JAVIO SE PREDRAG STAMATOVIĆ: Obećao da će se predati - Volim Podgoricu

JAVIO SE PREDRAG STAMATOVIĆ: Obećao da će se predati

Savjetnik u Ambasadi Crne Gore u Briselu Predrag Stamatović javio se juče Specijalnom državnom tužilaštvu i saopštio da će se vratiti u zemlju i predati za nekoliko dana, čim završi unaprijed preuzete obaveze, saznaju Dnevne novine.

Stamatović se tereti da je dio organizovane kriminalne grupe, koja je u aferi “Primorka” osumnjičena da je oštetila državni budžet za oko četiri miliona eura. Specijalno državno tužilaštvo za njim je raspisalo nalog za hapšenje. Isti nalog raspisan je i za slovenačkim državljaninom Črtomirom Mesaričom, bivšim direktorom NLB banke.

Ostali osumnjičeni nalaze se pritvoreni u podgoričkom Centru bezbjednosti, a danas će biti privedeni kod sudije za istrage Višeg suda u Podgorici.

Pobjeda saznaje da je osnivač preduzeća „Melgonia Primorka” Nebojša Bošković, zatražio sporazumno priznanje krivice.

Bošković je juče ponovo saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu po krivičnoj prijavi koja je podnijeta protiv petnaest osoba koje se terete da su zloupotrijebile ovlašćenja prilikom dodjele državne pomoći preduzeću „Melgonia Primorka”.

DN su juče objavile da su hapšenja izvedena prekjuče u zoru, a lisice na ruke stavljene su generalnom sekretaru zajednice opština Refiku Bojadžiću, nekadašnjem članu borda direktora Elektroprivrede Borisu Buškoviću.

Pritvoreni su i Vinko Marković, Sonja Bećović, Šefik Kurtagić, Mitar Bajčeta, Darko Konjević, Irena Mijanović, Biljana Bošković i Vukica Perović.

Njima se na teret stavlaju krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja i putem pomaganja i zloupotreba službenog položaja, izvršenih na organizovan način.

Biznismen Nebojša Bošković, vlasnik kompanije “Krisma” označen je kao organizator kriminalne organizacije, ali se ne nalazi na spisku privedenih, jer je već u spuškom zatvoru zbog drugog krivičnog djela.

Kako su saopštili iz Specijalnog tužilaštva, osnovano se sumnja da je početkom 2008. godine u Podgorici i Baru, formirana kriminalna grupa u cilju sticanja nezakonite dobiti, pri čemu su se, u djelovanju, koristile poslovne strukture Ministarstva finansija Crne Gore, u kojima su pojedini pripadnici kriminalne grupe obavljali službene dužnosti, kao i privredne strukture pravnih lica, u kojima su neki pripadnici kriminalne grupe obavljali poslove odgovornih lica.

“Postoji osnovana sumnja da je plan kriminalne organizacije bio da se preko dva pravna lica iz Podgorice i jednog pravnog lica iz Bara, u programiranom stečaju „Primorke“ a.d. Bar, kupi imovina tog preduzeća pod povoljnim uslovima, koju bi odobravanjem kredita finansirala određena banka. Takođe se sumnja da je u sačinjenom biznis planu neistinito prikazano stanje i rezultati poslovanja navedenih preduzeća, kao i plan da će se krediti koristiti za oživljavanje proizvodnje u „Primorki“ i isplati obaveza radnicima koji ostaju bez posla, kako bi se izdejstvovala pomoć od Vlade Crne Gore, koja se nije koristila za namjenu za koju je data, već za otplatu kredita”, navodi se u saopštenju tužilaštva.

DN su ranije pisale, Vlada Crne Gore je 1. jula 2010. izdala garancije na četiri miliona eura za kredit od 14,4 miliona eura za preduzeće “Melagonija Primorka”, koji je podignut u NLB banci.

Za kredit je, osim Vladinih garancija, založena i kompletna imovina preduzeća čijim radnicima je bio i namijenjen. Međutim, sredstva kredita usmjerena su kao pokriće i obaveze za potrebe firmi koje pripadaju Nebojši Boškoviću, “Krisma motors”, u iznosu od 2,77 miliona eura, zatim “Krismi trejd” je preusmjereno 6,55 miliona, a “Primorki” 5,07 miliona eura, dok radnici nijesu isplaćeni i ako je kredit bio namjenski, odnosno za servisiranje zaostalih zarada radnika, povezivanja radnog staža, izrade socijalnog programa, obaveze prema dobavljačima.

(Dnevne novine)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com