Niko neće sedam aviona za 15,5 miliona eura - Volim Podgoricu

Niko neće sedam aviona za 15,5 miliona eura

 
 

DRI je dala uslovno mišljenje na upravljanje i raspolaganje imovinom vrijednosti većoj od 3.000 eura koju koristi Ministarstvo odbrane, jer evidencija ne obezbjeđuje podatke o vrijednosti, a unutrašnja kontrola ne obuhvata sve segmente upravljanja.

U konačnom izvještaju o reviziji za prošlu godinu, koji su radili senatori dr Branislav Radulović i Nikola N. Kovačević, navodi se da je Ministarstvu ostavljen rok do 5. septembra ove godine da DRI dostavi plan aktivnosti za realizaciju preporuka, a da ih za pola godine izvijesti šta je preduzeto.

Vojska Crne Gore je namjeravala da proda četiri galeba G-4 i tri školska aviona UTVA-75, kao i simulator leta za G-4.

Lani su, navodi se u izvještaju, prodate 573 tone ubojnih sredstava i 8.422 komada naoružanja, ukupno naplaćeno milion dolara i 196,3 hiljade eura. Prodato je i 325 tona raznih dotrajalih sredstava za 40.281 euro. Od kraja 2006. do danas viškovi naoružanja su smanjeni za 9,1 tonu.

Prodaja rezervnih djelova brodskih topova označena je stepenom tajnosti interno. Prodati su kroz komisioni ugovor za 206.615 eura.

Na javni poziv za prodaju vazduhoplova sa rezervnim djelovima procijenjene vrijednosti 15,5 miliona eura praktično nije bilo interesovanja, pa je zaključen samo jedan ugovor za djelove vrijedan pet hiljada eura.

Od prodaje vojne imovine lani je naplaćeno ukupno 1,2 miliona eura, 1,1 milion je potrošen na nabavku uniformi i opremanje Vojske u skladu sa NATO standardima.

“Sistem unutrašnjih kontrola u ovom ministarstvu ne obuhvata sve segmente upravljanja imovinom. Neophodno je da Ministarstvo odbrane sačini listu nepokretnosti i pokretnih stvari koje koriste oni i Vojska. Sistemski treba dodatno normativno unaprijediti upravljanje i korišćenje državne imovine”, preporučeno je, između ostalog, u izvještaju revizije.

DRI je konstatovala da Ministarstvo nije donijelo interne procedure kojima bi regulisalo planiranje, prodaju i procjenu vrijednosti naoružanja i vojne opreme.

Konstatovano je da za neke od ugovora o prodaji Ministarstvo nije ispostavilo fakture već su dobavljači uplaćivali na osnovu otpremnica.

U evidenciji Ministarstva nema podataka o knjigovodstvenoj ili procijenjenoj vrijednosti imovine, nije vršen obračun amortizacije, popisne liste imovine nijesu urađene kako zakon nalaže, državnom revizoru nije dostavljena odluka o prihvatanju izvještaja o popisu…

“Ministarstvo i dalje primjenjuje naslijeđene procedure bivšeg Saveznog ministarstva odbrane i Vojske Jugoslavije, kao što su o materijalnom knjigovodstvu i materijalnom i finansijskom poslovanju, korišćenju motornih vozila”, ističu revizori.

Iako u Ministarstvu postoji odjeljenje za unutrašnju reviziju, koje praktično ima jednog člana, lani nijesu rađene revizije upravljanja i raspolaganja imovinom.

Ministarstvo je dopisom iz marta prošle godine obavijestilo Upravu za imovinu da ovaj organ i Vojska Crne Gore “za sada nijesu u mogućnosti da dostave tražene podatke u obliku koji je potreban za jedinstvenu evidenciju državne imovine“.

“Veliki dio imovine čine naoružanje, municija i sl. a podaci o količini, tipu i lokaciji su povjerljive prirode, pa ih ne bi trebalo unositi u jedinstvenu evidenciju dok se ne obezbijedi sistem zaštite podataka usklađen sa NATO protokolima. Ministarstvo i Vojska imaju i infrastrukturne objekte, čiji podaci mogu biti povjerljive prirode i vjerovatno će morati biti uključeni u sistem NATO bezbjednosnih protokola. Podaci o zaduženjima najvećeg dijela sredstava vode se u programu „Pomak“, koji je zastario i ubacivanje te baze podataka u jedinstvenu evidenciju državne imovine praktično je nemoguće”, naveli su u objašnjenju iz Ministarstva, uz ocjenu da prvo treba riješiti sve probleme, pa tek onda napraviti plan budućih aktivnosti.

Preporuke

DRI je preporučila Vladi da donese posebne propise o uslovima i načinu korišćenja nepokretnosti i pokretnih stvari za posebne namjene, jer ih sada nema.

“Ministarstvo finansija treba da donese pravilnik o razvrstavanju pokretne i nepokretne imovine po grupama i metodama za utvrđivanje amortizacije budžetskih i vanbudžetskih korisnika, kojima će propisati stope amortizacije- posebno za naoružanje i opremu koju koristi Vojska. Treba da donesu podzakonska akta na nivou države ili unutar organa kojim bi se uredilo planiranje, sprovođenje i izvještavanje o nabavkama u oblasti odbrane i bezbjednosti na koje se ne primjenjuje Zakon o javnim nabavkama, odnosno povjerljivim nabavkama”, preporučili su iz DRI.

Koriste 16 od 101 poslovnog prostora

Podaci Ministarstva pokazuju da Vojska koristi 65 lokacija sa oko 1.400 objekata, ali veći broj nije u funkciji. Vojsci, kako se navodi, treba 25 lokacija, a ostale bi trebalo da budu prodate, odnosno valorizovane.

Ministarstvo odbrane upravlja sa 101 poslovnim prostorom, od čega koristi 16, dok je 31 prazan ili uzurpiran.

U zakup je dato 13 poslovnih prostora, čiji su ugovori istekli i prećutno su produženi. Ukupan dug zakupaca na kraju prošle godine bio je 8.532 eura, a ukupni prihodi 34.465 eura.

Ustupljeno je 11 poslovnih prostora NVO bez naknade. Radni tim koji se bavio ovim problemom preporučio je preispitivanje nekih od njih.

Za pojedine kategorije službenih stanova nije, kako se navodi u izvještaju, regulisan vlasnički i pravni status.

Neotkupljena su 252 stana, 1.254 se koriste u zakup na neodređeno, 40 se koriste bez ugovora, 15 je praznih, deset su neuslovni i uzurpirani…

Otkupljeno je 267 stanova po cijeni od 1,7 miliona eura od toga je uplaćeno 1,16 miliona, a dug je 540 hiljada eura.

Podaci Ministarstva takođe govore da su u decembru nabavili 12 novih vozila, pa raspolažu sa ukupno 725 vozila.

Pobjeda

1 komentar

  1. Provatna banda, a ne vojska, DPS mafiokratije pokazuje pravo lice. Dakle prodaju nase avione, koje su nasi strucnaci razvili, napravile nase fabrike. Tope oruzje, smanjuju borbenu gotovost i moral ljudi… A hoce da ih neko drugi brani, da im neko drugi stampa novac, da im neko sa zapada objasnjava ko smo sto smo, sramno da sramnije ne moze biti! Izdaja Crne Gore pod DPSom je sad kompletna i totalna! Ljudi svi na ulice da rusimo bandu lopova i lazova!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com