Početna » NOVOSTI » Hronika » Gdje su sada svi osuđeni za ubistvo Zorana Đinđića?

Gdje su sada svi osuđeni za ubistvo Zorana Đinđića?

Kada je 2009. donijeta konačna presuda za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, od 12 osuđenih na čelu sa Miloradom Ulemekom Legijom, sedmorica su bila u zatvoru, a petorica u bjekstvu. Dvojica vođa zemunskog klana, glavnih organizatora zločina pored Ulemeka, Dušan Spasojević i Mile Luković, bili su mrtvi i prije nego što je sudski postupak započet.

Četrnaest godina od ubistva premijera i osam godina od konačne presude, brojke su promijenjene jer su od petorice odbjeglih uhapšena četvorica, pa su sada u srpskim zatvorima osmorica osuđenih. Jedan je u zatvoru u Španiji, jedan je pušten na slobodu poslije izdržane kazne, jedan osuđeni je ubijen u Madridu, a sudbina jedinog koji se i dalje zvanično vodi da je “u bjekstvu” i dalje je nerasvijetljena, iako se vjeruje da je takođe “pod zemljom”.

Penzionisani komandant Jedinice za specijalne operacije, atentat na premijera 12. marta 2003. organizovao je u dogovoru sa vođama zemunskog klana, Dušanom Spasojevićem i Miletom Lukovićem. Obojicu vođa “zemunaca” su pripadnici policije tokom pokušaja hapšenja ubili u selu Meljak kod Beograda, 15 dana nakon atentata.

Ulemek je osuđen i za pokušaj ubistva Milana Veruovića, šefa obezbjeđenja premijera, kao i za udruživanje radi protivustavne djelatnosti.

Motiv atentata je bio zaustavljanje borbe protiv organizovanog kriminala i sprečavanje otkrivanja zločina u kojima su pripadnici grupe bili umiješani.

Ulemek je trenutno jedan od najbitnijih svjedoka u sudskom postupku optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije. Na osnovu njegove izjave su optuženi i uhapšeni.

Kazna koju služi u Posebnom odjeljenju KPZ Požarevac, izgrađenom zbog smještanja osuđenih ubica premijera Đinđića, ističe mu 2. maja 2044. U ovom najstrožijem zatvoru KPZ Požaravac sa njim su još Zvezdan Jovanović i Miloš Simović.

Zvezdan Jovanović- Osuđen na 40 godina zatvora

Zvezdan Jovanović, u vrijeme zločina potpukovnik DB i pripadnik JSO sa nadimkom Zmija, kao neposredni izvršilac atentata koji je pucajući iz “hekler hoka” usmrtio premijera i ranio Milana Veruovića osuđen je na 40 godina zatvora. Na suđenju se branio ćutanjem, a na kraju postupka je negirao da je ubio premijera.

Aleksandar Simović- Osuđen na 35 godina zatvora

Pripadnik zemunskog klana za učešće u ubistvu premijera osuđen je na 35 godina zatvora, a kasnije i na 20 godina zbog ubistva svjedoka saradnika Zorana Vukojevića Vuka, kojeg je brutalno usmrtio tokom bjekstva. Uhapšen je u novembru 2006. u stanu na Novom Beogradu u kome se krio i prvi je odbjegli zemunac kog je srpska policija uspjela da locira i privede. Kaznu služi u Sedmom paviljonu KPZ Požarevac, kako bi se spriječila njegova komunikacija sa bratom Milošem, koji je smješten u najstrožijem dijelu požarevačke Zabele – Posebno odjeljenje KPZ.

Ninoslav Konstatinović u bjekstvu

Zvanično jedini osuđeni pripadnik zemunskog klana koji je još “u bjekstvu”. Policija vjeruje da je Konstantinović ubijen, ali njegovo tijelo nikada nije pronađeno. Konstantinović se u prvim godinama bjekstva krio sa odjbeglim saradnicima, Sretkom Kalinićem i Milošem Simovićem, ali im je, kako se pretpostavlja, u jednom trenutku postao teret, pa su ga ubili. Kalinić je poslije hapšenja dao policiji lokaciju mjesta na kome je Konstantinović ubijen i zakopan na njivi u blizini autoputa Beograd-Zagreb, ali iako je policija nekoliko puta prekopavala ovo mjesto, tijelo Konstantinovića još nije nađeno.

Vladimir Milisavljević, u zatvoru u Španiji

Od svih odbjeglih zemunaca, Milisavljević je uspio najduže da se skriva od pravde, ali ne zato što mu je intelekt u suprotnosti sa nadimkom, već zahvaljujući zaštiti Luke Bojovića, koji je poslije ubistva Spasojevića i Lukovića preuzeo vođstvo nad zemunsklim klanom. Milisavljević se sa Bojovićem krio u Španiji, gdje su obojica uhapšeni u februaru 2012. godine. Njima je tamo ubrzo počelo suđenje za ubistvo Milana Jurišića, odbjeglog zemunca čije su tijelo saradnici samleli i bacili u rijeku Manzanares.

