Početna » NOVOSTI » Društvo » PORUKA LJEKARIMA: Smanjite broj recepata za antibiotike

PORUKA LJEKARIMA: Smanjite broj recepata za antibiotike

Ministar zdravlja Kenan Hrapović apelovao je na sve direktore i menadžere zdravstvenih ustanova da u saradnji sa svojim doktorima povedu računa o broju propisivanja antibiotika, piše portal RTCG.

Hrapović je, nakon Medical konferencije, koja se održava u Bečićima, saopštio da apel upućuje iz razloga “zaštite zdravlja naših pacijenata”.

“Jer se, na prvom mjestu, pokazala rezistentnost kao upitna stvar, korišćenjem velikog broja antibiotika, naši pacijenti postaju rezistentni i dolazimo u fazu da sljedeći nivo nekog lijeka neće moći da odgovori liječenju pacijenta kako bi trebalo”, rekao je Hrapović.

On je saopštio i da to znači i dodatne troškove za državu.

Hrapović je najavio slanje naših doktora i drugog medicinskog kadra na edukaciju. U tom smislu je već postignut sporazum sa Turskom.

“Ovih dana trebalo bi da dostavimo spisak iz svih zdravstvenih ustanova, doktora koji će biti raspoloživi da idu na edukaciju u Tursku”, kazao je Hrapović.

Ono što je novina je i dovođenje stranih konsultanata, koji bi zajedno sa našim doktorima sprovodili određene specijalističke i operativne procedure.

“Ali ne kao do sada, na način da jedan dio naših doktora posmatra kako se to radi, nego obrnuto, da naši doktori budu aktivno uključeni, a da konsultanti budu prisutni i da konsultuju naše doktore”, istakao je Hrapović.

(RTCG)

Check Also

KCCG za ljekare iz inostranstva platio oko pola miliona eura   

Angažovanje konsultanata i specijalista iz inostranstva Klinički centar koštalo je u prošloj godini gotovo pola ...

PRVI SLUČAJ: Morbile stigle u Crnu Goru

U Crnoj Gori zabilježen je prvi slučaj malih boginja, odnosno morbila, saznaje CdM.  Prema nezvaničnim ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *