DPS sazvao hitnu pres konferenciju u Herceg Novom: Evo šta nude - Volim Podgoricu

DPS sazvao hitnu pres konferenciju u Herceg Novom: Evo šta nude

U hercegnovskom DPS-u, koji nakon jučerašnjih izbora nema velike šanse da formira vlast u Herceg Novom, ponavljaju da su pobjednici sa najviše, 12 mandata, ili 30 odsto više od prve sljedeće partije. Navode da je u politici sve moguće, pa i da uspiju oni da oforme vladajuću koaliciju. Upućuju poziv svim partijama sličnih razvojnih programa i vrijednosti na dogovor.

U DPS-u su sačekali  zvanične rezultate izbora OIK-a, da se smiri euforija, posebno kod onih koji nisu prošli census, ili osvojili samo jedan mandat, a prethodno sebe već proglasili za pobjednike, pa su onda  sazvali večeras press, obrazložio je koordinator te partije u Herceg Novom, Petar Ivanović. Za pitanja novinara bili su spremni da odgovaraju i nosilac liste DPS-a , Petar Porobić i predsjednik OO DPS-a, Slobodan Radović Krušo.

Ivanović  je podsjetio  da je DPS pobijedio u gotovo svim izbornim jedinicama: Igalo,Topla, Zelenika, Herceg Novi, Bijela…

– To pokazuje kontinuitet u radu DPS-a u Herceg Novom i da građani prepoznaju ono što je obilježje naše politike – naglasio je Ivanović zahvaljujući se pogotovo onima koji su podržali DPS.

U ovoj partiji  zapažaju da postoji stabilno biračko tijelo koje podržava DPS iz izbora u izbore, ali i grupa od 3500 glasača koji često znaju da prepoznaju neke nove partije, koje su, uglavnom, do sada bile kratkog daha i postojale od jednog do drugog izbornog ciklusa. Takođe, drago im je što postoji sve manja razlika između dva bloka u Herceg Novom. Pokušaće da ispune očekivanja građana, jednako onih  koji su im ukazali povjerenje, kao i onih koji su imali rezerve prema DPS-u, kazao je Ivanović:

– Kao partija koja ima najviše osvojenih mandata bićemo otvoreni za sve one koji žele da razgovaramo o postizbornim koalicijama. Moguće je napraviti različite kombinacije. Siguran sam da ćemo i mi, kao i ostale partije, pokušati da nađemo one koji su bliski programski nama, politici koju zagovaramo, a sve u interesu grada Herceg Novog. Mi možemo biti oslonac takve politike i možemo pružiti dobru i kvalitetnu sponu između razvoja Herceg Novog i razvoja države Crne Gore – naglasio je Ivanović.

Komentarišući to što partije sličnih programa, uprkos otvorenosti DPS-a,  neće da razgovaraju s njima, Ivanović je kazao da je u politici mnogo toga moguće.

– Ozbiljna politika nije za kratkoročne izjave. Zato treba gledati interes grada i građana i biti nosilac takve politike. Svi koji su učestvovali na izborima imaju i obavezu prema građanima. Po ocjenama gotovo svih učesnika kampanje najkvaliteniji izborni program ima DPS. To može biti okosnica naših razgovora i moguće je da će neke partije prepoznati u tom programu dio svojih načela i principa – ocijenio je Ivanović.

On je podsjetio da DPS nije bio u izvršnoj vlasti u velikom periodu u Herceg Novom i da je je za to vrijeme trpio različite kritike drugih partija, kao da je on bio odgovoran za grad. Vrijeme će pokazati šta je ko radio u Herceg Novom, kazao je Ivanović:

– Gledajući u budućnost apsolutno smo sigurni da možemo biti okosnica budućeg razvoja Harceg Novog, da okupimo sve partije koje su u tom našem razvoju prepoznale i šansu za sebe. Ovo nije momenat da razgovaramo o bilo kakvim kadrovskim rješenjima, nas interesuju principi oko kojih ćemo se okupiti. Ako to tako bude onda ćemo lako naći rješenje za ono što u ovom momentu interesuje najveći broj partija.

S obzirom da su politički oponenti DPS-a, pogotovo Demokartska Crna Gora i DF, najavili da će se brzo dogovoriti oko formiranja vladajuće koalicije i iz DPS-a su sa pressa uputili poziv svima  koji u programu DPS-a prepoznaju šanse za razvoj grada da  razgovaraju o partnerstvu.

– Za nas je mnogo važnije da se okupimo oko razvoja nego oko toga ko će biti pojedina personalna rješenja, ili oko toga ko će s kim praviti koaliciju. Imamo za partnere i neke sagovornike koji ne dijele naše vrijednosti i ne pripadaju istom sistemu vrijednosti, vjerovatno će to biti barijera za razgovore. Ali, smo isto tako sigurni da ima dovoljno prostora da se razgovara sa onima koji pripadaju istom sistemu vrijednosti.

Upitan za komentar uspjeha na izborima Demokrata i Novske liste, Ivanović, kaže da treba pažljivije pogledati šta se tu dešava:

– Ako ćemo realno, veliki je uspjeh prvo DPS-a u tome što je očuvao stabilno biračko tijelo. Da li imamo mandate manje ili više zavisi od učesnika izbora. Nije isto ako ih je 7  ili 12. Dosadašnje iskustvo opominje i da su ove partije bile kratkog daha i nijedna koja je odjednom dobila značajniji broj glasova nije uspjela da ih zadrži kao podršku u narednom ciklusu izbora. Da li će to biti i ovom prilikom, vidjećemo.

Ipak, šta se poslije svega može naučiti od Demokrata, koji pokazuju stalni rast podrške, pitali smo:

– Bile su i neke druge partije u rastu prije njih, ali dugoročna stabilnost  mnogo je važnija od kratkoročnog privlačenja birača. Može se mnogo više naučiti od DPS-a, koji propagira  dugoročnu politiku i drugačije vrijednosti, bez ikakvog pritiska i ucjenjivanja – misli  Ivanović, dodajući da su u kampanji od Demokrata ipak mogli naučiti nešto čemu nisu bili vični.

– Nismo vodili nikakvu negativnu kampanju. Bio sam upleten u neke negativne komentare Demokrata, za koje nije bilo nikakvog osnova. Primjećujem da je to dominantno obilježilo socijalne mreže i neke medije. Ali mi se time nećemo baviti – kazao je Ivanović odbijajući  da komentariše loš rezultat bivšeg koalicionog partnera Izbora. Jer, to samo pokazuje da ukoliko nema dugoročne politike, nema dugo na sceni ni neke partije.

(Radio Jadran)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com