Medojević ne želi da ga Vujanović spašava - Volim Podgoricu

Medojević ne želi da ga Vujanović spašava

 

Od kad je Predsjednik Filip Vujanović uputio Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću pismo u kojem traži da se poslanik Nebojša Medojević brani sa slobode, javnost se pita da li Vujanović može na neki način da pomogne lideru PzP-a da se spasi krivičnog gonjenja.

Spekulisalo se da bi Vujanović na osnovu svojih ovalšćenja koja proizlaze iz člana 95 Ustava, mogao da pomiluje Medojevića. Ta priča pada u vodu jer lider PzP-a niti je osuđen, niti je išao u zatvor i nema zbog čega da bude pomilovan.

Predsjednik, međutim, može, u skladu sa ovlašćenjima iz Ustava, da spriječi hapšenje  tako što bi abolicijom izdejstvovao prekid krivičnog postupka protiv njega.

Pravni ekspert, koji je želio da ostane anoniman, kazao je za CdM da je abolicija jedan od oblika pomilovanja koji se odnosi na lica koja nijesu pravosnažno osuđena i predstavlja oslobađanje od krivičnog gonjenja.

Lice koje je obuhvaćeno abolicijom, kako je istakao naš sagovornik, ne može se krivično goniti čak i ukoliko postoji osnov za krivično gonjenje.

U praksi, institut abolicije se, po pravilu, primjenjuje na zahtjev lica na koje se odnosi, njegovog branioca ili članova porodice.

U konkretnom slučaju Medojević, neko od njegove familije ili njegov advokat morali bi Vujanoviću da pošalju zahtjev prije nego što bi predsjednik razmatrao mogućnost abolicije.

Iz DF-a su, međutim, po ovom pitanju eksplicitni – nikome ne pada na pamet da “moli Vujanovića da spašava lidera PzP-a”.

Medojević je u izjavi za CdM, kazao da svak priča toga tipa “predstavlja obično podmetanje”.

“Ne dolazi u obzir, svaka priča da ću tražiti aboliciju je obično podmetanje. Naši stavovi su jasni – tražim isti tretman kao Mandić i Knežević. Zainteresovan sam da izađem na suđenje i to će biti marketinški odlično za DF”, rekao je Medojević.

Poslanici DF se od četvrtka, kada je parlament glasao za ukidanje imuniteta Nebojši Medojeviću, nalaze u zgradi Skupštine.

Medojevića Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči za pranje novca.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com