Početna » NOVOSTI » Društvo » PORUKA LJEKARIMA: Smanjite broj recepata za antibiotike

PORUKA LJEKARIMA: Smanjite broj recepata za antibiotike

Ministar zdravlja Kenan Hrapović apelovao je na sve direktore i menadžere zdravstvenih ustanova da u saradnji sa svojim doktorima povedu računa o broju propisivanja antibiotika, piše portal RTCG.

Hrapović je, nakon Medical konferencije, koja se održava u Bečićima, saopštio da apel upućuje iz razloga “zaštite zdravlja naših pacijenata”.

“Jer se, na prvom mjestu, pokazala rezistentnost kao upitna stvar, korišćenjem velikog broja antibiotika, naši pacijenti postaju rezistentni i dolazimo u fazu da sljedeći nivo nekog lijeka neće moći da odgovori liječenju pacijenta kako bi trebalo”, rekao je Hrapović.

On je saopštio i da to znači i dodatne troškove za državu.

Hrapović je najavio slanje naših doktora i drugog medicinskog kadra na edukaciju. U tom smislu je već postignut sporazum sa Turskom.

“Ovih dana trebalo bi da dostavimo spisak iz svih zdravstvenih ustanova, doktora koji će biti raspoloživi da idu na edukaciju u Tursku”, kazao je Hrapović.

Ono što je novina je i dovođenje stranih konsultanata, koji bi zajedno sa našim doktorima sprovodili određene specijalističke i operativne procedure.

“Ali ne kao do sada, na način da jedan dio naših doktora posmatra kako se to radi, nego obrnuto, da naši doktori budu aktivno uključeni, a da konsultanti budu prisutni i da konsultuju naše doktore”, istakao je Hrapović.

(RTCG)

Check Also

PODGORICA: Iz Kliničkog centra Crne Gore otišlo 11 ljekara!

Iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) saopšteno je Danu da je ove godine 11 ljekara ...

MAJKA OGORČENA NA LJEKARE POVODOM LIJEČENJA NJENE PETNAESTOMJESEČNE BEBE: “Evo ti ovi recepti, nije njemu ništa; Mašala debeli”

Majka petnaestomjesečne bebe koja je željela da ostane anonimna ispričala je svoje neprijatno iskustvo povodom, ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *