BRAJOVIĆ: Ulazak u NATO istorijski trenutak - Volim Podgoricu

BRAJOVIĆ: Ulazak u NATO istorijski trenutak

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović kazao je da je pristupanje Crne Gore NATO-u istorijski trenutak za Crnu Goru.

Opozicioni bojkot parlamenta, kako je ocijenio, neminovno će se odraziti na podršku koju je opozicija dobila od građana.

On navodi da nijedna partija, koja se zalaže za referendum u NATO nije iskoristila ustavne mehanizme i pokrenula inicijativu za njegovo održavanje.

“Pristupanje NATO je istorijski trenutak za Crnu Goru i nikada, tokom višedecenijskog bavljenja politikom, nijesam imao dilemu da je to pravi put za našu državu. Generacija političara kojoj pripadam preuzela je na sebe odgovornost da realizuje tri velika cilja. Prvi je ostvaren kada smo obnovili državnost Crne Gore, drugi je punopravno članstvo Crne Gore u NATO, što znači dugoročnu stabilnost države i doprinos stabilnosti Zapadnog Balkana. Treći cilj, usmjeren kako na unutrašnje prilike naše zemlje, tako i na vanjsku politiku, jeste članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji. Očekujem da partije koje učlanjenje u NATO imaju kao jasan programski cilj to potvrde i u Skupštini na dan glasanja o tom izuzetno važnom pitanju za budućnost Crne Gore”, rekao je Brajović u intervjuu Dnevnim novinama.

Poznato je, kako je dodao, da dio opozicije nema pozitivan odnos prema tom pitanju.

“Ali smatram da su i sebi i građanima dužni da sve argumente iznesu isključivo u Skupštini Crne Gore. Predstojeća politička dešavanja biće jasan znak i mjera političke odgovornosti”, rekao je Brajović.

Smatra i da Skupština Crne Gore ima puni kapacitet i legitimitet da donese tu odluku, jer su se, napominje, građani na izborima, glasajući za partije koje su, između ostalog, iznijele svoj stav i o ovom pitanju, “de facto izjasnili i za to da li su za NATO ili ne”.

“U svakom slučaju, očekujem da će apsolutna većina poslanika glasati za ulazak u NATO. Podsjećam da je od svih država članica koje su pristupile NATO, referendum sproveden u samo dvije, koje su na to bile obavezane svojim zakonskim i ustavnim rješenjima”, rekao je Brajović.

(Analitika)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com