NEMA POSKUPLJENJA: Cijena vode u Podgorici ostaje ista - Volim Podgoricu

NEMA POSKUPLJENJA: Cijena vode u Podgorici ostaje ista

Cijena vode ostaje nepromijenjena. Glavni grad i Vodovod i kanalizacija će nastaviti aktivnosti na stvaranju održivog modela za obezbjeđivanje finansijskih sredstava koje će omogućiti nastavak ulaganja u širenje vodovodne i kanalizacione mreže, kao i održavanja postojeće. Nakon pažljivog razmatranja svih argumenata, uprava grada i menadžment Vodovoda i kanalizacije su došli do rješenja da se nedostajuća sredstva obezbijede bez povećanja cijena vode.

Podsjećamo da je Vodovod i kanalizacija d.o.o. kao društvo u okviru Glavnog grada nadležno za snabdijevanje vodom i tretman otpadnih voda, uradilo ekonomsko- tehničku analizu utemeljenu u propisima koja odgovara realnoj potrebi razvoja vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Glavnom gradu, i koja je, i pored prijedloga za uvećanje, zadržala praktično najmanje cijene vode u državi i regionu.  Naime, pred Glavnim gradom i  Vodovodom je jedan od najvećih i najvrednjih projekata za dalji razvoj grada, a to je izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda sa inseneracijom mulja. On je nesumnjivo najpreča potreba grada koja, uz to,  nosi jedan novi kvalitet i dobar pravac i u zaštiti životne sredine, prvenstveno ekosistema Morače i Skadarskog jezera, ali i podzemnih voda koje su jedno od najvećih bogatstava Podgorice. Prilikom svake investicije je neophodno napraviti i racionalnu strategiju finansiranja projekata. Kroz detaljne analize i studije izvodljivosti koje su radile prestižne njemačke kompanije Fichner i Avi Plan iskazano je realno očekivanje da bi Podgorica, kao grad sa sve većim brojem stanovnika i izrazito niskom cijenom vode, trebalo da ima i veći broj priključaka na buduće postrojenje, kako bi novoizgrađeni kolektorski sistem mogao da funkcioniše na stabilan i održiv način. U tom kontekstu se i logično nameće potreba svake odgovorne vlasti da, i prije samog stavljanja u funkciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, preinvestira u širenje kolektorske mreže i na taj način omogući veći broj priključaka. Za investicije su neophodna sredstva i jedna od preporuka, kroz komunikaciju sa Njemačkom razvojnom bankom i njihovim ekspertima, a što je i indirektno sadržano i u preporukama MMF-a, bila je korekcija tarifa kako bi obezbijedili finansije za realizaciju projekta. To je bila jedna od opcija – da se korekcijama tarifa obezbijede nedostajuća sredstva za realizaciju investicije, i  funkcionalno održavanje budućeg postrojenja.

Glavni grad je, međutim, uvažavajući sve stručne, tehničke i ekonomske pokazatelje sadržane u prijedlogu za povećanje tarifa, kroz pažljivo sagledavanje svih parametara, zaključio da nisu iscrpljene sve mogućnosti u traženju modela za obezbjeđivanje finansijskih sredstava koje bi stvorile neophodne pretpostavke za dalje investicije u širenju vodovodne i kanalizacione mreže i održavanje postojeće, kako taj teret ne bi direktno pao na građane.

Podsjećamo da je potreba za definisanje cijena usluga i servisa koje obezbjeđujemo sa nivoa gradske uprave stvar sveobuhvatnih i cjelovitih analiza, u ekonomsko-tehničkoj ravni, i odgovornog odnosa prema građanima i privredi. 

 

2 komentara

  1. Easily, the post is really the greatest on this laudable topic. I concur with your conclusions and will thirstily look forward to your future updates. Saying cheers will not just be sufficient, for the brilliant c lucidity in your writing. I will instantly grab your rss feed to stay privy of any updates. Solid work and much success in your business enterprise!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com