Početna » ŽIVOT + » Alternativa » ISTRAŽIVANJA POTVRDILA: Rakija je LJEKOVITA, a evo od čega sve može da vas IZLIJEČI

ISTRAŽIVANJA POTVRDILA: Rakija je LJEKOVITA, a evo od čega sve može da vas IZLIJEČI

U narodu je oduvek postojalo vjerovanje da je rakija veoma ljekovita i da poneka čašica tog žestokog pića povoljno utiče na zdravlje, što su i potvrdila neka medicinska istraživanja. Istraživanja su pokazala, da umjereno konzumiranje alkohola povećava koncentraciju dobrog, a snižava nivo lošeg holesterola, kao i da oni koji koji umjereno koriste to piće, ređe obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti – infarkta srca, srčane slabosti, povišenog krvnog pritiska i šloga.

Jedna čašica rakije liječi upale unutrašnjeg zida krvnog suda u kome se nalazi masna naslaga, koja može da prouzrokije pucanje i srčani udar, a takođe usporava stvaranje tromba i ubrzava njegovo razlaganje, ako već postoji.

FOTO: PROFIMEDIA

Pri tome se pod umjerenim pićem, podrazumijeva jedno do dva alkoholna pića koja sadrže 10 grama alkohola, što odgovara jednoj krigli piva, čaši vina ili čašici žestokog pića, s tim što se trudnicama ne preporučuje. S druge stane, ako se uzima češće veća doza alkoholnih pića, onda je dejstvo štetno, jer može da ošteti srčani mišić i dovede do grčenja perifernih krvnih sudova.

U slučaju dugogodišnjeg svakodnevnog ispijanja većih količina, od 80 grama, ili osam čašica rakije, može da dođe do zadebljanja i uvećanja srčanog mišića, s tim što su žene podložnije tim promjenama. Istovremeno dolazi do povišenog krvnog pritiska i pojave arterijske hipertenzije.

(Dijaspora.news/kurir.rs)

Check Also

TAJNA STARA 5.000 GODINA: Jednom godišnje popijte ovo i nećete biti bolesni

Još prije pet hiljada godina, jedan tibetanski monah otkrio je i zapisao recept za domaći ...

DA LI STE ZNALI? Lijek za karijes već imamo kod kuće

Aspirin bi mogao da zaliječi karijes bez dodatnog liječenja zuba, tvrdi novo istraživanje. Najobičniji aspirin ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *