OPERACIJE REDOVNE: Dva pacijenta imaju bakteriju - Volim Podgoricu

OPERACIJE REDOVNE: Dva pacijenta imaju bakteriju

U Centru za kardiohirurgiju, prema procjeni epidemiološkog stanja, nastavlja se sa operativnim zahvatima prema planiranom programu, saopšeno je iz Kliničkog centra portalu Analitika.

Navodi se da je trenutno kod dva operisana pacijenta pozitivan nalaz na Cl. Difficile i svi su stabilnog zdravtsvenog stanja.

Pojedini mediji su objavili da su u Centru za kardiohirurgiju KC odgođene planirane operacije zbog infekcije bakterijom i da trenutno rade samo hitne slučajeve.

“Trenutno je u Centru za kardiohirugiju hospitalizovano 17 pacijenata od kojih četvoro u Jedinici intenzivnog liječenja i 13 na Odjeljenju. Pacijenti koji se nalaze na liječenju u Jedinici intezivnog liječenja Centra, nemaju pomenutu infekciju. Od ostali 13 pacijenata na Odjeljenju se nalazi njih 7 u preoperativnoj pripremi i 6 operisanih”, dodaje se u saopštenju.

 

IZ Kliničkog centra objašnjvaju da toksini koje proizvode sojevi Clostridium difficile u probavnom traktu uzrokuju pseudomembranozni kolitis, obično nakon primjene antibiotika.

“Simptomi su tečne stolie (diareje), ponekad s primjesama krvi, koji rijetko napreduje do sepse i akutnog abdomena. Rizične su osobe starije životne dobi, teški hronični bolesnici, te bolesnici koji su na dužem bolničkom liječenu I dužoj antibiotskoj terapiji”, navode u saopštenju.

Objašnjavaju i da pacaijent može da bude kliconoša, što znači nosioc pomenute bakterije u svom digestivnom traktu ali da ona u datom trenutku ne luči toksin i ne izaziva infekciju.

“Međutim, nakon upotrebe antibiotika dolazi do aktivacije pomenute bakterije koja tada počinje da luči toksin i samim tim izaziva infekciju. Napominjemo, da prisustvo same bakterije ne znači postojanje infekcije, već tek onda, kako smo gore već naveli, kada počne da luči toksin.Bolničke infekcije, među kojima je i gore navedena, u razvijenim zemljama se kreću do 10%, a u zemljama u razvoju 30-40% pa i više”, dodaju iz Kliničkog centra.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com