PODGORICA: Zećani NE DAJU da se gradi kolektor u Botunu - Volim Podgoricu

PODGORICA: Zećani NE DAJU da se gradi kolektor u Botunu

Gra­đa­ni Ze­te svim de­mo­krat­skim sred­stvi­ma na­sto­ja­će da za­bra­ne da se u Bo­tu­nu iz­gra­di po­stro­je­nje za pre­či­šća­va­nje ot­pad­nih vo­da, po­ru­čio je Dra­gu­tin Kli­ko­vac, od­bor­nik DF-a, na ju­če­ra­šnjoj pre­zen­ta­ci­ji pro­jek­ta od­vo­đe­nja i pre­či­šća­va­nja ot­pad­nih vo­da u Pod­go­ri­ci.

Kli­ko­vac je sa­op­štio da ne vje­ru­je iz­ja­va­ma nad­le­žnih or­ga­na da va­zduh u Ze­ti ne­će bi­ti za­ga­đen na­kon što u Bo­tu­nu bu­den iz­gra­đen ko­lek­tor.

On je sa­op­štio da je Vo­do­vo­du sa­mo cilj da do­đe do pa­ra i do­na­ci­ja za grad­nju ko­lek­to­ra.
– Što ne ka­že­te ima li trun­ke opa­sno­sti da do­đe do za­ga­đe­nja iz­vo­ri­šta Bo­lje­se­tre? Po­ru­ču­jem vam da će gra­đa­ni Ze­te de­mo­krat­skim sred­stvi­ma spri­je­či­ti da se gra­di ko­lek­tor u Bo­tu­nu – po­ru­čio je Kli­ko­vac.
Kli­ko­vac je na­veo da je Vo­do­vod ig­no­ri­sao pot­pi­se vi­še sto­ti­na do­mi­cil­nih gra­đa­na ko­ji su ja­sno pro­ti­v iz­grad­nje.
Mje­šta­nin Bo­tu­na Ra­jo Vuk­če­vić pred­lo­žio je da pro­na­đu rje­še­nje da ih ko­lek­tiv­no ise­le. On je ob­ja­snio da je na­se­lje uni­šte­no, da se na­šlo u dže­pu sa jed­ne stra­ne bu­du­ćeg ko­lek­to­ra, za­tim no­vog gro­blja u Do­njim Ko­ko­ti­ma i ba­ze­na cr­ve­nog mu­lja.
Od­bor­nik SNP-a u GO Go­lu­bov­ci i mje­šta­nin Bo­tu­na Slav­ko Vuk­če­vić po­ru­čio je da ni­je­su pro­tiv grad­nje ko­lek­to­ra već pro­tiv lo­ka­ci­je.
– Ni­je­ste pri­hva­ti­li pe­ti­ci­ju gra­đa­na sa 575 pot­pi­sa, ni­ka­da na nju ni­je­ste od­go­vo­ri­li. Iz­o­sta­li ste i sa zbo­ra gra­đa­na. Gra­đa­ni su jed­no­gla­sni u sta­vu da su pro­tiv grad­nje ko­lek­to­ra u Bo­tu­nu. Sve to iz­no­si­mo u le­gal­nim pro­ce­du­ra­ma, a mo­že do­ći do ob­u­sta­ve grad­nje i to oče­ku­je­te. Oče­ki­va­li smo od gra­do­na­čel­ni­ka da ne­što ka­že ali on sa­mo ću­ti – re­kao je Vuk­če­vić.
Iz­vr­šni di­rek­tor Vo­do­vo­da Vla­dan Vu­če­lić sa­op­štio je da ne mo­že da ra­zu­mi­je pri­ču gra­đa­na Ze­te da su pro­tiv ko­lek­to­ra, osim gra­đa­na Bo­tu­na.
– Pri­ča je de­ma­go­ška, ba­zi­ra­na na po­li­tič­kim in­te­re­si­ma. U ovom pro­jek­tu ne pre­po­zna­jem po­li­ti­ku ni­ti bih že­lio da po­zi­ti­van po­en do­ne­sem ono­me što je mo­ja po­li­tič­ka or­jen­ta­ci­ja – re­kao je Vu­če­lić.
Vu­če­lić je ob­ja­snio da je lo­ka­ci­ja u Bo­tu­nu iza­bra­na zbog gra­vi­ta­ci­je.
– Na pred­vi­đe­noj lo­ka­ci­ji sve ot­pad­ne vo­de ko­je se sku­plja­ju idu gra­vi­ta­ci­o­no do po­stro­je­nja. Od cen­tra Bo­tu­na ona je uda­lje­na pre­ko 1.600 me­ta­ra, a od cen­tra Daj­ba­ba kao dru­gog naj­bli­žeg na­se­lja 1.750 me­ta­ra. Naj­bli­ža ku­ća u Bo­tu­nu ko­ja je uda­lje­na od lo­ka­ci­je je 350 me­ta­ra, a u Daj­ba­ma je na 450 me­ta­ra. No­vo po­stro­je­nje ima pot­pu­no za­tvo­re­ni si­stem i ri­je­še­no pi­ta­nje fe­kal­nih vo­da, ka­na­li­za­ci­o­nog mu­lja. Pre­ma stu­di­ji ko­ju je fi­nan­si­ra­la Nje­mač­ka raz­voj­na ban­ka pre­li­mi­nar­ni re­zul­ta­ti su po­ka­za­li da će pro­je­kat sa svim ra­do­vi­ma i kon­sul­tanstskim uslu­ga­ma ko­šta­ti 52,3 mi­li­o­na eura. Na­kon od­re­đe­nih su­ge­sti­ja na­še re­vi­zi­o­ne ko­mi­si­je kraj­nja stu­di­ja je po­ka­za­la da će pro­je­kat ko­šta­ti 49 mi­li­o­na eura. Vla­da će u na­red­nih 15 da­na pot­pi­sa­ti ugo­vor na 35 mi­li­o­na eura, ko­ji će ve­ćim di­je­lom ot­pla­ti­ti dr­ža­va, a ma­njim di­je­lom Glav­ni grad. Oče­ku­je­mo da pre­o­sta­li dio bu­de obez­bi­je­đen dona­tor­skim sred­stvi­ma – re­kao je Vu­če­lić.
