Početna » ŽIVOT + » Ljubav i sex » Zašto u vezama tepamo i dajemo sladunjave nadimke?

Zašto u vezama tepamo i dajemo sladunjave nadimke?

Priznajte da vi i vaš dragi imate tendenciju ponekad da govorite umiljate riječi, posebno sladunjavim, tihim glasićem, i zvati jedno drugo raznim nadimcima. Bubi, beba, bejb, miš, malecki, pile… Ne morate se stidjeti da priznate. Manje-više svi smo to prošli.

Dobre vijesti su da tepanje i davanje nadimaka znače da je vaša veza poprilično jaka i da vas se kao par ne treba uzimati zdravo za gotovo. Kako je objasnila Kerol Bruzis, autorka studije o korišćenju “slatkih” riječi u komunikaciji, ovakav način komunikacije znak je zadovoljstva vezom, visoke razine intimnosti i čvrste povezanosti.

A ako ste se ikada pitali kako to da većina internih nadimaka među parovima počinje slovima b, m ili p, naučnici su i za to pronašli odgovor. Naime, razlog je taj što su ovi glasovi povezani s našim najranijim djetinjstvom (kada doista tepamo) na način da ih bebe najlakše izgovaraju budući da je za njihov izgovor najmanje potrebno korištenje jezika. Velika je vjerovatnoća da su vaše prve riječi počinjale nekim od tig slova pa ne čudi da, kada se želimo umiliti partneru, nerijetko biramo riječi koje počinju upravo tim glasovima. Slatko, zar ne?

(Cosmopolitan)

Check Also

OTVARANJE “NAŠEG DISKONTA” U SJENCI INCIDENTA: Marinko Madžgalj (30) pao sa novoizgradjenog objekta, teško povrijedjen

Jučerašnje, pompezno najavljeno svečano otvaranje Volijevog “Našeg diskonta” na Zabjelu, ostalo je u sjenci velike ...

Ukrao Mercedes pa JURIO prema granici, hvatalo ga čak 15 policijskih auta!

“Imam psihički poremećaj i kada ne uzimam ljekove ne mogu kontrolisati svoje postupke”, rekao je ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *