Vučić: Marković je preveliki optimista ako CG vidi u EU za pet godina - Volim Podgoricu

Vučić: Marković je preveliki optimista ako CG vidi u EU za pet godina

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je da nije važno za koliko godina će se pojedinim zemljama otvoriti vrata EU i ocijenio da je premijer Crne Gore Duško Marković možda preveliki optimista koji svoju zemlju vidi u članstvu EU u roku od pet godina.

On je sinoć u Briselu, poslije razgovora s čelnicom EU Federikom Mogerini i premijerima sa Zapadnog Balkana, kazao da je dobio podršku većine sagovornika za stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora u regionu.

Vučić je poslije nezvanične večere zapadnobalkanskih premijera s Federikom Mogerini rekao da mu se “čini da su dobro razumjeli da im je posao da očuvaju mir i stabilnost na evropskom putu”, kao i da su se premijeri regiona dogovorili da o svemu razgovaraju i da se “ništa ne smije gurati pod tepih”.

Srpski premijer je ukazao na veliku važnost stvaranja jedinstvenog tržišta regiona, iako je dodao da to neće biti nimalo lako, ali će to dovesti do većeg privrednog rasta, izvoza, investicija smanjenja troškova, stvaranja tržišta od 20 miliona ljudi.

Region, po njegovim riječima, mora biti okrenut putu u EU i jačati prevashodno vladavinu prava i ekonomiju, uz međusobnu saradnju.

Srpski premijer je istakao da nije važno za koliko godina će se pojedinim zemljama otvoriti vrata EU, mada je ocijenio da je crnogorski premijer Duško Marković možda preveliki optimista koji svoju zemlju vidi u članstvu EU u roku od pet godina.

Na pitanje novinara koliko dugo će region morati da čeka na to, Vučić je uzvratio da “ne misli da region treba da čeka, već mora da ide naprijed politički i ekonomski i da se izbjegnu svi problemi, nesuglasice i eventualni sukobi”.

“Ako to uradimo onda da li ćete biti u EU 2020, 2022. ili 2024. i nije više apsolutno najvažnije pitanje”, napomenuo je on.

(www.cdm.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com