Vu­če­lić je sa­op­štio da će iz­grad­njom ko­lek­to­ra Ze­ta do­bi­ti po­ve­ćan kva­li­tet vo­de Ska­dar­skog je­ze­ra, ze­mlji­šta i po­ljo­pri­vred­nih pro­iz­vo­da.
Ne­boj­ša Ka­va­rić oci­je­nio je da Glav­ni grad ne gra­di za­ga­đi­va­ča.
– Kom­bi­nat je gra­đen kao za­ga­đi­vač, a mi sa­da ne gra­di­mo za­ga­đi­va­ča i u to­me je ogrom­na raz­li­ka. Za­lud grad­skoj upra­vi da bro­je pro­jek­te ako ne iz­gra­di­mo ko­lek­tor- re­kao je Ka­va­rić.
Pro­fe­sor Pe­tar Živ­ko­vić, pred­sjed­nik od­bo­ra di­rek­to­ra Vo­do­vo­da, je u cir­ka 45 mi­nu­ta iz­la­ga­nja, ob­ja­snio da je po­sto­je­će po­stro­je­nje iz­gra­đe­no 1978. go­di­ne ne­do­volj­no i na­pra­vlje­no je kao po­lu­po­stro­je­nje.
– U Pod­go­ri­ci je u 2016. go­di­ni bi­lo 200.000 sta­nov­ni­ka, a ka­pa­ci­tet po­sto­je­ćeg po­stro­je­nja je 55.000 sta­nov­ni­ka. Ve­li­ka ma­na sa­da­šnjeg po­stro­je­nja je što ne­ma pro­iz­vod­nje elek­trič­ne ener­gi­je i bi­o­ga­sa i što ni­je ri­je­še­no šta sa mu­ljem. Ta­ko­đe, ni­je ri­je­še­no pi­ta­nje mi­ri­sa. Od ono­ga ko sa­da za­li­va za­sa­de vo­dom iz Mo­ra­če ja bih vam re­kao ne­moj­te ku­pi­ti od nje­ga pro­iz­vo­de, ali ka­da se na­pra­vi po­stro­je­nje ta­kav pro­iz­vod mo­že­te iz­ve­sti u Evrop­sku uni­ju – re­kao je Živ­ko­vić.
On je ob­ja­snio da su in­si­sti­ra­li da na no­vom po­stro­je­nju bu­du eli­mi­ni­sa­ni mi­ri­si kao i da se na ba­zi ka­na­li­za­ci­o­nig mu­lja do­bi­ja ve­li­ka ko­li­či­na bi­o­ga­sa iz ko­jeg će pro­iz­vo­di­ti ener­gi­ju za rad po­stro­je­nja.
Še­fa klu­ba od­bor­nik DF-a Ra­do­ša Ze­če­vi­ća je in­te­re­so­va­lo ko­ji su ne­ga­tiv­ni uti­ca­ji na ži­vot­nu sre­di­nu. Pe­tar Živ­ko­vić je sa­op­štio da ne­ga­tiv­nost mo­že bi­ti sa­mo jed­na ko­li­či­na bioha­zard­nog (opa­snog) ot­pa­da ko­ja se ču­va u kon­tej­ne­ri­ma. Za­mje­nik di­rek­to­ra Vo­do­vo­da Fi­lip Ma­krid sa­op­štio je da će pri­mje­nji­va­ti evrop­ske stan­dar­de.
– Nje­mač­ka ban­ka ne bi do­zvoli­la da ov­dje ne­ko ve­dri i obla­či a da to ni­je u skla­du sa EU di­rek­ti­vom- re­kao je Ma­krid.
Ne­ka­da­šnji od­bor­nik Mic­ko Vu­ko­tić sa­op­štio je da lo­ka­ci­ja bu­du­ćeg ko­lek­to­ra u Bo­tu­nu ne mo­že bi­ti de­fi­ni­tiv­na.
– Ja sam kon­sul­to­vao struč­nja­ke či­ji je stav da se na po­sto­je­ćoj lo­ka­ci­ji mo­že na­pra­vi­ti po­stro­je­nje. Re­kon­stru­i­še­te sa­da­šnje postro­je­nje i na­pra­vi­mo još je­dan uz nje­ga i to grad sve ko­šta de­set mi­li­o­na eura. Za­du­žu­je­te me­ne i mo­ju dje­cu. Po­gle­daj­te Bu­dvu, ovo je bu­dva­ni­za­ci­ja- re­kao je Vu­ko­tić.
Vu­ko­ti­ća je in­te­re­so­va­lo ko­li­ko je sta­nov­ni­ka pri­klju­če­no na po­sto­je­ći ko­lek­tor. Fi­lip Ma­krid je sa­op­štio da je sa­da pri­klju­če­no iz­me­đu 116.000 i 119.000 sta­nov­ni­ka.
Prezentacija je trajala pet sati.

