ALTERNATIVA: “VOLI” prodavao piletinu sumnjivog kvaliteta - Volim Podgoricu

ALTERNATIVA: “VOLI” prodavao piletinu sumnjivog kvaliteta

Alternativa Crna Gora objavila je da je kompanija Voli d.o.o. navodno uvozila piletinu iz Brazila u vrijeme kada su EU i Kina zabranile uvoz iz te zemlje. Podsjetimo iz Uprave za bezbjednost hrane su ranije kazali da na našem tržištu nema nebezbjedne piletine, te da Crna Gora kontroliše 100 odsto pošiljki. Mediji su ranije objavili i da EU nije zabranila uvoz već samo ograničila, od nekoliko kompanija koje su navodo umiješane u aferu. Portparol EU Enriko Brivio rekao je ranije da je brazilskim firmama koje su navodno upletene u podmićivanje privremeno zabranjena isporuka mesa.

“Samo u 2016. Brazil je, izvezao oko 14 milijardi eura mesa i mesnih proizvoda. Nažalost, ta industrija se našla u opasnoj krizi pa se veći dio proizvođača iz Brazila počeo ‘snalaziti’ na razne načine da bi prodali svoje meso. Sve to je rezultiralo suspenzijom i hapšenjem 30 sanitarnih inspektora i zatvaranjem 3 velike fabrike mesa. 21 fabrika je pod istragom. Kompanija VOLI d.o.o. je za to vrijeme prodavala uvezenu piletinu sumnjivog kvaliteta svojim korisnicima. Činjenica je da su 17.03.2017. uvezli 26 tona piletine iz Brazila. Umjesto da se ta piletina povuče i uništi odmah po zabrani EU, ona je puštena u slobodnu prodaju.”, tvrde iz Alternative.

Zbog toga je, kako kažu, Alternativa pokrenula inicijativu i Upravi za inspekcijske poslove danas poslala zahtjev da se zabrani uvoz mesa iz Brazila do daljnjeg, kao i da se povuče meso uvezeno iz te zemlje.

Oni su objavili i nekoliko fotografija na kojima se navodno vidi da je Voli uvozio piletinu u spornom periodu. Nisu medjutim naveli od kojih je kompanija Voli uvozio piletinu, da li je to iz kompanija koje su na tržištu EU bile sporne.

Podsjetimo iz Uprave za bezbjednost hrane su ranije kazali da na našem tržištu nema nebezbjedne piletine.

„Za razliku od EU, gdje se 20 odsto pošiljki iz Brazila kontroliše na sve parametre bezbjednosti hrane, u Crnoj Gori se svaka pošiljka, dakle 100 odsto pošiljki, kontroliše na sve ove parametre. Svi parametri na koje se ispituje hrana u EU implementirani su i u crnogorsko zakonodavstvo i naše laboratorije su potpuno osposobljene za njihovo ispitivanje“, kazala je ranije dikretkorica Vesna Daković ističuči da to garantuje da je uvezeno meso iz Brazila bezbjedno.

Mediji su ranije objavili da je Kina zabranila uvoz crvenog mesa iz Brazila, dok je Evropska unija kako će prestati da posluje sa firmama povezanima s aferom, te da će ograničiti uvoz.

(ANALITIKA)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com