Prajd u Splitu i Beogradu bez ozbiljnih incidenata - Volim Podgoricu

Prajd u Splitu i Beogradu bez ozbiljnih incidenata

U Splitu je održan sedmi Gej Prajd. Okupljanje je počelo u Đardinu, a Splitom je prošetalo oko 250 učesnika.

Kako prenose hrvatski mediji prošao je bez incidenata.

“Čini se da je Split položio test tolerancije. Povorka je cijelo vrijeme bila pod jakom policijskom pratnjom. Bilo je tu ponekih prijekih pogleda i ružnih riječi, ali nisu zabiježeni veći incidenti”, izvijestio je reporte Nove TV.

Ovogodišnji Prajd održao se pod motom “Naša šarena štorija”, a sve su pratile jake policijske snage.

Povorka je splitskim ulicama krenula u 18 sati, preko rive do pjace, gdje su učesnici razvili zastavu duginih boja i vratili se u Đardin, gdje će zabava trajati do večernjih sati.

U povorci ne učestvuje splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je već prilikom primopredaje rekao da neće doći.

Zato su se učesnicima priključile predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak te SDP-ova Aida Batarelo. Kerumov HGS poslao je predstavnika Davora Grčića.

“Mi se uključujemo u povorku i podržavamo sve naše sugrađane koji se osjećaju drugačije, napušteno i izolovano. Poručujemo im kako nisu sami. Borimo se da izgradimo tolerantno društvo. Svake godine nam ide sve bolje, ali imamo još puno posla dok Hrvatska postane moderna i tolerantna država. Split još mora puno raditi da postane grad tolerancije, ali ide na bolje. Ova povorka svake je godine sve prihvatljivija našim sugrađanima”, kazala je Puljak.

Batarelo je kazala kako vjeruje de će splitski Prajd proći bez incidenata.

“Podržavamo sve one koji se bore protiv netolerancije. Ovo je poziv na toleranciju te grada suživota i različitosti. Mislim da će sve proći ok. Ovo je postao tradicionalan događaj u Splitu i ne očekujem nikakve nerede”, kazala je Batarelo.

Gej Prajd je danas održan i u Beogradu. Pod geslom “Neka svi naši glasovi ore se” stotinak građana prošlo je kroz nekoliko gradskih ulica i završilo na Trgu Republike, uz policijsku pratnju. Zabilježeno je samo nekoliko manjih provokacija, a ozbiljnijih incidenata nije bilo.

Učesnici parade nosili su transparente na kojima je pisalo “Ponos Srbije – Neka svi naši glasovi ore se”, “Hoćemo život dostojan čovjeka”, “Podrška je važna”, “Adam i Steva, Ema i Eva”, kao i zastave duginih boja kao obilježje LGBT zajednice.

 (Index.HR)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com