ODLIČNO PLAĆAJU: U ovoj zemlji možete naći posao kao od šale - Volim Podgoricu

ODLIČNO PLAĆAJU: U ovoj zemlji možete naći posao kao od šale

Malta je  izuzetno popularna među mladim ljudima. Naši državljani tamo nalaze poslove poput konobara, kuvara, radnika obezbjeđenja…

U moru poslova koje možete naći na Malti, ističu se posao sobarice i čistača, za koje je pojednostavljena procedura dobijanja radne dozvole.

– Zainteresovanim ljudima sa Balkana potrebna je potvrda iz suda da nisu osuđivani. Neophodno je da ona bude prevedena na engleski kod ovlašćenog prevodioca. Treba nabaviti i pismo preporuke, u kojem se navodi da je radnik najmanje tri godine radio na poslovima sobarica i čistača u hotelima, restoranima ili kompanijama koje se bave čišćenjem i sobaratvom (sa tačnim datumom početka i kraja radnog odnosa). Pismo preporuke firme iz matične države mora da sadrži memorandum firme, kompletne podatke, PIB, matični kontakt, telefon i obavezno mail. CV treba da bude na evropskom obrascu i u njemu navedite sve poslove koje ste radili u svojoj zemlji – ističe za Telegraf čovjek koji godinama radi na Malti.

Takođe, prije nego što se uputi na ostrvo, u opštini se na euro obrascu vadi izvod iz matične knjige rođenih, u MUP potvrda da niste evidentirani kao izvršioci krivičnih djela.

– U CV nemojte navoditi netačne podatke, nemojte muvati i petljati. Ovde ćete dobiti ugovor o radu i legalno raditi. Kada aplicirate za radnu dozvolu, migraciono će poslati mejl firmi u Srbiji da proveri vaše navode iz CV-a i pisma preporuke. Firma iz Srbije mora pozitivno da odgovori na mejl u roku od 48 sati. Ukoliko ne odgovori, vi za 48 sati morate da napustite Maltu. Nemojte da vam neko da pismo preporuke, a da vi stavljate svoj mejl ili lažni mejl na originalno pismo preporuke. Ovde se CV i pismo preporuke smatraju zvaničnim dokumentom i zbog prevare možete da dobijete dvije godine robije – objašnjava sagovornik i naglašava da se plaća i osiguranje, koje je skuplje što je osoba starija, tako da trenutno staje oko 220 eura u slučaju da imate manje od 40 godina, odnosno oko 450 eura u slučaju da prelazite tu dob.

On na kraju navodi da se satnica na pozicijama iz ugostiteljsko-turističke djelatnosti kreće od 4 do 5,5 eura, u zavisnosti od objekta.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com