Kako je Duško Vujošević očitao lekciju fašistima - Volim Podgoricu

Kako je Duško Vujošević očitao lekciju fašistima

Duško Vujošević trenutno radi kao selektor košarkaša Bosne i Hercegovine, poznat je po britkom jeziku i izjavama koje se prepričavaju, pa je nedavno otkriveno kako je napisao jedini grafit u životu.

Reprezentacija BiH se muči sa otkazima i finansijskim problemima, ali je i pored toga u prvoj pripremnoj utakmici pobijedila Bjelorusiju za Vujoševićev trijumfalan debi.

O njegovim izjavama se danima priča, pa su se poslije prve pobjede na klupi BiH prisjetili anegdote sa početka devedesetih godina prošlog vijeka. Kako je branio predsjednika kućnog savjeta zgrade u kojoj je svojevremeno živio, koga su smjenjivali jer nije Srbin, pričao je za “Nedeljnik”.

“Ja sam građanin svijeta. Imao sam prilike i sreće da puno putujem i znam da je svaki čovjek slučajno ono što jeste. Samjuel Džonson je rekao da je patriotizam posljednje utočište hulje. To je apsolutno tačno. Neka mala ispoljavanja fašizma je nešto protiv čega sam se borio. Bio je izvjesni Suljo koji je bio predsjednik kućnog savjeta u Bačkoj 13. gdje sam tada živio. Veći dio stanara je htio da ga smijeni. Bio je bio pedantan čovjek, tražio da se zaključaju vrata, da se ne unosi benzin, a to je radio da se ne bi sve zapalilo… Kada su počele da dolaze organizovane delegacije da mijenjaju Sulju, napisao sam jedini grafit u životu – Je*** vas u b***, vratite nam Sulju”. Oni su to prefarbali, a ja sam napisao krupnije: “(i opet) Je*** vas u b**, vratite nam Sulju”. Niko nema kristalne biografije, i nisu to ne znam kakvi aktovi hrabrosti, ali me mržnje, nacionalizam i ratne strasti, koje su i mediji u velikoj mjeri proizvodile, uvijek strašno nervirali – rekao je Vujošević za “Nedeljnik”.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com