Luka Bojović

Bojoviću i Milisavljeviću, kao i još dvojici optuženih ubistvo Jurišića nije dokazano, ali ih je španski sud zbog zločinačkog udruživanja osudio na višegodišnje kazne. Bojovića na 18 godina, Milisavljevića na 21 godinu, a saradnike Sinišu Petrića koji je i osuđen za saučesništvo u ubistvu Jurišića na 15 godina zatvora i Vladimira Mijanovića na pet godina.

Miloš Simović-Osuđen na 30 godina zatvora

Odbjegli član zemunskog klana uhapšen je u junu 2010. godine, dan nakon što je u Zagrebu ranio saradnika Sretka Kalinića. Kalinić se tada ranjen pojavio u zagrebačkoj bolnici, rekao ko je, kao i da je u njega pucao Simović.

Svađa između dvojice bjegunaca izbila je zbog njihovog zaštitnika u Zagrebu, Cvetka Simića. Kalinić je, naime, bio u ljubavnoj vezi sa Simićevom suprugom Anom, a zatim iz ljubomore ubio Simića, njegovo tijelo isjekao i bacio u jezero Marun. Simović se od tada plašio da ne prođe kao Simić, pa je zato pucao u Kalinića. Uhapšen je na granici između Hrvatske i Srbije.

Milan Jurišić-ubijen u Madridu

Od svih pripadnika zemunskog klana, Jurišić je doživio najjeziviju sudbinu. Poslije atentata na premijera, Jurišić se sa ostalim odbjeglim pripadnicima klana krio pod zaštitom Luke Bojovića. Tako se sa njima našao u Španiji, gdje ga je zadesila jeziva smrt. Španski sud je presudom utvrdio da je Jurišić ubijen u stanu u Madridu u kome su boravili Luka Bojović, Sretko Kalinić, Vladimir Mijanović i Vladimir Milisavljević, ali da se ne zna ko je od njih ubica. Njegovo tijelo je potom raskomadano, samleveno u mašini za meso i bačeno u rijeku Manzares. Kosti za koje je utvrđeno da su Jurišićeve, španska policija pronašla je u martu 2012. Kalinić je, kao svjedok u ovom postupku, tvrdio da se Jurišić drogirao i da je Bojović odlučio da ga ubije jer je kao narkoman postao nepouzdan.

Branislav Bezarević

Be­za­re­vić je bivši rad­nik BIA, koji je osuđen jer je zemuncima davao in­for­ma­ci­je o kre­ta­nju premijera.

Policijsku karijeru Bezarević je za­po­čeo 1993. go­di­ne u OUP Ze­mun, gdje je upo­znao Zo­ra­na Vu­ko­je­vi­ća Vu­ka, kasnije svjedoka-sa­rad­ni­ka u ovom po­stup­ku. Potom je prešao u MUP, pa u Še­stu upra­vu BIA na po­slo­ve obez­bje­đe­nja lič­no­sti.

Jedini je od osuđenih ubica premijera koji zatvorsku kaznu služi u Beogradu.

Sretko Kalinić

Najbrutalniji pripadnik zemunskog klana u bjekstvu je bio do juna 2010. kada ga je u Zagrebu ranio najvjerniji saradnik Miloš Simović.

Nakon što se ranjen prijavio u zagrebačku bolnicu, prebačen je u Srbiju gdje je “otvorio dušu” o ostalim saradnicima iz klana, posebno Luki Bojović i okrivio ih za brojna zlodjela. Zbog toga je u zatvoru izmješten od nekadašnjih saradnika i smješten u Sedmi paviljon Zabele.

Dušan Krsmanović

Pripadnik zemunskog klana koji je uhapšen u akciji “Sablja”, jedini je koji je na suđenju izrazio kajanje, ali ne zbog ubistva premijera Đinđića, već, kako je sam izjavio “svega što ga je dovelo u situaciju u kojoj se našao”.

Zbog tog “priznanja” stizale su mu prijetnje, zbog kojih se i nalazi u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, a ne u Požarevcu gdje su svi ostali.

Željko Tojaga

Tojaga zvani Žmigi ili “doktor za zolju” je nekadašnji pripadnik “crvenih beretki” koji je na zatvorsku kaznu osuđen zbog pokušaja ubistva premijera Zorana Đinđića kod “Kombank arene” 21. februara 2003.

Kazna mu ističe naredne godine, kada će se naći na slobodi. Iako je u nekoliko navrata od suda tražio uslovni otpust na osnovu odslužene dvije trećine kazne, ta molba mu nije uslišena. Smješten je u klasičan dio zatvora.

Saša Pejaković- Osuđen na osam godina zatvora, odslužio kaznu

Jedini optuženi koji je odslužio zatvorsku kaznu i 2013. godine je pušten na slobodu. Pejaković, koji je bivši pripadnik JSO, od tada živi na relaciji Beograd-Subotica.

(Blic)

Check Also

RASVIJETLJENO UBISTVO: Utvrđeno ko je ubio pripadnika kavačkog klana

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Sin milionera MASAKRIRAO vjerenicu: Isisao joj svu krv i skalpirao je, djelove tijela bacio u smeće

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *