SKUPŠTINA AKCIONARA “PLANATAŽA”: Profit 2,3 miliona eura, rast prodaje na svim tržištima - Volim Podgoricu

SKUPŠTINA AKCIONARA “PLANATAŽA”: Profit 2,3 miliona eura, rast prodaje na svim tržištima

Skupština akcionara „13 Jul – Plantaže“ je na XVI redovnoj godišnjoj sjednici donijela Odluku o usvajanju finansijskih iskaza sa Izvještajem o poslovanju za 2016. godinu. Prema ovom izvještaju Kompanija je ostvarila bruto dobit u iznosu od 2.311.381,50 eura. Skupština je donijela Odluku da se od ostvarene neto dobiti u iznosu od 2.092.498,75 €, za dividendu opredijeli bruto 500.000 eura, a preostali dio dobiti i znosu od 1.592.498,75 eura ostavi kao neraspoređenu dobit.
Prezentujući rezultate poslovanja u 2016. godini izvršna direktorica Kompanije Verica Maraš je kazala da, iako je i prošla godina bila još jedna godina krize, kako na svjetskom, tako i regionalnom tržištu vina, Kompanija je ostvarili dobar poslovni rezultat – bruto dobit u iznosu od 2,3 mil€, što je za 33% više od prethodne godine.
“Društvo je i tokom ove godine nastavilo sa realizacijom aktivnosti utvrdjenih strategijom poslovanja usmjerenom na dugoročan stabilan rast i razvoj Društva, na ostvarivanje dobrih poslovnih rezultata i dalje jačanje vodeće pozicije koju naši proizvodi imaju na crnogorskom tržištu, tržištu regiona, kao i sve značajnijem mjestu izvoznika na medjunarodnom tržištu vina i prirodnih rakija. I ove godine smo postigli sjajne rezultate u prodaji naših proizvoda. Prisutni smo bili na tržištima preko 43 zemlje svijeta i na gotovo svim bilježimo rast prodaje. Prihodi od prodaje flaširanih proizvoda su veći za 1,5 mil.€ ili 6%, a posebno ističemo da je prodaja stonog grožđa u ovoj godini zabilježila izvanredan rezultat, rast od 20% od prošle god.
Posebno nas raduje da je naš rast prihoda od flaširanih proizvoda u Crnoj Gori bio veći za 6%. Napominjemo da smo u izuzetno izraženim konkurentnim odnosima na tržištu CG ostvarili apsolutnu dominaciju nad konkurentnim vinima, pa smo tako u ljetnoj turističkoj sezoni (jun-septembar) koja je u CG bila veoma uspješna, ostvarili rast prodaje flaširanih proizvoda za oko 30%.” – zaključila je Maraš u uvodu.
Izvršna direktorica Maraš je obavijestila Skupštinu o mišljenu Revizora za koje je rekla da je iskazano sa rezervom u kojem se kaže da je prema njihovom mišljenju, osim za efekte pitanja navedenih u odeljku osnova za mišljenje sa rezervom, finansijski iskaz po svim materijalno značajnim odrednicama, istinito i fer prikazuju finansijski položaj Akcionarskog preduzeća “13. Jul Plantaže” Podgorica, na dan 31. Decembar 2016. Godine, njegovu finansijsku uspješnost i njegove novčane tokove, za tada završenu godinu, u skladu sa Međunarodnim standardima finansijskog izvještavanja.
Revizor je skrenuo pažnju da ne izražava dalju rezervu u odnosu na dato mišljenje i skreće pažnju na sledeće:
Društvo nema usvojene računovodstvene politike kao specifična načela i metode koje menadžment jednog poslovnog subjekta odabira u cilju u cilju realnog prikazivanja finansijskog položaja, promjena finansijskog položaja i rezultata poslovanja i koje su u skladu sa opšteprihvaćenim računovodstvenim standardima (MRS) i međunarodnim standardima finansijskog izvještavanja (MSFi).
Ovakvo mišljenje Verica Maraš je komentarisala kao suštinsku preporuku da je potcijenjena imovina (zemljište) i da postoji latentna pozitivna rezerva u bilansu stanja i bilansu uspjeha.
Skupština je donijela i Odluku o izboru i imenovanju revizora za 2017. godinu, po kojoj je za revizora izabrana revizorska kuća „BDO“ DOO Podgorica.
Usvojena je i Odluka o izboru sedmočlanog Odbora direktora.
U Odbor direktora su izabrani: Prof. dr Veselin Vukotić (Rektor na Univerzitetu Donja Gorica, IRF), Prof. dr Božo Mihailović (redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, IRF), Dušan Perović (Direktor PIO Fonda Crne Gore), mr. Đorđije Rajković (dugogodišnji izvršni direktor Kompanije „13. Jul Plantaže” u penziji), Anica Hajduković (tehnolog, direktor marketinga Plantaža u penziji), doc. dr Radovan Orlandić (Izvršni direktor ad Marina Bar i profesor na Pomorskom fakultetu, predstavnik Zavoda za zapošljavanje) i Radule Raonić (Izvršni direktor za Komercijalne poslove Societe Generale Banke Montenegro).
Danas je usvojen i predlog odluke o utvrdjivanju politike naknada i o naknadama članova Odbora direktora. Prema ovoj odluci, donešenoj u skladu sa članom 2. i članom 30. Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru (Sl.list CG br.16/16) za predsjednika Odbora direktora utvrdjena je naknada od jedne prosječne zarade zaposlenih u Društvu u prethodnoj godini, a za članove Odbora direktora utvrdjena je naknada od 70% prosječne zarade zaposlenih u Društvu u prethodnoj godini.

1 komentar

  1. Thank you, I’ve just been searching for information about this topic for a while and yours is the greatest I’ve discovered till now. But, what in regards to the conclusion? Are you sure concerning the supply?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com