31. Filmski festival Herceg Novi-Montenegro film festival: Dosta novina, kvalitetnije selekcije, 4 crnogorska filma - Volim Podgoricu

31. Filmski festival Herceg Novi-Montenegro film festival: Dosta novina, kvalitetnije selekcije, 4 crnogorska filma

U Herceg Novom jenjava požarna, a polako počinje pozitivna, kreativna, filmska groznica, jer će od 1. do 8. avgusta biti održan 31. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival.

Na prvoj press konferenciji najavljene su brojne novine koje bi trebalo da otvore nove regionalne i evropske perspektive tradicionalnom filmskom festivalu u Herceg Novom. Festival će koštati 170 hiljada eura, od čega su 60% sredstva Ministarstva kulture, a 40% Opštine i TO Herceg Novi. U takmičarskoj selekciji dugometražnih filmova biće samo osam vrhunskih filmskih ostvarenja, dvije premijere i čak 4 crnogorska filma.

Dugogodišnji selektor igranog programa Srdan Golubović predao je tu odgovornu dužnost mladom reditelju i scenaristi, Novljaninu, Ivanu Marinoviću. Selektor studentskih filmova je Dušan Kasalica. U dokumentarnoj kategoriji selektor je ostao isti, prof. Vladimir Perović, filmski reditelj iz Risna. Programska direktorka festivala je asistentica na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, Novljanka Jelena Mišeljić, izvršna produkcija je na Herceg festu, a izvršni producent Zoran Živković.

Pored Opštine Herceg Novi, koja je titular i osnivač festivala i Ministarstva kluture koje je festival uvrstio u manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, doprinos  su dali  i ovoga puta Institut Igalo, Gradska kafana, Blue line, Taxi more i suvenirska radnja Pasara, kao poslovni prijatelji.

Od ove godine grad će više živjeti sa festivalom. Sve press konferencije i dnevne reprize projekcija odvijaće se u Dvorani Park, gdje će bitii Direkcija festivala. Novost je i da će biti vraćena nagrada publike.

Na konferenciji su govorili  ministar kulture prof. mr Janko Ljumović, predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, selektor dugometražnih igranih filmova Ivan Marinović, programska direktorka Jelena Mišeljić, izvršni producent Zoran Živković i direktor izvršnog producenta „Herceg festa“ Stevan Koprivica.

Katić: HFF nasto da ostane svjež nov i održi tradiciju

Opština Herceg Novi i dalje podržava sve kulturne manifestacije, kako bi Herceg Novi kao grad živio duhom kulture, duhom koji su nam ostavili preci, a filsmki festival već je postao tradicija, s obzirom da se održava već 31 godinu. Ovo izdanje donosi filmove iz cijelog svijeta. Radi se o odabiru filmova, koji su od izuzetnog umjetničkog kvaliteta, kazao je predsjednik Opštine, Stevan Katić.

– Jedna od najposjećenijih kulturnih manifestacija u Herceg Novom, koja ima status od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, a po kojoj je grad prepoznat mnogo izvan granica naše države. Osim što je izuzetno posjećen, festival svakog avgusta u Herceg Novi dovodi i veliki broj stvaralaca iz oblasti sedme umjetnosti. I 31. godinu od osnivanja, festival nastoji da ostane svjež, uvjek nov, otvoren za nove ideje i transformacije, a opet nastavlja tradiciju njegovanja, podsticanja i promovisanja umjetnika sa naših prostora – kazao je Katić.

Po njegovim riječima, cilj je da festival svake godine ima “novi kvalitetativni uzlet” i da u četvrtoj deceniji dobija sve veći značaj u regionu i Evropi, a u tome ima punu podršku Opštine.

Ljumović: Početak transformacije crnogrske kinemnatrografije

Montenegro film festival manifestacija je od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, festivala sa tradicijom koja je grad Herceg Novi i sve ono što on nosi u svojoj slojevitoj kulturološkoj i civilizacijskoj ravni, činio mjestom susreta sa tako važnim medijem kao što je film, naveo je na pressu, ministar kulture, Janko Ljumović

– Ovo je godina početka transformacije crnogorske kinematografije, koju označavaju početak rada Filmskog centra Crne Gore, kao i niz pokrenutih mehanizama, poput podsticajnih mjera za inostrane producente, koji otvaraju nove horizonte integracije i promocije naše kinematografije – kazao je ministar Ljumović.

Ovo izdanje festivala, kako je naveo, prati skorašnje uspjehe crnogorskih stvaralaca koji stižu sa svih adresa. Filmovi su prisutni na festivalima, kritike za te filmove su sve bolje, a talentovani reditelji i producenti osvajaju nagrade za svoje projekte u različitim fazama rada na projektu. Ovogodišnji festival dobija suptilno unapređenje, kako u selekcijama, tako i u programskom dijelu. Istakao je “dimenziju industrijske sekcije”, jer je današnje pitanje kinematografije i pitanje industrije i filmskog tržišta.

– To su preduslovi koji jačaju i nacionalne i evropske kinematografije i u tom konceptu, raduje me da su uključeni crnogorski reditelji i producneti u ulogama selektora i programskog direktora i da oni, zapravo, imaju jedan važan zadatak da te vizije ostvare – kazao je Ljumović

U realizaciju ovogodišnjeg festivala uključeni su mlađi crnogorski reditelji i producenti u ulogama selektora i programskog direktora, u cilju uvođenja nove energije u festival.
Povećan je broj selekcija, proširen je broj filmova, prisutan je veći broj gostiju, otvorene su saradnje sa institucijama i udruženjima u Crnoj Gori. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film

Festival uz nove ljude i saradnju sa Herceg festom ima za cilj da u narednom periodu postane jedan od važnijih festivala u regionu, mjesto susreta crnogorskih sa kolegama iz regiona i Evrope, uz jasnu viziju razvoja programskih i industrijskih elemenata, smatra ministar Ljumović.

Na ovogodišnjem festivalu biće prikazani najbolji filmovi iz Jugoistočne Evrope, ali i najzapaženiji filmovi sa ovogodišnjih festivala u Kanu i Berlinu, zaključio je on.

Mišeljić: Novina i industrijska sekcija

Nova programska direktorica HFF Montenegro film festivala, Jelena Mišeljić navela je da je ovaj festival, od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, ove godine pravi tri iskoraka u razvoju.
Kvalitetnija selekcija, zatim izmještanje filmskog centra u srce grada, Dvoranu Park, kao i organizovanje tzv industrijske sekcije za profesionalce, po ugledu na evropsku praksu: :

– Industrijske sekcije festivala, po uzoru na vodeće evropske prakse, doprinose poboljšanju statusa nacionalnih kinematografija

u međunarodnim okvirima, ali i omogućava domaćim producentima da stvaraju stabilne mreže inostranih partnera i koproducenata, kroz organizovana okupljanja za networking, razne prezentacije, konferencije, kao i edukativne sadržaje.

– Ovogodišnja, prva, „mini-industrija” će sadržati: prezentacije novoosnovane krovne institucije za kinematografiju – Filmskog centra Crne Gore, te Filmskog centra Srbije; program Fokus: Grčka namijenjen grčkoj kinematografiji, a koji realizujemo u saradnji sa Grčkim filmskim centrom; predstavićemo partnerstva sa Zagreb Film Festivalom i rad Udruženja filmskih producenata i reditelja Crne Gore – kazala je on.

Kad je riječ o edukativnim sadržajima, ona je najavila scenarističku radionicu Srđana Vuletića, koju će biti organizovana u saradnji sa MEDIA deskom, te masterclass renomiranog autora, dobitnika Zlatnog lava i nominacije za Oskara, Milča Mančevskog.
Naglasila je da će ove godine u realizaciju festivala biti uključeno 15 volontera – studenata Fakulteta dramskih umjetnosti, a najavila je da će se ta praksa nastaviti i u budućnosti uz saradnju sa drugim fakultetima i srednjim školama.

Marinović: Dvije domaće i jedna regionalna premijera

Ove godine postavljene su nove smjernice i okviri, nužni za kvalitetno izdizanje festivala u odnosu na prethodna izdanja. Festival gradimo sa ciljem da u svojoj četvrtoj deceniji zasluži vidljivije mjesto na mapi evropskih filmskih festivala, i da Herceg Novi konačno postane obavezna stanica svim akterima regionalnog i evropskog filma, kazao je selektor Ivan Marinović.

– Glavni takmičarski program sadrži osam probranih filmova regionalne produkcije, koji pripadaju domenu veoma komunikativnog arthouse filma. Ti filmovi se bave promišljenom kritičkom analizom današnje Evrope, što je zanimljivo vidjeti u filmovima koji su veoma komunikativni, izuzetno zabavni i na umjetničkom nivou veoma visoko postavljeni – kazao je Marinović.

Izbjegavajući opšta mjesta, odabrani filmovi publiku suočavaju sa istinom o duhu vremena u kojem živimo, navodi Marinović.
Publika će imati prilike da pogleda ostavrenja “Muškarci ne plaču” Alena Drljevića, “Kada dan nije imao ime” Teone Mitevske, “Rekvijem za gospođu J.”, “Ne gledaj mi u pjat” slojevito debitantsko ostvarenje Hane Jušić, “Slava” .

Evropskom problematikom se bavi i “Fikser” Adriana Situarua. “Toplotni udar” je crna komedija koja se bavi bolnom tematikom prolaska kroz krizu srednjog doba jednog muškarca na primorju. Film “Napolju” mađarsko slovačkog reditelja Gyuri Kristof.
Selekcija Kino Orjen nastavlja tradiciju Hercegnovskog festivala, njegovanjem filmova iz prostora bivše Jugoslavije. Ona je presjek najzanimljivijih stilskih i žanrovskih iskoraka ostvarenih tokom prošlogodišnje produkcije.

Takođe, nagrada Živko Nikolić, koja je prolazila kroz različite faze od njenog ustanovljivanja, sada je postavljena kao značajnija i prestižnija, a ne usputna i protokolarna.

Marinović je kazao da će se ova nagrada od sada vezivati uz najhrabriji i najuzbudljiviji film selekcije Kino Orjen, programa u kojem se autori nisu plašili da zađu u manje popularne i definisane prostore i teme. Jednako važnim smatramo i uvođenje glasanja za najbolji film po izboru publike u istoj selekciji. Zbog intrigantne raznorodnosti filmova unutar programa, nagrada će u ovoj sekciji biti relevantnija nego bilo gdje drugo.

– Osim prikazivanja filmova velikana poput Rajka Grlića i Damjana Kozolea posebno nam je zadovoljstvo što u ovom programu, kome prilazimo sa jednakom pažnjom i strašću kao i glavnom takmičarskom, imamo i dvije domaće premijere: “Iskra” je film minijaturnog budžeta, čija skromnost nije spriječila autora Gojka Brkuljana da pokaže svu svoju zanatsku vještinu. A The Books of Knjige, nakon što su nas uveseljavali kroz različite forme fantastičnim analizama našeg mentaliteta posljednjih dvadeset godina, sada donose krunu njihove dosadašnje karijere – dugometražni prvijenac. Osim što priželjkujemo da to bude film koji će “TBOK” popularizovati širom regiona, očekujemo i spektakularnu atmosferu na premijeri na Kanli Kuli – naveo je Marinović.

Uz filmove “Biser Bojane” i “Igla ispod praga”, na festivalu su prisutna čak četiri domaća filma što predstavlja jasan znak sve bržeg razvitka crnogorske kinematografije.
Festival će nastojati, ne samo da prati domaći film, već i da kroz planirani razvoj industrijskog programa u bliskoj budućnosti, pruži i svoju suštinsku podršku, kazao je Marinović.

Koncept Kino Evropa je nekompetitivna selekcija namjenjena pravim ljubiteljima arthouse filma. Ona predstavlja najnovije trendove i tendencije u savremenoj evropskoj produkciji.

Istina je da malo koji festival ima ljepše i romantičnije pozornice od Herceg Novog. Ti ambijenti će, uz ponuđen sadržaj, zadovoljiti i najprobirljivije i najzahtjevnije posjetioce i filmofile. Ali ako ovogodišnjem programu pristupimo istinski otvorenih očiju, ne tražeći eskapizam, vidjećemo da se pred nama otvaraju neke korisne sumnje, kao i veoma važna preispitivanja vrijednosti koje nam se iz dana u dan nameću.

Kasalica: Studentski filmovi hrabre na dijalog

Ovogodišnju selekciju studentskih filmova karakterisaće pomjeranje granica – posmatrano iz bilo kojeg ugla. Lista zemalja ove godine je proširena, pa će na festivalu biti prikazano 17 kratkih igranih filmova, koji dolaze iz filmskih škola jugoistočne Evrope i Mediterana. Riječ je o filmovima koji na najbolji način oslikavaju ciljeve ove selekcije, navodi selektor takmičarskog programa studentskog filma, Dušan Kasalica.

– To su hrabri i zreli filmovi koji donose nov i svjež autorski pristup bilo da istražuju konvencije žanra ili tendencije savremenog autorskog filma. Premda je riječ isključivo o igranim filmovima, pred našom publikom je program koji nudi bogatsvo forme kratkog filma – kazao je on.

Bilo da se bave životom u izolovanom selu ili tranzitivnom velegradu, epohom ili savremenim fenomenima i paranojama, intimnim odnosima ili efektima društvenih mreža, studenti nedvosmisleno potvđuju da živimo u vremenu značajnih promjena, koje nije jednostavno razumjeti i koje ima nebrojano načina čitanja bez olakih zaključaka, smatrta Kasalica.

– Na kraju, ovi filmovi nas ohrabruju da je vrijeme za akciju, otvoren i hrabar dijalog, što mi čini kao ključni cilj selekcije koja okuplja studentske filmove – zakljujčio je on.

Koprivica: Novi menadžment festivala

Hercegnovski filsmki festival ove godine ima novi Savjet festivala, sastavljen u koordinaciji grada Herceg Novog i Ministarstva kulture Crne Gore, ima i novog selektora – Novljanina, Ivana Marinovića i novu izvršnu direktorku, Jelenu Mišeljić, kazao je na press konferenciji, Stevan Koprivica.

– Izvršnu produkciju potpisuje Herceg fest ispred grada Herceg Novog, izvršni producent je Zoran Živković, kao i do sada. Ja još uvjek stojim na čelu Herceg festa i odgovoran sam za izvršnu produkciju. Pored Opštine Herceg Novi koja je titular i osnivač festivala i Ministarstva kulture Crne Gore, koji ovu manifestaciju vodi kao događaj od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, značajan doprinos su dali, kao i uvjek, Institut dr Simo Milošević, Gradska kafana Herceg Novi, Blue line, taksi More i suvenirska radnja Pasara, koji su naši prijatelji – kazao je on.

Koprvica je naveo da festival nema klasičnog sponzora, a finansijski dio organizacije preuzeli su Opština Herceg Novi i Ministarstvo kulture. Ponosan je što će festival ove godine učiniti da živi cijeli grad, jer će epicentar zbivanja biti Dvorana Park, gdje će biti otvorena i Sala za u špag, a preko dana biti reprize projekcija.

Radio Jadran

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com