Opozicija treba da traži referendum - Volim Podgoricu

Opozicija treba da traži referendum

Predstavnici Demokratskog fronta (DF) će na današnjem narodnom saboru u Murinu objaviti  predlog odluke o raspisivanju  referenduma o učlanjenju Crne Gore u NATO.

Oni su predlog odluke  poslali svim parlamentarnim partijama sa zahtjevom da se stranački lideri obavežu da narod donese odluku o učlanjenju. U predlogu odluke navodi se i da će eventualnu  odluku o učlanjenju, koju bi donio parlament bez konsultacije građana, potpisinici smatrati nelegitimnom i neustavnom. Čelnici Fronta će tražiti da odluke koje donesu na današnjem skupu budu obavezujuće.

Poslanici Fronta danas će u Murinu održati narodni sabor kao alternativu sjednici parlamenta  na kojoj će biti donijeta odluka o učlanjenju Crne Gore u NATO.   Sjednica parlamenta na kojoj će se raspravljati o učlanjenju Crne Gore u alijansu zakazana je za petak, a iz DF-a su najavili da će organizovati protest tokom zasjedanja parlamenta.

Dok su iz Socijaldemokratske partije (SDP) najavili da će doći na sjednicu parlamenta, a u građanskom pokretu URA to uslovili prethodnom odlukom o raspisivanju parlamentarnih izbora, iz ostalih opozicionih partija kazali su da neće doći na sabor jer se radi o partijskom skupu.

Poslanik Aleksandar Damjanović, koji je najavio dolazak na sabor, ocijenio je da odluku o ulasku Crne Gore u NATO ne treba da donesu poslanici već građani. On je juče, na  konferenciji koju je organizovala grupa građana “Građanska akcija”, apelovao na poslanike da ne glasaju za učlanjenje.

“Želim da uputim apel poslanicima većine da odluku koju su namjerili da donesu u parlamentu ne donose, već da se o tom pitanju izjasne građani na referendumu, ne samo iz razloga legitimnosti i legalnosti ovog saziva parlamenta, već zbog toga što je to prije svega civilizacijiski čin”, kazao je on.

U Vladinom predlogu o kojem će se raspravljati u parlamentu  podsjeća se da su evroatlantske integracije, od obnove nezavisnosti,  jedan od strateških spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore. Zakonodavni odbor odgodio je danas razmatranje Predloga zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, jer na sjednicu nijesu došli predstavnici predlagača zakona.

 Demokrate odale počast

Predstavnici Demokratske Crne Gore odali su juče počast žrtvama NATO bombardovanja u Murini polaganjem vijenca na spomen-česmu na Trgu žrtava NATO-a. “Nedužni civili koji su izgubili život svoju su žrtvu položili vlastima koje su i tada kao i danas bile strahovito bezobzirne prema svojim građanima do granica nemara za gole ljudske živote”, kazali su oni.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com