Početna » PG INFO » Aktuelno » MY MONTENEGRO: Slovak koga su zbog Crnogorke “obrijali” Kuči (FOTO)

MY MONTENEGRO: Slovak koga su zbog Crnogorke “obrijali” Kuči (FOTO)

-Imao sam otprilike sedam godina kada sam sa roditeljima vozom išao na crnogorsko primorje, i danas se sjećam željezničke stanice u tadašnjem Titogradu, i vjerujem da je negdje bilo zapisano da će upravo taj grad jednoga dana biti moj dom.
Ovako, vrelog podgoričkog poslijepodneva u prijatnom ambijentu bašte The Living Room-a priču o svojoj Crnoj Gori počinje Mihal Spevak, vojvođanski Slovak koga je u Podgoricu dovela ljubav i to – na prvi pogled.


-Presudan je bio beogradski Sajam knjiga 2006. godine gdje sam upoznao Danicu, profesoricu Srednje ekonomske škole u Podgorici. Upoznali smo se u oktobru, već u februaru smo pravili dvije svadbe, crnogorsku i slovačku. Za ovu crnogorsku smo ispoštovali sve običaje, zastavu, peškir, jabuku… smije se Mihal. Dok nije upoznao Danicu – kaže – slušao je priče o Crnogorkama kao dobrim ženama.


-I tako sam odlučio da se uvjerim. Oženio sam se ženom iz Kuča i preselio u čuvene podgoričke Ruske kule. Kako sam svojevremeno već radio u ambasadi Slovačke u Beogradu, dobio sam posao u ambasadi Slovačke u Podgorici odmah po njenom formiranju. Pošto je kod nas Slovaka običaj da najstariji sin nosi očevo ime, prvom sinu smo dali ime Mihal Šesti, on je šesti po redu u našoj porodici. Drugi sin je Marko, a ćerka se zove Helena.  Mala princeza je prvo žensko dijete u porodici Spevak od 1952. godine pa slavlju nije bilo kraja. 

Mihal sa suprugom i djecom Foto privatna arhiva

Kada ga je supruga Danica upoznala sa rodbinom, Kuči su mu rekli: Zete, sretno ti brijanje!
-To valjda znači: Oženio si Kučkinju i sad se pazi, smije se Mihal. U Kuče, pak, ova slovačko crnogorska porodica odlazi gotovo svakog vikenda.

Mihal sa suprugom Danicom i Mihalom Šestim

-Imamo baštu u kojoj gajimo krompir, mrkvu, raštan i druge proizvoide, zdravo se hranimo i provodimo vrijeme u predivnoj prirodi. Priroda je ogromno bogatstvo i potencijal Crne Gore, ali je treba sačuvati. Iako samo odrastao u ravnici, uživam u planinama Crne Gore, posebno u Kučima, i srce mi se cijepa kada vidim smeće ili devastiranu prirodu. Zemlja ne pripada čovjeku, već čovjek pripada zemlji.

Mihal sa sinovima na Medunu

Mihal je, po dolasku u Crnu Goru, „osvajao“ njenu obalu, plažu po plažu.
-Od Njivica do Ulcinja sam obišao baš svaku plažu. Sviđa mi se divlja ljepota posebno poluostrvo Luštica. Onda sam upoznavao i ostatak Crne Gore, i ne znam šta je ljepše. Na ovako malom prostoru imate mogućnost da u jednom danu skijate i kupate se u moru.
Osim što ga je osvojila priroda, Mihal je postao i „majstor“ u spremanju tradicionalnog crnogorskog kačamaka.
-Tučem kačamak kao pravi Crnogorac, šali se Mihal. Ako bi morao da izdvoji nešto iz crnogorske kuhinje to je kolašinski sir. Od sira – kaže – zavisi i kakav će biti kačamak.

Porodica Spevak u selu Orahovo u Kučima

Mihal je u Crnoj Gori osnovao Udruženje Crnogorsko slovačkog prijateljstva (CSP). Prema njegovim podacima, u Crnoj Gori živi 88 etničkih Slovaka. Udruženje okuplja ne samo Slovake i prijatelje Slovaka u Crnoj Gori i koncept je da se svi dobri ljudi dobrodošli, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.
-Imamo ambiciju da kroz crnogorske institucije realizujemo istraživački projekat o masovnoj grobnici ratnih zarobljenika crnogorske vojske u Slovačkoj (1914-1918), koja se nalazi u mjestu Veliki Međer (Nađmeđer). Tamo sahranjeno preko 600 crnogorskih vojnika, koji su internirani u logore nakon Mojkovačke bitke. Čvrsto vjerujemo da ćemo pripremiti kvalitetnu i vjerodostojnu monografiju o ovim istorijskim činjenicama.

Pročitajte još: 

MY MONTENEGRO Zoran Bingulac, ambasador Srbije u Crnoj Gori: Sve je u ljudima

MY MONTENEGRO Anar Adžamov: Azerbejdžanci i Crnogorci imaju više sličnosti nego što pretpostavljate

MY MONTENGRO “Imate predivnu zemlju i odličnu kuhinju”

 

Razgovarala: Vesna Radojević

 

Check Also

Palmer: Održani su demokratski izbori

U Crnoj Gori su održani demokratski izbori, a pobjeda Mila Đukanovića je rezultat slobodno izražene ...

Crna Gora deklasirala Mađarsku, ajkule na petom mjestu

Crnogorski vaterpolisti su premijerno izdanje Kupa Evrope završili na petom mjestu ubjedljivom pobjedom protiv Mađarske ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *