SPC pokreće borbu protiv sekti - Volim Podgoricu

SPC pokreće borbu protiv sekti

Najviše tijelo Srpske pravoslavne crkve (SPC) donijelo je odluku da se pri Svetom sinodu osnuje više odjeljenja.

Ta odjeljenja će se baviti brigom o svetinji braka i porodice, bioetikom i praćenjem “razbijačke djelatnosti jeretičkih organizacija, sekti i nekanonskih grupacija”, pišu “Večernje novosti”.To je odlučeno na upravo završenom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC koji je tom prilikom, takođe, dao odobrenje Eparhiji raško-prizrenskoj da ustanovi administrativno sjedište u drevnom Rasu, današnjem Novom Pazaru.

Ova eparhija će tako pored “matične” prijestonice u Prizrenu, dobiti i centar van Kosova, a ta odluka je objavljena u saopštenju koje je u ime Sabora potpisao episkop bački Irinej.

Ta odluka se u crkvenim krugovima tumači kao dio stare inicijative o podjeli Raško-prizrenske eparhije iza koje stoji potreba o većoj brizi za vernike u Novom Pazaru i okolini, navodi beogradski dnevnik.

Takođe, Sabor je sa velikom žalošću konstatovao da Rumunska pravoslavna crkva ne samo što nastavlja sa svojim antikanonskim upadima u jurisdikcijku SPC, nego ih još i intenzivira i proširuje na čitavu srpsku kanonsku teritoriju.

“Ukoliko ona sa tom krajnje nebratoljubivom praksom ne prestane u najskorijoj budućnosti, Sinod će biti primoran da načini mučan, ali jedini moguću i korak – da prekine liturgijsko i kanonsko opštenje sa ovom crkvom”, navedeno je u saborskom saopštenju.

(B92)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com