For­mal­na sa­gla­snost mje­šta­na ni­je neo­p­hod­na

Ra­ja Vuk­če­vi­ća je in­te­re­so­va­lo da li je za re­a­li­za­ci­ju pro­jek­ta neo­p­hod­na sa­gla­snost mje­šta­na Bo­tu­na, kao i da li se pre­zen­ta­ci­ja mo­že or­ga­ni­zo­va­ti u Bo­tu­nu.
– Do­ve­de­ni smo u si­tu­a­ci­ju da me­tar kva­drat­ni ne mo­že­mo pro­da­ti pre­ko pet eura, a Glav­ni gra­d pro­da­je kva­drat ze­mlje 92 eura. Ka­kva je per­spek­ti­va mo­je dje­ce, što ona da oče­ku­ju sju­tra od Bo­tu­na? Da li da tra­ži­mo re­fe­ren­dum da iza­đe­mo iz GO Go­lu­bov­ci jer ne mo­že­mo ni­šta za­vr­ši­ti. Pred­sjed­nik GO Go­lu­bov­ci Du­šan Ra­do­njić go­vo­ri da će bi­ti naj­sreć­ni­ji ka­da se izgradi ko­lek­tor– na­veo je Vuk­če­vić.
Vu­če­lić je na­veo da ni­je po­treb­na for­mal­na sa­gla­snost mje­šta­na i obe­ćao da će pre­zen­ta­ci­ja bi­ti or­ga­ni­zo­va­na i u Bo­tu­nu.

Ča­đe­no­vić tra­ži stu­di­ju

Vla­di­mir Ča­đe­no­vić, šef klu­ba od­bor­ni­ka De­mo­kra­ta, za­tra­žio je da se do­sta­vi stu­di­ja o iz­grad­nji objek­ta.
-Do­bro bi bi­lo da se sta­vi na uvid stu­di­ja, da je mi kao od­bor­ni­ci ima­mo. Mi­slim da sa­mo ta­kvim ko­ra­ci­ma mo­že­mo do­ći do pot­pu­ne tran­spa­rent­no­sti u ovom po­stup­ku – re­kao je Ča­đe­no­vić.

(Dan) 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com