Od sjutra patrole na moru u Boki - Volim Podgoricu

Od sjutra patrole na moru u Boki

Inspekcija sigurnosti plovidbe u susret glavnoj turističkoj sezoni od sjutra počinje patroliranje Bokokotorskim zalivom uz duplu smjenu u cilju bezbijednosti pomorske plovidbe i kupača, prenosi Skala radio.

Fokus patroliranja biće na približavanju plovila obali, a po Zakonu o sigurnosti plovidbe brzim plovilima zabranjeno je približavanje obali na 250 metara.

Kako je za Skala radio kazao Željko Lompar, inspektor sigurnosti pomorske plovidbe, Boka Kotorska je specifična zbog svojih tjesnaca, pa je ponekad i nemoguće ispoštovati ovu udaljenost od 250 metara od obale.

“To je prouzrokovalo limitiranje brzine u zalivu i već je primijećeno da je povećan broj brzih, malih glisera koji se kreću većom brzinom od dozvoljene koja je 10 čvorova. Do sada za takve vozače nije bilo kazni već samo opomena”, kazao je Lompar.

Budući da je riječ o lokalnom stanovništvu, Lompar vjeruje da će vlasnici glisera shvatiti da su brzine u vrijeme kupališne sezone iznad deset čvorova nebezbijedne i rizične, posebno kada su mogući kontakti plivača i plovila pri većim brzinama.

Brzine kretanja plovila u tjesnacima Verige i Kumbor po zakonu su šest čvorova, a u ostalom dijelu zaliva limitirana brzina je 10 čvorova.

Inspektori sigurnosti plovidbe već dobijaju dosta prigovora oko toga da se ne mogu jednako tretirati kruzeri i mala plovila.

“Međutim, Boka Kotorska predstavlja jedan plovni put, ne postoje separacione zone kojima bi se posebno kretali gliseri, zone za barke i zone za velike brodove. Za sada je to nemoguće izvesti u zalivu Boke jer osim seperacionih zona ne postoje ni radarske mogćnosti praćenja plovila”, navodi Lompar.

Službeni telefon inspekcije sigurnosti plovidbe je 069/633-136.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com