ...

Da li ministar pritiska profesore da podrže njegovu partiju na izborima?

Umje­sto da se ba­vi svo­jim po­slom, mi­ni­star pro­svje­te i funk­ci­o­ner So­ci­jal­de­mo­kra­ta Da­mir Še­ho­vić pri­ti­ska pro­svjet­ne ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *