MITROPOLIT AMFILOHIJE: Milošević me zvao u Hag da svjedočim, pogriješio sam što nisam otišao - Volim Podgoricu

MITROPOLIT AMFILOHIJE: Milošević me zvao u Hag da svjedočim, pogriješio sam što nisam otišao

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije otvorio je dušu i rekao da je pogriješio što na poziv bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića nije otišao u Hag da svjedoči u njegovu korist, pišu Novosti.

– Mene je Slobodan zvao iz Haga da mu svedočim. Nisam otišao. Tako mi je tada u crkvi savjetovano. Pogriješio sam što nisam otišao, ispričao je Amfilohije je u razgovoru za Novosti rekao da mu je krivo što tada nije poslušao svoje srce:

– Nisam otišao, mada mi je srce govorilo da treba da odem. Vrijeme pokazuje i tek će pokazati da se on, na svoj način, iskreno borio za srpski narod.

On je istakao da se o Slobodana Miloševića ogriješio, ali ga je ipak posjetio u Hagu pre njegovog tragičnog kraja.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sa druge strane, kaže da bi svaku svoju riječ iz govora na opelu premijeru Zoranu Đinđiću u Hramu Svetog Save i danas bi, kako je istakao, potpisao, ali naopaka i falsfikovana tumačenja osporava.

– Kad sam ja poručio ko se noža lati, od noža će i da strada, to je bilo upućeno Zoranovim ubicama. A pripisali su da sam to upravo njemu uputio. Kakav falsifikat i zla namjera – istakao je mitropolit i dodao da je tragično doživio ubistvo premijera Đinđića:

–  Poslije tog mog govora, jedan moj sabrat mi kaže: ‘Pa ti, čovječe, od njega napravi sveca’ – dodao je mitropolit. – Odgovorio sam: ‘Kazivao sam ono što jeste i kako su mi srce i um nalagali.’

Foto: Profimedia/AFP

Foto: Profimedia/AFP

Poznato je i da je mitropolit pred smrt ispovijedao patrijarha Pavla, ali malo se zna da ga je pred smrt zbog ispovijesti potražio i atentator na Anta Pavelića, Blagoje Jovović.

– Bilo je to krajem 1998. Preda mnom je bio stamen, stabilan čovjek, visok kao jablan u poodmaklim godinama. Bio je to nekadašnji mladi oficir Srpske kraljevske garde – ispričao je mitropolit.

– Kaže, doputovao iz Argentine, prvi put u otadžbinu poslije uspostavljanja komunističke jugoslovenske vlasti, koju je prezirao. Govorio je da su u proljeće on i Milo Krivokapić pucali i ranili Pavelića u Buenos Ajresu. Blagoje je po povratku u Argentinu umro. Bio sam tamo, posjetio sam mu porodicu i grob u Rosariju.

Printskrin: Youtube/nestonesto2, Profimedia

Printskrin: Youtube/nestonesto2, Profimedia

On je ispričao i o svom susretu sa Titovom udovicom, Jovankom Broz, koji se odigrao manje od godinu dana prije njene smrti.

– Dugo smo o svemu, otvoreno, Jovanka i ja, razgovarali. Svi su joj se klanjali dok je bila žena jednog od najmoćnijih ljudi svijeta, a kad to više nije bila, ne samo da su je zaboravili, već su činili sve da je ponize, naruže, za sve osude, na kraju i izoluju – rekao je mitropolit.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

On je Jovanki Broz nakandno služio pomen, zato što je Jovanka “bila krštena, i ne samo po tome, nego i kao stradalnik, zaslužila je pomen”, istakao je mitropolit Amfilohije.

A na pitanje da li je miris tamjana dopro i do Titovog počivališta mitropolit Amfilohije je rekao:

– Ma, ja sam malo kandilo i prema njemu bacio. Velim: toliko je grijeha i zla na sebe natovario, pa da ga malo okadim.

(Telegraf/Novosti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com