Početna » NOVOSTI » Kultura » Praznik posvećen gramofonskim pločama stigao i u Podgoricu

Praznik posvećen gramofonskim pločama stigao i u Podgoricu

Praznik koji ljubitelji muzike širom svijeta iščekuju svakog proljeća, Record Store Day (Dan prodavnica ploča), ove subote će se obilježiti i u Podgorici.

Kafe bar „Štiglić“ u Njegoševoj ulici je organizator događaja na kojem će predstaviti i izložiti dio sopstvene, ali i kolekcije ljubitelja vinila koji su najavili dolazak na ovogodišnje okupljanje kolekcionara popularnog nosača zvuka.

Posjetioci će imati i priliku da na nekom od izloženih gramofona „zavrte“ muzičke naslove koji im ovom prilikom privuku najviše pažnje, a sa prisutnima mogu podijeliti i svoju muzičku priču donošenjem albuma koje smatraju „ponosom“ kolekcije.

Kako organizatori navode, događaji poput ovog mogu podsjetiti na važnost specijalizovanih muzičkih prodavnica po kulturni život grada koji je po takvim radnjama dugo vremena bio prepoznat.

Početak druženja ljubitelja analognog zvuka zakazan je za 11 časova, a trajaće sve do kasnih popodnevnih sati.

Dan koji je vratio ploče na veliku scenu

Record Store Day je nastao 2007. godine, sa idejom udruživanja ljubitelja muzike u očuvanju hiljada nezavisnih prodavnica ploča širom planete, kao kulturnog fenomena savremenog društva.

Svake treće subote u aprilu, praznik su tokom protekle decenije obilježili nastupi nekih od najvećih imena u svijetu muzike, poput Boba Dilana, Toma Vejtsa, Lenarda Koena, Igija Popa i mnogih drugih.

Prije svega, praznik je postao jedinstven po muzičkim naslovima izdatim i pripremljenim samo za ovu priliku.

Zbog izuzetno ograničenih tiraža, ova izdanja su rezervisana samo za one najistrajnije ljubitelje koji su spremni često i prespavati ispred muzičke prodavnice kako bi obezbijedili najbolje mjesto u redu za kupovinu novog naslova omiljenog izvođača.

Zahvaljujući popularizaciji formata događajima poput ovog, prodaja ploča u Velikoj Britaniji je nedavno zabilježila rekordne brojke u posljednjih četvrt vijeka.

Možete i sami pogledati kako izgleda kada audiofili osvajaju ulice:

(Vijesti)

Check Also

KLIVLEND I DALJE ŽIV! Lebron najbolji kada je najpotrebnije!

Košarkaši Klivlenda pobijedili su jutros Boston Seltikse u finalu Istoka, i tako izjednačili u seriji ...

MOŽDA JE DO VAS: Ako radite OVE stvari, NE ČUDITE SE što vam muškarci NE PRILAZE

Da li ste se ikada zapitale zašto vam muškaci ne prilaze? Možda nešto radite pogrešno. ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *