Štafeta bratstva i jedinstva kreće iz Nikšića za Beograd i ove godine - Volim Podgoricu

Štafeta bratstva i jedinstva kreće iz Nikšića za Beograd i ove godine

I ove godine štafeta bratstva i jedinstva krenuće iz Nikšića za Beograd gdje će je 25. maja, na Dan mladosti, nikšićki komunisti položiti u Kuću cvijeća. Komunisti su obnovili štafetu 2012.godine povodom 120 godina od rođenja Josipa Broza Tita.

“Mi smo jedina delegacija iz Crne Gore koja štafetu polaže 25.maja u Kuću cvijeća. Kako novac za nju obezbjeđujemo iz ličnog budžeta ovoga puta nijesmo mogli da obezbijedimo dovoljno sredstava da štafeta obiđe Crnu Goru, već će direktno iz Nikšića krenuti za Beograd”, kazao je predsjednik nikšićkog opštinskog komiteta Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore (JKP CG) Radislav Stanišić, na konferenciji za novinare.

On se zahvalio Radomiru Božoviću i Miladinu Mučalici na izradi štafete, kao i “svim drugovima i drugaricama” koji su im pomogli da ona i ove godine stigne u Beograd

Štafeta kreće sjutra u 16 časova ispred prostorija nikšićkih komunista, a dok ne stigne u Beograd biće u sigurnim rukama desetogodišnje pionirke Mie Stanišić.

Omladina Kragujevca je 1945. godine predložila da se uvede štafeta mladosti a da 25. maj bude proglašen za zvanični datum rođenja doživotnog predsjednika SFRJ, koji je rođen 7. maja 1892. godine.

Prvu štafetu, koju je nosilo 12.500 omladinaca pretrčavši 9.000 kilometara, Titu je u Zagrebu predao Miko Tripalo, tadašnji predsjednik CK Narodne omladine Jugoslavije.

Već naredne godine Tito je štafetu primio u Bjelom dvoru u Beogradu i tako je bilo sve do 1956. godine. Na njegovu inicijativu 25. maj je proglašen za Dan mladosti i od 1957. godine pa do njegove smrti, 1980.godine, Tito je štafetu primao na stadionu JNA u Beogradu, gdje je tom prilikom organizovan i slet na kome su učestvovali hiljade omladinaca iz cijele Jugoslavije.

Štafeta koja je 1980. godine krenula put je prekinuta 4. maja kada je Tito umro i položena je na njegov odar u Skupštini SFRJ.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com