Početna » NOVOSTI » Društvo » Putin: Sankcije su učinile Rusiju jačom, da nije bilo Krima, izmislili bi nešto drugo

Putin: Sankcije su učinile Rusiju jačom, da nije bilo Krima, izmislili bi nešto drugo

Rusija se izvukla iz recesije iako Zapad nastavlja sa sankcijama protiv Moskve, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin, dodajući da su restriktivne mjere primorale njegovu zemlju da se u manjoj mjeri oslanja na izvoz kada je u pitanju energetika.

Putin odgovara na pitanja građana i novinara, u okviru tradicionalne “Direktne linije” koju uživo prenose mnogi mediji.

Ruske agencije prenose da je ove godine za Putina stiglo između 1,8 i dva miliona pitanja.

Putin je osudio odluku američkog Senata da uvede novi paket sankcija Moskvi, ocijenivši ipak da je to njegovu zemlju učinilo jačom.

Putin je rekao da sankcije uvedene Rusiji predstavljaju podsticaj da se ta zemlja oslobodi oslanjanja na izvoz nafte i gasa, i “pređe na mozak i talente” u cilju razvoja drugih industrija.

On je međutim rekao da pad cijene nafte predstavlja značajniji faktor usporavanja ekonomije Rusije nego sankcije.

Putin je kazao i da je Rusija “istorijski naviknuta da živi pod sankcijama” i da se zemlja sa time suočava otkako je postala važan faktor.

“U pitanju je alat za podrivanje snage Rusije, i sankcije bi bile nametnute bez obzira na politiku Moskve, sa ovim ili onim izgovorm”, rekao je Putin.

“Da nije bilo Krima, izmislili bi nešto drugo”, naglasio je Putin. 

Kako je rekao, za rusku ekonomiju su sankcije bile i “blagoslov i prokletstvo”, jer je zemlja “natjerana da inovira i unapredi proizvodnju u drugim granama privrede, a ne samo u energetici”. 

Putin je rekao i da će domaći proizvođači hrane “imati dovoljno vremena da uspostave pozicije na tržištu”, prije nego što se obostrane sankcije ukinu. 

Republikanci i demokrate u američkom Senatu dogovorili su se u srijedu o novom paketu sankcija Rusiji zbog, između ostalog, njenog navodnog miješanja u predsjedničke izbore u SAD i hakerskih napada.

Ta odluka donesena je pošto su SAD i države EU u više navrata uvodile sankcije Rusiji zbog ruskog pripajanja Krima i podrške pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Rusija je uvela kontramjere SAD i EU, zabranivši uvoz većeg dijela prehrambenih proizvoda sa Zapada.

Ne želim da dajem detalje o unucima ni da se zna njihov identitet

Među desetinama pitanja na koja Putin odgovori svake godine, nađu se i ona lične prirode, a takoje bilo i ovog puta. Tema su bila njegova djeca i unuci, koje ruski lider vješto krije od javnosti. 

“Moje ćerke se ne miješaju u politička pitanja. Ne volim da otkrivam mnogo i ne želim da dajem detalje o svojim unucima, kako bih im sačuvao privatnost. Ne želim da se zna njihov identitet, jer bi onda na njihov život uticala moja pozicija. Djeci su potrebne normalni odnosi, a ne da ih neko tretira kao nekakvo plemstvo”, rekao je Putin.

“Povećao se broj građana koji žive ispod granice siromaštva”

Prvo pitanje Putinu odnosilo se na ekonomsku krizu u Rusiji, a Putin je istakao da je ekonomija države izašla iz recesije.

On je, međutim, izrazio zabrinutost, jer se posljednjih godina povećao broj građana koji žive ispod granice siromaštva i da je u pitanju 13,5 odsto ljudi. 

Ovo je 15. “Direktna linija sa Vladimirom Putinom”.

(Beta/Tanjug)

Check Also

Putin poklonio Trampu loptu, on je bacio Melaniji u sred konferencije (FOTO/VIDEO)

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

,,Da li ste uz Trampa i Putina ili ste sa CIA, FBI i NSA?”

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *