Početna » PG INFO » Aktuelno » “SRAM NAS BILO! 10 mučenika se bori sa stihijom kod Delte, a hiljade “šopingaša” to ne zanima”
Foto printscreen

“SRAM NAS BILO! 10 mučenika se bori sa stihijom kod Delte, a hiljade “šopingaša” to ne zanima”

Haos koji izazivaju požari po Crnoj Gori, herojska borba vatrogasaca, ali i inertnost građana kojih se to “ne tiče” isprovocirali su jednog rođenog Bjelopoljca sa dugim stažom življenja u Podgorici, da reaguje otvorenim pismom na svom FB nalogu. 

Ovaj stav, očigledno, napisan u dahu, uslijed snažnih emocija, prenosimo u cjelosti: 

“Kako ostati imun, kako biti slijep, kako ne progovoriti?
Zašto ružni i nemili događaji bude nostalgična sjećanja, izazivaju revolt, tjeraju na glupu i ispraznu pisaniju po FB?
Iako znam da mnogi ovo neće ni pročitati, još veći broj neće ni razumjeti, a znatan broj će biti ogorčen.
Danas me, gust dim oko Delte, uznemiri, uplaši i probudi uspavanu, kako kažu, Titovu empatiju.
Dok se desetak mučenika, sa skromnom opremom, borilo sa vatrenemo stihijom, naočigled hiljadu posjetilaca šoping-ugostiteljskog korzoa, sjetih se starih, DOBRIH, vremena.

Priča 1. Stari vtraogasni dom, sedamdesetih, jedino mjesto okupljanja bjelopoljskih muškaraca, gdje su se igrale domine, šah i gledao jedini ,kolektivni, tv. Žagor, temperamentnu viku, utiša dežurni telefom 93. Zavlada muk, a komandir Ziko Kurćehaić, zabrinuto odgovori u slušalicu: Dolazimo odmah. Eto ti nedovršenog gledanja Bonance (omiljena western serija), pratije šaha ili domina. Zaurla Raskina Praga, a na njoj mjesta za SAMO nekoliko osoba. Poskakasmo, ne pitajući gdje, kome, a zašto, to svi znamo. Gori!!!!!!!
Bilo je pitanje časti, muškosti, ne nakačiti se na Pragu, iako smo mogli i trčeći stići prije nje do bojadžinice Cvetkovića, koja je gorjela Kao da smo uvježbavani ,trenirali samo taj sport, svako je znao svoj dio obaveza, u skladu sa godinama i “rejtingom ulice”. Uspješnu, požrtvovanu akciju, preprićavaćemo, međusobno, do neke sledeće.

Priča 2. Krajem osamdesetih, veliki požara na Paštrovskoj gori, ugrožava Petrovac, u Paštrovskoj noći. Na bini Hari Mata Hari.
Euforično pjevanje publike i ansambla prekida čovječuljak, obučen u odijelo CZ (civilne zaštite) otima mikrofon Hariju i naredjuje da se sva publika uputi prema ulici, gdje su parkirani kamioni, jer se mora na Goru i pristupiti gašenju požara. Tačno se ne sjećem broja, ali znam da je malo bilo kamiona i autobusa da prime sve dobrovoljce, turiste, mještane, koji se odazvaše pozivu, “naredjenju” onog sitnog u uniformisanog lica.

Danas, kada gori na sve strane, odbranu smo sveli na pedesetak profesionalaca, koje smo u stanju pljuvati i potcjenjivati. Sram da nas bude.
Oni koji se brčkaju po statusnim plažama, na par stotina maetara od požara, koji trguju u “eminentnim” prodavnicama, plašeći se da im ne promakne nešto na rasprodaji, svi oni koji žale što su neradni dani (ne dan Državnosti) brzo prošli, samo su produkt ovakvog režima i sistema, bez sistema, na čemu sam im zahvalan, jer me čine još ponosnijim na srećna vremena.
U iščekivanju poziva da se pridružim nekoj akciji spasavanja ljudi i dobara, živjeću u nadi da će se pojaviti neki alhemičar i uspjeti da napravi pitu od g….a.”

Check Also

U Podgorici 27 postupaka za ograničenje roditeljskog prava

Centar za socijalni rad za Podgoricu, Golubovce i Tuzi je u posljednjih pet godina pokrenuo ...

PODGORICA: Evo kako će se ubuduće građani lakše parkirati   

Preduzeće Parking servis uskoro će ugraditi senzore ispod asfalta koji će registrovati slobodna parking mjesta ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *