Ako kupujete ONLINE, preko ovog iznosa ćete PLAĆATI POREZ - Volim Podgoricu

Ako kupujete ONLINE, preko ovog iznosa ćete PLAĆATI POREZ

Ministarstvo finansija preinačilo je prvobitnu odluku da pošiljke iz inostrnstva oporezuje ukoliko prelaze iznos od 22 eura, i povećala vrijednost na 75 eura.

Do sada se pošiljke iz inostranstva nisu carinile ukoliko je njihova vrijednost bila do 150 eura.

Ovu odluku saopštio je generalni direktor Direktorata za poreski i carinski sistem, Novo Radović.

 Predlogom izmjena zakona o porezu na dodatu vrijednost PDV, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, predloženo je da se smanji granična vrijednost za komercijalne poštanske pošiljke za koje se ne plaćaju carinski troškovi i PDV, sa  150 na 22 eura.

Radović je ocijenio da je granica od 22 eura ipak radikalno sniženje i da bi bila dobra mjera da to bude 75 eura.

Na pitanje zašto je prvobitno bila određena granica od 22 eura na male pošiljke, Radović je odgovorio da su se u Ministarstvu finansija rukovodili velikim brojem tih pošiljki kojih je, kako je precizirao, bilo  319 hiljada

-Smatramo da taj iznos ne treba da prođe neoporezivo. Srbija i Bosna i Hercegovina imaju limit od 50 eura, a Hrvatska i Makedonija od 22 eura. S obzirom da smo mi imali iznos od 150 eura, dobro je da polako idemo ka tome smanjenju, pa bi 75 eura bila polovina toga i to je prihvatljivo, rekao je Radović.

Veliki broj crnogorskih građana kupuje, uglavnom garederobu, preko interneta, na poznatim sajtovima za kupovinu poput Ali Ekspresa ili Sports Direkta, jer je ona višestruko jeftinija nego u domaćim trgovinama. 

Neke pošiljke imaju i besplatnu dostavu, dok kod drugih treba platiti između sedam i 15 eura

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com