PODGORICA: Odluka Stankovića moguća već danas - Volim Podgoricu

PODGORICA: Odluka Stankovića moguća već danas

  

Vrhovni državni tužilac Ivica Stankovića mogao bi već tokom dana da donese odluku povodom zahtjeva advokata odbrane da se u slučaju suđenja za pokušaj terorizma izuzme Specijalni tužilac Milivoje Katnić, kazao je advokat Nikola Martinović.

Ni 10 minuta nije trajalo današnje suđenje liderima Demokratskog fronta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću za stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj terorizma. Razlog je taj što je odbrana lidera DF-a tražila izuzeće glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića jer je, kako su kazali, kontaminirao slučaj objavljivanjem transkripata Milana Kneževića i njegovog nekadašnjeg advokata Gorana Rodića, a sutkinja Suzana Mugoša je taj zahtjev odlučila da uputi Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću na odlučivanje. Konačnu riječ, Stanković bi mogao da da već danas.

“Kada je u pitanju izuzeće, onda zakon ne poznaje i ne pravi bilo kakvo ograničenje po pitanju prava kada možete zahtijevati isto bilo kojeg sudije ili tužioca. Možete to da radite uvijek i sud kada primi takav zahtjev mora obustaviti rad i čekatu odluku”, kazao je Martinović za Prvu TV.

A, to što je odbrana praktično u “minut do 12” tražila izuzeće, je potpuno legitimno.

“Advokati su imali zakonsko pravo da traže izuzeće odmah na početku glavnog pretresa, a dosadašnja sudska praksa pokazuje da su male šanse da VDT prihvati zahtjev odbrane. ‘Takva situacija se dešava u ispod 10 odsto slučajeva. Tome govori i činjenica da je sam zahtjev sam po sebi malo problematičan jer je traženo da se isključe svi tužioci iz Specijalnog državnog tužilaštva. Vi morate poimenovati sve u zahtjevu i obrazložiti za svakoga pojedinačno zašto tražite izuzeće. Takođe ako VDT usvoji predlog morao bi da imenuje nekog iz drugih tuzilastava koji bi preuzeo vodjenje ovog postupka”, objasnio je on.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com