Početna » PG INFO » Aktuelno » POKUŠAJ UBISTVA NA ZABJELU: POTJERNICA ZA PODGORIČANINOM
Foto ilustracija (Portal rtcg)

POKUŠAJ UBISTVA NA ZABJELU: POTJERNICA ZA PODGORIČANINOM

 

Specijalno državno tužilaštvo podnijelo je sudu zahtjev za raspisivanje potjernice za Stevanom Stamatovićem, osumnjičenim da je organizovao kriminalnu grupu koja je trebala da likvidira Nikšićanina Radojicu Zekovića, rečeno je Dnevnim novinama iz tog državnog organa.

Stamatović se sumnjiči da je, sa još jednom, za sada neidentifikovanom osobom, organizovao grupu koja je trebalo da 20. maja u podgoričkom naselju Zabjelo eksplozivom ubije Zekovića.

Članovi te grupe postali su, kako se sumnja, Stamatovićevi tjelohranitelji Milan Lješnjak, Dejan Deletić, Đorđije Božović i Stefan Balević.

Sva petorica se sumnjiče za krivična djela “stvaranje kriminalne organizacije” i “nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija”, dok se Deletiću i Lješnjaku na teret stavlja i “teško ubistvo u pokušaju”.

U tužilaštvu sumnjaju da su Lješnjak i Deletić pripremili eksplozivnu napravu i donijeli je iz stana u kojem su boravili do automobila “golf V”, koji je koristio Zeković. Deletić je navodno čuvao stražu dok je Lješnjak postavljao napravu sa donje strane vozila, pored prednjeg lijevog točka. Potom su se udaljili i čekali Zekovića da uđe u automobil i aktiviraju bombu. Taj eksploziv nabavio im je, kako se sumnja, Beranac Aleksandar Bojović koji je takođe obuhvaćem naredbom za sprovođenje istrage, ali se brani sa slobode.

Ubistvo Zekovića spriječeno je zahvaljujući prijavi građana koji su 20. maja javili policiji da se u Ulici 17. marta na Zabjelu dvije osobe sa kapuljačama na glavama sumnjivo ponašaju.

Tada je uhapšen Dejan Deletić, a na parkingu su pronađene rukavice, GPS sistem blokator i daljinski za aktiviranje eksplozivne naprave. Ispod automobila pronađeno je 900 grama eksploziva.

Dva dana kasnije, policiji su se predali Božović i Lješnjak, a potom su uhapšeni i Bojović i Balević. Istraga koja je uslijedila pokazala je da su osumnjičeni radili za Stamatovića, koji se u policijskoj evidenciji dovodi u vezu sa “škaljarskim klanom” i da su pripremali likvidaciju Zekovića, biskog suprotstavljenoj “kavačkoj grupi”.

Stamatoviću se nakon hapšenja petorice pripadnika njegovog obezbjeđenja, gubi svaki trag, a nije prisustvovao ni pretresu kuće na Malom brdu u Podgorici koji je obavljen prvih dana istrage.

Na dan kada je pripremana njegova likvidacija, Zeković je bio na vikend otpustu sa izdržavanja zatvorske kazne za dvostruko ubistvo i ranjavanje počinjeno u bašti restorana „Jadranska straža” u Budvi, septembra 2007. godine. Tada su ubijeni Vladimir Rakočević i Adalbert Šut, a ranjeni Vladimir Janković i Željko Janković.

Apelacioni sud naložio provjeru pritvora

Vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici nedavno je produžilo pritvor Milanu Lješnjaku, Dejanu Deletiću, Đorđiju Bozoviću i Stefanu Baleviću na još dva mjeseca. Međutim, postupajući po žalbama advokata okrivljenih ali i po službenoj dužnosti, Apelacioni sud je utvrdio da prvostepeni sud nije u rješenju o određivanju pritvora dao valjane razloge o odlučujućim činjenicama, pa je to rješenje ukinuo i vratio predmet na ponovno odlučivanje.

Lješković, Božović, Balević su ranije negirali da su članovi kriminalne organizacije, dok se Delević branio ćutanjem.

Dnevne novine

Check Also

PODGORIČANIN POKUŠAO DA UBIJE LUKOVIĆA?

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Pronađeno beživotno tijelo Podgoričanina

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

1 komentar

  1. DPS do smrti

    DPS stvara Sigurnu drzavu, evo smo usli u nato. Sad ce sve da sesredi, investicije stizu, sad ce amerikanci u budvu mjesto rusalja! Pih oni rusi kakvi su, necete valja sHnjima? Svudje ima kriminala, al mi imamo najacu policiju u svijet, niko ne bije ka nasi sajovci! to milicijo! udri. A vi narode pazite dobro ko vi daje ljeba, a to je dps!!! ima da slusate, jel jasno!!! eviva DPS siogunim korakom nato!!!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *