Crna Gora će ojačati NATO - Volim Podgoricu

Crna Gora će ojačati NATO

Kakve međusobne koristi će imati Crna Gora i NATO nakon zvaničnog ulaska naše zemlje u zapadni vojni savez, iz Brisela, gdje se ove sedmice održava samit zemalja članica, a gdje sjutra putuje i premijer Duško Marković, poručuju da će pristupanje Podgorice ojačati vojni blok.

“Crna Gora će postati punopravna članica NATO početkom juna. Ona već daje značajan doprinos međunarodnoj sigurnosti, na primjer snagama i sredstvima u našim trening misijama u Avganistanu. Pridruženje Crne Gore će svakako ojačati Alijansu, dovodeći još jednu demokratsku zemlju za naš sto. Takođe, nastaviće se proces konsolidacije stabilnosti i bezbjednosti na Balkanu koji je svima nama u interesu”, kaže za Blic Pirs Kazalet, zamjenik portparola NATO.

Na pitanje treba li Srbija da slijedi primjer komšijske zemlje, Kazalet odgovara da NATO čvrsto vjeruje u potencijal saradnje između Beograda i najjačeg vojnog bloka.

“Srbija je pozvala NATO da joj pomogne pri preduzimanju reformi odbrane, kao i izgradnji boljih odbrambenih sposobnosti. Srbija je komšijska zemlja Alijanse i rastući doprinosilac međunarodnim mirovnim operacijama. Individualni akcioni plan partnerstva koji su prošle godine potpisali NATO i Srbija je važan instrument koji nam pomaže u ostvarivanju zajedničkih ciljeva”, kazao je on.

Ipak, Srbija ostaje vojno neutralna.

“Srbija je izabrala put vojne neutralnosti i NATO u potpunosti poštuje to kao suverenu nacionalnu odluku zemlje. Svaka zemlja ima pravo da izabere sopstvene odbrambene aranžmane. NATO, s druge strane, u potpunosti podržava evrointegracije Srbije. Mislimo da je to dobro za Srbiju, dobro je za EU i dobro je za NATO jer promoviše stabilnost i saradnju u Evropi”, kazao je on.

Nedavna dešavanja u Makedoniji ponovo su upalila alarm da može doći do novih sukoba u reginu.

“Odluka predsjednika Đorđa Ivanova da povjeri mandat Zoranu Zaevu da oformi parlamentarnu većinu je dobrodošao razvoj događaja. To je korak u pravom smjeru i ispravna stvar. Sada je važno uložiti napore i fokusirati se na tri prioriteta: brzo formiranje nove vlade, blagovremena potvrda u parlamentu i konstruktivan stav od strane svih stranaka. Generalno, trebalo bi nastaviti ulagati napore ka evroatlanskim aspiracijama zemlje. To je ključ za regionalnu stabilnost i vlastitu sigurnost”, naveo je Kazalet.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com