Sad u sudnici “rešetajte” Sinđelića - Volim Podgoricu

Sad u sudnici “rešetajte” Sinđelića

Neprihvatljiv je predlog da se iskaz svjedoka saradnika Saše Sinđelića izuzme iz spisa predmeta o pokušaju terorizma, ali će odbrana optuženih u fazi suđenja moći osporavati kredibilitet tog Beograđanina i   istinitost njegovih tvrdnji.

To, između ostalog, piše u Rješenju podgoričkog Višeg suda o potvrđivanju optužnice protiv 14 osoba koje se terete da su htjele nasilno promijene vlast,  zauzmu institucije sistema i likvidiraju doskorašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Optužica je podignuta protiv Rusa Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, poslanika DF-a Andrije Mandića i Milana Kneževića, kako i protiv Bratislava Dikića, Predraga  Bogićevića, Nemanje Ristića, Miloša  Jovanovića, Kristine Hristić, Branke Milić, Milana Dušića, Dragana Maksića, Srboljuba Đorđevića i Mihaila  Čađenovića.

“Ispitujući i ocjenjujući zakonitost i opravdanost optužnice, sud nije ustanovio da je treba vratiti tužiocu, niti je ustanovio da nema dovoljno dokaza da su okrivljeni osnovano sumnjivi za djela koja su predmet optužbe, to je ocijenjen kao neprihvatljiv  predlog branilaca da se donese odluka da nema mjesta optužbi i da se krivični postupak obustavlja”, piše u rješenju.

Vijeće sudija na čelu Dragojem Jovićem, u tom dokumentu sugeriše odbrani da će Sinđelića u sudnici moći da pitaju za sve njegove tvrdnje, počev od one da mu je Šišmakov  septembra 2016. godine u Moskvi dao uputstvo da na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 16. oktobra iz Srbije organizuje dolazak što većeg broja ljudi koji će se sukobiti sa policijom, zauzeti Skupštinu i proglasiti izbornu pobjedu Demokratskog fronta.

Kažu da će advokati tada svjedoka saradnika moći da pitaju i za njegove tvrdnje da je bio zadržan za kupovinu oružja koji bi se koristilo i za likvidaciju pripadnika SAJ-a, na putu od njihovog sjedišta na Zlatici do Skupštine…

“Odbrana će moći i da raspravi istinitost  njegovih  tvrdnji – da bi nakon likvidacije pripadnika te jedinice, došli ispred Skupštine  i pucali na pripadnike koji su obezbjeđivali Skupštinu i okupljene građane, zato što je po planu organizatora trebao da se stvori privid, da je dio policajaca prešao na stranu demonstranata, što bi izazvalo reakciju bezbjedonosnih snaga  koji bi se  branili od takvog napada pripadnika kriminalne organizacije i time stvorili pogrešnu sliku da su službenici Uprave policije Crne Gore kriminalci, angažovani od strane Mila Đukanovića, kao i da bi potom po predviđenom planu, tako angažovani pripadnici kriminalne organizacije lišili slobode tadašnjeg predsjednika Vlade  Mila Đukanovića”.

Dokazi

U Rješenju piše da su navodi optužnice koji terete Šišmakova i Popova  potvrđeni iskazom svjedoka saradnika, mjerama tajnog nadzora, dokazima pribavljenim putem međunarodne pravne pomoći od nadležnih organa  Srbije i Poljske.

Piše da je tužilac dokaze o krivici Mandića  potvrdio   iskazom svjedoka Brajana Skota, Milutina Đukanovića, Ljilje Nikač, Rajka  Bobota, Blaža Lakića, Luke Lakić, Milosava Lakića, Boža Vujoševića i Slavka Nikića, kao i  podacima  dobijenim zamolbenim putem od Amerike, podacima iz listinga o komunikaciji, nalazu  vještaka telekomunikacija, kao i iskazom svjedoka saradnika Sinđelića, i mjerama tajnog nadzora, te snimaka predizbornih mitinga DF-a  i dokumentacijom o kupovini avio karata u kritičnom periodu.

Dokazi koji navodno govore protiv Kneževića su i iskaz  svjedoka Tamare Magdalenić, listinzi njegovih komunikacija sa njom: “Listinzima pribavljenim za posebne brojeve telefona koji počinju ciframa '44’, nalazom i mišljenjem vještaka telekomunikacione struke, koji je u bitnom naveo da su brojevi koji počinju sa 44 dio iste grupe brojeva među kojima su, pored telefonskih brojeva koji su koristili okrivljeni Velimirović, Šišmakov,  Sinđelić, i drugi brojevi, te da je jedan od tih brojeva koristio  Knežević u komunikaciji sa za sada neidentifikovanim korisnikom broja '44’, koji pripada istoj grupi brojeva servisa ‘Zadarma.com’, kojoj grupi pripadaju i telefonski brojevi oduzeti od Sinđelića, Velimirovića i Dikića. Tužilac je naveo da se i iz javnih nastupa Kneževića Milana utvrđuje način i uloga koju je imao u izvršenju krivičnog djela”…

Vijeće se poziva i na zaključak tužioca – da se optužnica protiv tih opozicionara  zasniva i na podacima dobijenim zamolbenim putem od strane  SAD – kroz saslušanje Brajana Skota, iz koga se utvrđuje da je DF angažovao kompaniju Peregrine radi  vršenja usluga kontranadzora i izrade planova evakuacije i izvlačenja sa teritorije  Podgorice i okoline: “Koji su trebali da budu gotovi najkasnije do 6. oktobra 2016”.

Predstavnici izvršne vlasti direktno  umiješani u odluku

Mandićev branilac, advokat Miroje Jovanović kazao je “Vijestima” da je odluka o potvrđivanju optužnice rezultat upliva   izvršne vlasti…

“Nakon višekratnih poruka predstavnika izvršne vlasti koje su javno upućivane neskriveno i direktno sudijama, bilo je jasno da se radi o zabranjenom i skandaloznom pritisku. Taj pritisak je kulminirao izjavom od prije nekoliko dana – u kojoj se tvrdi da je optužnica prihvaćena, a znamo da tada odluka još  nije bila donijeta. Sudije nisu izdržale pritisak politike, ili kako sud kaže o određenim propustima optužnice – ‘da je isticanje tih nedostataka prenaglašeno i isuviše strogo'”.

On je rekao da je odbrana  spremna da do kraja  demontira tu farsu…

Branilac Bratislava Dikića, advokat Milan Petrović nazvao je   skandaloznom odluku o potvrđivanju optužnice.

“Odluka je pokazala  da je  crnogorsko pravosuđe u potpunosti stavljeno u funkciju političkih obračuna. Ako je sud morao da potvrdi optužnicu, prosto je nevjerovatno da je nije iz tehničkih razloga i velikog broja grešaka i nelogičnosti makar vratio na ispravku. Ovako je institut kontrole optužnice potpuno kompromitovan i obesmišljen. Smatram da će suđenje u Crnoj Gori biti obična farsa čiji je ishod unaprijed poznat, a to je da svi moraju biti osuđeni kako bi se održala izmišljena priča o državnom udaru”.

Advokat Goran Rodić, branilac Milana Kneževića rekao je  da je politika najavila potvrđivanje optužnice.

“U više navrata politika je najavila, ne samo potvrđivanje optužnice i suđenje, već i presudu koja će se pamtiti. Prema tome, očigledne manjkavosti, nedostaci u optužnici nisu imali uticaj kod suda u odnosu na više puta iskazani politički stav, koji i ovaj predmet tretira kao presuđenu stvar”.

Funkcioner DF-a Milan Knežević kazao je juče da je premijer Duško Marković sa njegovim prethodnikom Milom Đukanovićem još ranije odlučio  da se optužnica za državni udar potvrdi: “Sada nam ostaje da pitamo Markovića na koliko smo osuđeni, jer je svakom u Crnoj Gori jasno da se radi o političkoj optužnici i politički montiranom procesu”.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com